Πανκερκυραϊκό αίτημα η πλήρης ανασκαφή στο οικόπεδο Δεσύλλα
Κέρκυρα, 4 Μαΐου 2006
Είναι τελικά θύμα των εργολάβων η μέχρι πρότινος προϊσταμένη της Η΄ Εφορίας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων; Έχει πολιτική και επιχειρηματική διάσταση η απόφαση της αντικατάστασής της; Σχετίζεται η αντικατάσταση αυτή με τις προθέσεις οικοδόμησης του οικοπέδου Δεσύλλα στη Γαρίτσα;
Οι έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υπόθεση αυτή, συνιστούν ούτως ή άλλως σοβαρό θέμα και οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Εάν οι λόγοι αντικατάστασης της κας Μεταλληνού είναι καθαρά υπηρεσιακοί, αυτό οφείλει να αιτιολογηθεί επαρκώς και δημοσίως. Αλλιώς τα ερωτήματα αποκτούν πολιτική διάσταση και οι ευθύνες είναι μεγάλες.
Ως προς την ουσία, τώρα, της υπόθεσης, οι προθέσεις οικοδόμησης του χώρου του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα είναι γνωστές από χρόνια. Δημοσιεύματα από πολλές πλευρές επιμένουν ότι εμπλέκονται συμφέροντα εργολαβικά, επιχειρηματικά, ακόμη και ιδιοκτησιακά συμφέροντα κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων.
Από χρόνια είναι, βέβαια, γνωστές επιστημονικές θεωρήσεις (βασιζόμενες σε πλήθος ευρημάτων και εκτιμήσεων) ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται σημαντικότατοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να αποτελέσει πανκερκυραϊκό αίτημα (κομμάτων, βουλευτών, φορέων και αυτοδιοικητικών δυνάμεων) η απαίτηση για πλήρη ανασκαφή του χώρου (με δαπάνη είτε του ΥΠΠΟ είτε των επενδυτών) προκειμένου να επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι όποιες εκτιμήσεις και να αποφασιστεί βάσει των όποιων ευρημάτων ο χαρακτήρας αξιοποίησης της έκτασης.
Επιτέλους, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο πλούτος της Κέρκυρας είναι ακριβώς το περιβάλλον της, η ιστορία της, τα αρχαιολογικά της μνημεία! Ότι αυτά οφείλουμε να τα σεβαστούμε και να τα αναδείξουμε! Ότι δεν μπορούν τα πάντα να δίδονται βορρά στις ορέξεις των όποιων εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων!
Οφείλουν, λοιπόν, όλοι οι αρμόδιοι, εμπνεόμενοι από την παλλαϊκή κινητοποίηση για το παρακείμενο Μον Ρεπό, το οποίο αποτελεί πιθανώς αναπόσπαστη αρχαιολογική ενότητα με το οικόπεδο Δεσύλλα, να δώσουν πειστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις. Και βεβαίως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Κερκυραίων, οι οποίοι, κωλυσιεργώντας στην εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνουν να αφήνουν ανοιχτό μόνο έναν δρόμο, αυτόν της οικοπεδοποίησης!
Εν κατακλείδι, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι η συζήτηση για την όποια αξιοποίηση πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανασκαφής υπενθυμίζουμε ότι:
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ακόμη και την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου, εφόσον βρεθούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Πολλά κτίρια είναι ήδη χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.
Οι ανασκαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο χώρο, έχουν ήδη φέρει στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα.
Με την ένταξη του οικοπέδου στο σχέδιο πόλης, οι ιδιοκτήτες όχι μόνο δεν κλήθηκαν – σκανδαλωδώς - να συνεισφέρουν σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, δρόμων κ.λ.π., αλλά αντιθέτως, «προικίστηκαν» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με έναν υψηλότατο συντελεστή δόμησης.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ