Παράνομη και πηγή κινδύνων η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου
Κέρκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2008
Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου συνιστά βαρύτατο πλήγμα για το διεθνές δίκαιο και προσβολή του Χάρτη του ΟΗΕ. Είναι σε αντίθεση με το ψήφισμα 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου πολλές πληγές παραμένουν ανοικτές από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας με αποκορύφωμα τον παράνομο και βάρβαρο πόλεμο του ΝΑΤΟ το 1999. Επιπλέον, η μονομερής ανεξαρτητοποίηση θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για άλλα διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζουν σειρά χωρών στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.
Δεν δημιουργείται ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, δημοκρατικά θεμελιωμένο, αλλά ένα κράτος - προτεκτοράτο, με διαιώνιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ.
Ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ως Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίξαμε σταθερά μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι σχετικές διαπραγματεύσεις τορπιλίστηκαν εξαρχής από τη στάση της κυβέρνησης Μπους που δήλωνε έτοιμη να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, ενθαρρύνοντας απροκάλυπτα την ηγεσία των Αλβανών του Κοσόβου να κινηθεί προς την μονομερή ανεξαρτητοποίηση.
Στην ίδια θέση «διολίσθησε» και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ανησυχίες και διαφοροποιήσεις ορισμένων χωρών-μελών. Χαρακτηρίζοντας «αναπόφευκτη» την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, το Συμβούλιο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, έδωσε και το δικό του «πράσινο φως» για τη σημερινή μονομερή απόφαση. Ο ευρωατλαντισμός βάζει για μια ακόμα φορά αρνητικά τη σφραγίδα του και μάλιστα σε ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Δυστυχώς, στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, παρ’ ότι η χώρα μας έχει και ιδιαίτερους λόγους να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη του ΟΗΕ. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική του «καλύτερου συμμάχου» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια δεν υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή, ούτε τα εθνικά μας θέματα.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Να πει «όχι» σε νέες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.
Οι εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση και νέες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν είναι ο ατλαντισμός, που φέρνει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Δεν είναι οι πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» ούτε τα εθνικιστικά μίση. Είναι η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας όλων των λαών της περιοχής, για την κοινή τους ανάπτυξη, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την οικολογική προστασία.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ