Μια νέα πολιτική για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος είναι αναγκαία
Κέρκυρα, 16 Ιουλίου 2007
Οι μεγάλες πυρκαγιές που συγκλονίζουν τη χώρα, η καταστροφή της Πάρνηθας και του Υμηττού, οι καταστροφές σε Πήλιο, Σκιάθο, Ρέθυμνο και άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργούν τεράστια οικολογική καταστροφή και αφήνουν τους πολίτες εκτεθειμένους απέναντι στη ρύπανση, στους μελλοντικούς καύσωνες και πλημμύρες.
Χάθηκαν εκατοντάδες, σπάνια και μη, είδη φυτών και ζώων. Χάνονται πολυτιμότατοι πνεύμονες ζωής. Οι επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα κινδύνου» για τις μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και των ρύπων.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί:
Δεν απορρόφησαν ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ για τη δασική προστασία.
Αποδιοργάνωσαν τις δασικές υπηρεσίες, τα δασαρχεία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μειώνοντας δραματικά το προσωπικό τους.
Ευνοούν με κάθε ευκαιρία, και πρόσφατα με τη γνωστή επιχειρούμενη τροπολογία, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Επιχειρούν τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν το Εθνικό Κτηματολόγιο με αποτέλεσμα τη μη σύνταξη δασολογίου.
Μειώνουν στο ελάχιστο τον ρυθμό των αναδασώσεων.
Δίνουν δικαιώματα δόμησης σε συνεταιρισμούς και στην Εκκλησία.
Μια νέα πολιτική για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος είναι αναγκαία. Μια τέτοια πολιτική, θα έπρεπε να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, κατευθύνσεις και μέτρα που θα έπειθαν τους πολίτες ότι ανοίγει μια νέα περίοδος, με νέα χαρακτηριστικά και νέες προτεραιότητες, στην ανάπτυξη της χώρας και των πόλεων μας.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας προτείνει δέσμη άμεσων μέτρων όπως τα παρακάτω:
Να αποσυρθεί οριστικά η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την κατάλληλη στελέχωση και αυξημένες αρμοδιότητες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών.
Να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο οργανισμό οι λειτουργίες πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης των ζημιών στα δάση.
Να προχωρήσει αμέσως, και με κάθε κόστος, η σύνταξη του δασολογίου και γενικότερα του κτηματολογίου στην Ελλάδα.
Να αυξηθούν τα κονδύλια για τα δάση. Να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι που υπάρχουν και δεν απορροφώνται. Να ενισχυθεί το ειδικό ταμείο των δασών με νέους φορολογικούς πόρους αλλά και από τα πρόστιμα εις βάρος ιδιαίτερα αντιοικολογικών συμπεριφορών.
Να ενισχυθεί η πολιτική οργάνωσης και λειτουργίας των Εθνικών Δρυμών και των κάθε κατηγορίας προστατευόμενων περιοχών (Νατούρα κλπ ), να ενεργοποιηθούν οι φορείς διαχείρισης τους, να υπάρξει ενεργητική πολιτική αστυνόμευσης και καταστολής των παράνομων δραστηριοτήτων στα όρια τους.
Να αποσυρθεί το αντιπεριβαλλοντικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Να ανατραπεί η νομοθετική και πολιτική πρακτική που ευνοεί και ενισχύει τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων και ελεύθερων χώρων και την αυθαίρετη δόμηση.
Να καταργηθεί η ναοδομία.
Με κριτήριο τέτοιες πολιτικές αποφάσεις θα κριθεί η αξιοπιστία των Κυβερνήσεων, της διοίκησης, των τοπικών αρχών και των πολιτικών δυνάμεων.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ