Αγροτική Συνδιάσκεψη Κομμάτων Ευρωπαϊκής Αριστεράς με πρωτοβουλία του ΣΥΝ
Κέρκυρα, 1 Μαΐου 2007
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Συνδιάσκεψη για τα Αγροτικά, που διοργάνωσε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ με τη συμμετοχή Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία).
Στη συνδιάσκεψη αναδείχτηκαν τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ιδιαίτερα της οικογενειακής γεωργίας, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας των κατευθύνσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της απουσίας συγκροτημένων πολιτικών στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών.
Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη ριζοσπαστικής αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με άξονες:
Αλλαγή του συστήματος στήριξης, υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών και των ελλειμματικών προϊόντων, κυρίως μεσογειακά (φρούτα, λαχανικά, βαμβάκι, καπνός, λάδι, κα.).
Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (παραδοσιακά προϊόντα και βιολογικά).
Σύνδεση της στήριξης της παραγωγής και των προγραμμάτων ανάπτυξης, με την απασχόληση (συγκράτηση των αγροτών στην ύπαιθρο και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα).
Απαγόρευση της χρήσης «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ) στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών και άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια.
Κεντρικός άξονας της αγροτικής πολιτικής πρέπει να είναι η παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών προϊόντων, με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και την αρχή της «αυτοδυναμίας των λαών» σε βασικά τρόφιμα.
Στήριξη της οικογενειακής γεωργίας και της εγκατάστασης νέων αγροτών στην ύπαιθρο καθώς και των συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Ανατροπή υπερσυγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε μεγάλες αγροτοεπιχειρήσεις και διαφόρων ειδών «καρτέλ» (κρέατος, γάλακτος, αγροεφοδίων, κα.).
Οι τιμές προϊόντων στους παραγωγούς να υπολογίζονται με βάση το κόστος και ένα λογικό καθαρό έσοδο. Καταπολέμηση της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών, καθώς και των αλυσίδων super-market, στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.
Η ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και την ανάπτυξη της συνεργασίας και κοινής δράσης με άλλα κοινωνικά κινήματα (συνεταιριστικό, εργατικό, οικολογικό κλπ), κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Επεξεργασία ενός νέου διαπραγματευτικού πλαισίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα αποτρέπει τις πρακτικές «ντάμπινγκ» και τις ανισότιμες συναλλαγές με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τέλος, βασικός άξονας της αγροτικής πολιτικής πρέπει να είναι η προώθηση νέου παραγωγικού προτύπου, συμβατού με την υγιεινή διατροφή και την προστασία του περιβάλλοντος. Για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών, σοβαρές ευθύνες έχει το αγροχημικό μοντέλο της συμβατικής γεωργίας (χημική ρύπανση, ερημοποίηση, υπεράντληση υπογείων υδάτων, κ.α., το οποίο, πρέπει ν’ αλλάξει γιατί είναι σε βάρος των αγροτών, καταναλωτών, λαών και περιβάλλοντος.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ