Αναβάθμιση του ΟΑΣΕ – διάλυση του ΝΑΤΟ

για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, του αφοπλισμού, της οικονομικής συνεργασίας,

της οικολογικής ασφάλειας, των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων

 

Κέρκυρα, 25/06/2009

 

Αυτές τις μέρες η Κέρκυρα φιλοξενεί την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

 

O οργανισμός αυτός έχει 56 χώρες μέλη και αποτελεί μετεξέλιξη της ΔΑΣΕ, που γεννήθηκε μέσα στον ψυχρό πόλεμο, ύστερα από πρόταση της ΕΣΣΔ, και με συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρώπης καθώς και των ΗΠΑ και Καναδά. Οι αρχές και οι διακηρύξεις του ΟΑΣΕ εκπροσωπούν μια πολυδιάστατη αντίληψη για την ασφάλεια. Ωστόσο, η εξέλιξη του ΟΑΣΕ δεν ήταν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, κύριος στόχος των ΗΠΑ έγινε η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η προώθηση της «νέας παγκόσμιας τάξης».

 

Η άποψή μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και άποψη των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι ότι ο ΟΑΣΕ διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά για να αποτελέσει το βάθρο για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Είναι ένας οργανισμός πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, δομημένος πάνω στην α­ντίληψη της καθολικής (all embracing ή comprehensive) ασφάλειας: δημοκρατία, αφοπλισμός, οικονο­μική συνεργασία, οικολογική ασφάλεια, ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Επιπλέον, οι αρχές και οι αποφάσεις του ΟΑΣΕ βοηθούν και τα εθνικά μας θέματα. Αυτές επικαλούμαστε για την ειρηνική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και για τη λύση του Κυπριακού.

 

Σε αντίθεση με τον ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ εκφράζει τη στρατιωτική αντίληψη της ασφάλειας, αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ στα θέματα ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας. Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει η θέση της Αριστεράς για κατάργηση του ΝΑΤΟ και ενίσχυση του ΟΑΣΕ.

 

Ως ευρωπαϊκή αριστερά είμαστε κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, θέλουμε η  ενίσχυση του ΟΑΣΕ να αποτελέσει κύριο στόχο της πολιτικής για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, όχι επιλογές δημιουργίας «νέων τειχών» ανάμεσα στη δυτική και ανατολική Ευρώπη. Απορρίπτουμε το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής και  ισορροπίες τρόμου.

 

Με αυτά τα δεδομένα, η θέση της αριστεράς και των φιλειρηνικών κινημάτων είναι υπέρ της ενίσχυσης του ΟΑΣΕ και της κατάργησης του ΝΑΤΟ. Βλέπουν τον ΟΑΣΕ ως αντι-ΝΑΤΟ και όχι ως συμπλήρωμα ή υποχείριό του.

 

Σε μια περίοδο που η αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στον κόσμο φέρνει πιο έντονα στο προσκήνιο το ζήτημα της δημοκρατικής αναδιοργάνωσης και της αποκεντρωμένης λειτουργίας του διεθνούς συστήματος, προβάλλει πιο επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης του ρόλου του ΟΑΣΕ:

Ως ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, θεωρούμε απαράδεκτο το ότι παράλληλα με τη σύσκεψη του ΟΑΣΕ διεξάγεται και σύσκεψη του ΝΑΤΟ. Είμαστε αντίθετοι στην στρατιωτικοποίηση του διεθνούς αυτού οργανισμού, που προωθούν οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και του ατλαντισμού. Ζητάμε την κατάργηση του ΝΑΤΟ, με παράλληλη αναβάθμιση του ΟΑΣΕ. Συντασσόμαστε με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, που αγωνίζονται με συνέπεια για την προώθηση της συνεργασίας των λαών της Ευρώπης, για την προώθηση των αρχών της δημοκρατίας, του αφοπλισμού, της οικονομικής συνεργασίας, της οικολογικής ασφάλειας, των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ