Διονύσης Στραβοράβδης:
Αγώνας για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης
Διανύουμε μια περίοδο όπου διεθνώς, υπό την πίεση των επιθετικών δυνάμεων του κεφαλαίου και της αγοράς, προωθούνται πολιτικές που υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος, εντείνοντας τις ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με αυτές τις πολιτικές, αλλά και αξιοποιεί και εκθέσεις του (διορισμένου από την ίδια) Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και της (επίσης διορισμένης από την ίδια) επιτροπής Αναλυτή, για να προωθήσει αλλαγές που να οδηγούν στην επιδείνωση της θέσης της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων και κυρίως των νέων και των γυναικών.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση επιδιώκει:
Την περαιτέρω συρρίκνωση της ήδη χαμηλής δημόσιας χρηματοδότησης στην κοινωνική ασφάλιση.
Την μείωση του ύψους των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων.
Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση διατάξεων που επιτρέπουν για συγκεκριμένους λόγους πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, γυναίκες με ή χωρίς παιδιά).
Την αντικατάσταση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης από τον κεφαλαιοποιητικό. Της αρχής της καθολικότητας και της αλληλεγγύης από την αρχή της ατομικής ευθύνης.
Την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.
Από τη μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το ασφαλιστικό που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, όπως και από την προηγούμενη που είχε γίνει από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ (και που τα συμπεράσματα τους συμπίπτουν) προκύπτει, ότι, εάν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και το κράτος και οι ιδιώτες καταβάλουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία τις θεσμοθετημένες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, αυτά δεν θα έχουν οικονομικό πρόβλημα μέχρι το 2040. Επομένως η βιασύνη της κυβέρνησης να πάρει εδώ και τώρα αρνητικά μέτρα και το κλίμα ασφαλιστικής τρομοκρατίας που δημιούργησε στους εργαζόμενους και κυρίως στους νέους και στις γυναίκες, δεν έχει να κάνει με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά με το στόχο της να διευκολύνει επικοινωνιακά την προώθηση των προαποφασισμένων πολιτικών της για το ασφαλιστικό.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, στον αντίποδα αυτών των κυβερνητικών πολιτικών, επιδιώκει την υπεράσπιση και την αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα μας.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και θα προβάλει στην κοινωνία και στους φορείς της τις δικές του προτάσεις για την κοινωνική ασφάλιση, έχοντας ως προτεραιότητες:
Την επιδίωξη της πλήρους και σταθερής απασχόλησης η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει πόρους ικανούς να στηρίξουν κοινωνικές πολιτικές.
Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, την επιστροφή των διαχρονικά λεηλατηθέντων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, την ασφαλή και εγγυημένη αξιοποίηση των αποθεματικών της, την επαναθέσπιση της τριμερούς χρηματοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους και την απόδοση όλων των χρεών του δημοσίου και των ιδιωτών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τη θεσμοθέτηση νέων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, που θα αξιοποιηθούν μετά το 2030 για τους νέους ασφαλισμένους και θα προέλθουν από τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, από τη φορολογία των πλουσίων, των κερδοφόρων επιχειρήσεων, των τραπεζών και των εισοδημάτων που παράγονται από την περιουσία της εκκλησίας.
Την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών, μισθολογικών και εργασιακών διακρίσεων που θεσπίστηκαν από το 1992 μέχρι και σήμερα σε βάρος των νέων.
Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1990-2002, γιατί με αυτούς θεσμοθετήθηκαν ριζικές αρνητικές μεταβολές σε "θεμελιώδεις" ασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν μάλιστα τις πολυπληθέστερες ομάδες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τους χαμηλοσυνταξιούχους και κυρίως τους νέους που ασφαλίστηκαν μετά την 1-1-1993.
Τη δραστική αύξηση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων, καθώς και την βελτίωση των παροχών υγείας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η χώρα μας έχει πολύ χαμηλές ασφαλιστικές παροχές, αφού το 71% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από 6ΟΟ ευρώ το μήνα και οι παροχές των κλάδων υγείας είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ καλεί τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα να αντισταθούν αγωνιστικά και ενωτικά (όπως και στις προτάσεις Γιανίτση το 2001) στις επιδιώξεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για επιδείνωση των όρων της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος της ιδιωτικής και να διεκδικήσουν τις δικές τους προτάσεις για υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.
Διονύσης Στραβοράβδης
Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ