ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Δημήτρης Παπαδημούλης στην Κέρκυρα
«Η άνοδος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της Αριστεράς
θα κόψει το μονοκομματικό τσαμπουκά, είτε είναι πράσινος, είτε είναι γαλάζιος»
Κέρκυρα, 5 Ιουνίου 2007
Επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποίησε την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007
ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Δημήτρης Παπαδημούλης
ομιλητής σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε
η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
με θέμα
Η Ελλάδα ουραγός στην Ευρώπη
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
εν όψει και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Οξύτατα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κέρκυρας
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα οξύτατα προβλήματα περιβάλλοντος στην Κέρκυρα, τα οποία οφείλονται στο ότι οι κυβερνήσεις, χρόνια τώρα, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Ν.Δ., δεν έκαναν τις κατάλληλες ενέργειες, τις αναγκαίες επενδύσεις, τον αναγκαίο σχεδιασμό, έτσι ώστε να λύσουν το πρόβλημα της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και την βιωσιμότητα μιας υψηλής ποιότητας τουρισμού.
Διαπίστωσε καθυστέρηση στο θέμα των ΧΥΤΑ εκ μέρους της Ελλάδας, το καθεστώς των οποίων έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2000 και να είχε σύγχρονους χώρους ΧΥΤΑ. «Η χώρα οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι δεν το έχει κάνει», είπε, ενώ ειδικά για την Κέρκυρα σημείωσε ότι ο στόχος για την εξάλειψη των παράνομων χωματερών το 2008 δεν θα ισχύσει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κέρκυρα. Το αποτέλεσμα θα είναι να παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον Έλληνα Επίτροπο κ. Δήμα.
Προβλήματα υπάρχουν κι άλλα, όπως με τα υγρά απόβλητα, τους βιολογικούς καθαρισμούς ορισμένων Δήμων και ορισμένων ξενοδοχείων.
Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει Χωροταξικός Σχεδιασμός και καθορισμός των χρήσεων γης.
Παράλληλα είπε ότι οι περιοχές που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα NATURA ακόμα περιμένουν τις μελέτες για το πώς θα γίνει αυτό, ενώ θα έπρεπε να προστατεύονται, επειδή δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές για την προστασία τους. Έχουμε «παρανομίες και ζαβολιές», όπως στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, και αδυναμία να πάρουμε πόρους για τη χρηματοδότηση της προστασίας τους.
Απόβλητα ελαιοτριβείων και πόλεις-πόλοι ανάπτυξης ήταν δύο ακόμη θέματα στα οποία αναφέρθηκε. Ειδικότερα για το δεύτερο είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, το Ιόνιο θα πάρει συνολικά 362 εκ. ευρώ. Από αυτά ένα κομμάτι θα πάρει η Κέρκυρα. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 1% του κοινοτικού πακέτου από το ΠΕΠ, και δεν ξέρουμε τι θα πάρει από τα τομεακά.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι η Κέρκυρα δικαιούται περισσότερα για να φτιάξει το οδικό δίκτυο, να βελτιώσει το αεροδρόμιό της, να γίνει ελκυστικότερη, διότι «τα φέρνει» στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η Κέρκυρα πρέπει να διεκδικήσει από τα τομεακά προγράμματα, τα οποία τώρα είναι πάνω από 20 δις ευρώ, το 4% να πάει στο Ιόνιο. Αυτό σημαίνει 1 δις ευρώ επιπλέον για το Ιόνιο, και απ’ αυτό η Κέρκυρα πρέπει να διεκδικήσει αυτό που της αναλογεί.΄
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης χρέωσε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι στα θέματα Περιβάλλοντος και Κοινοτικών Πόρων και στους κρίσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι έχουμε τιμές Βρυξελλών στα προϊόντα αλλά μισθούς Βαλκανίων.
Τέλος υποστήριξε ότι «μακάρι να υπάρξει πεντακομματική Βουλή, άνοδος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της Αριστεράς, διότι αυτό θα κόψει το μονοκομματικό τσαμπουκά, είτε είναι πράσινος, είτε είναι γαλάζιος».
«Αδικαιολόγητα η Κέρκυρα δεν εντάχθηκε στους αστικούς πόλους ανάπτυξης»
Αμέσως μετά τη Συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρευρέθηκε σε σύσκεψη που είχε προκαλέσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς, και με θέμα τη μη ένταξη της Κέρκυρας στις πόλεις που προβλέπεται να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μιχάλης Κάρρας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Σπίγγος και ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Γιάννης Χαλικιόπουλος.
Όλοι οι φορείς εξέφρασαν στον Δημήτρη Παπαδημούλη την αγανάκτησή τους για τη μη ένταξη της Κέρκυρας στις πόλεις - πόλους ανάπτυξης, ενώ του ανέφεραν και τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για το θέμα αυτό.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ αναφέρθηκε στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και στους πόρους που έχει διαθέσει η κυβέρνηση για την Κέρκυρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή τα προγράμματα που αντιστοιχούν στην Ελλάδα αγγίζουν το ποσό των 4 δις ευρώ. Από αυτά το 4% θα πάει στο Ιόνιο. Έχουμε την αδυναμία της χώρας και της Κέρκυρας να πάρει λεφτά από τα Κοινοτικά Κονδύλια, από τη στιγμή που δεν έχουμε την υποδομή. Αν υπάρξει 5ο ΚΠΣ, σίγουρα θα είναι πάρα πολύ μικρότερο από το 4ο ΚΠΣ, και αυτή η κατανομή των ποσών έχει τεράστια σημασία. Συμμερίζομαι πλήρως την επιχειρηματολογία των φορέων για το θέμα της μη ένταξης της Κέρκυρας στο ΕΣΠΑ. Κανένα επιχείρημα δεν δικαιολογεί αυτή την εξέλιξη. Είναι αστείο το επιχείρημα ότι υπάρχουν ελλείμματα στις υποδομές γι’ αυτό και δεν εντάχθηκε η Κέρκυρα! Ακριβώς επειδή η Κέρκυρα έχει ελλείμματα, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τα καλύψει. Η οικονομία της Κέρκυρας προσφέρει πολλά παραπάνω από την πληθυσμιακή της αναλογία, άρα πιστεύω ότι η Κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει το θέμα αυτό και σύντομα να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την Κέρκυρα.».
«Οι πολίτες να μην ψηφίσουν αυτούς που καθημερινά επικρίνουν»
Στην ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στην Πλακάδα Αγίου Σπυρίδωνα, με θέμα «Η Ελλάδα ουραγός στην Ευρώπη – το περιβάλλον και οι θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ», ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε τους Κερκυραίους να διαμαρτυρηθούν για τη μη επίλυση των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί και να πραγματοποιήσουν υπερκομματική συγκέντρωση την ημέρα (29 Ιουνίου) που θα βρίσκεται στην Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απηύθυνε κάλεσμα στις επικείμενες εκλογές να ψηφιστεί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, αφού «είναι ακατανόητο ο πολίτης να ψηφίζει αυτούς που καθημερινά καταγγέλλει, αυτούς που επικρίνει για τα προβλήματά του, αυτούς που επί χρόνια κυβερνούν ανεπιτυχώς τη χώρα. Μια κυβέρνηση πιο αδύναμη σημαίνει μια πιο δυνατή κοινωνία».
Αναφέρθηκε στα οξύτατα προβλήματα περιβάλλοντος στην Κέρκυρα. Στον ΧΥΤΑ, στο πρόβλημα των υγρών αποβλήτων, της κακής λειτουργίας των βιολογικών σταθμών των ξενοδοχείων, της έλλειψης χωροταξικής μελέτης, της προστασίας των περιοχών Natura, της διάθεσης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, κ.α..
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν εντάχθηκε στις πόλεις – πόλους ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με άλλες τουριστικές πόλεις όπως η Ρόδος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τόνισε ότι η μάχη κατά του δικομματισμού θα έχει θετικές συνέπειες για τη δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν επιθυμεί θολή ψήφο διαμαρτυρίας αλλά πραγματική ψήφο ελπίδας για την αλλαγή των πραγμάτων.
Αναφορά έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και στις διαρκείς επιθέσεις που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα κατά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το ΚΚΕ.
Κατηγόρησε το ΚΚΕ για σταλινική οπισθοδρόμηση και μισαλλοδοξία, συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ υπηρετεί με τη στάση του τη δεξιά πολιτική, το δικομματισμό και το σύστημα.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, είπε, αγωνίζεται για την ισχυροποίηση, την ανανέωση και τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, στους καθημερινούς αγώνες: για ανοιχτές παραλίες μαζί με τον Χρήστο Κορτζίδη, για το άρθρο 16 μαζί με τη νεολαία, για το εισόδημα των εργαζομένων και των ανέργων μαζί με τα συνδικάτα, για το περιβάλλον μαζί με τους οικολόγους, για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους μαζί με την πλειοψηφία των πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς και πολεμούν τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ οι υποστηρικτές της δεξιάς πολιτικής, οι Πολύδωρες, οι Καρατζαφέρηδες και οι Χριστόδουλοι, την ώρα που χαϊδεύουν το ΚΚΕ.
το Γραφείο Τύπου