ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
08/04/2009
Ανεπιθύμητη πολεοδομική-τουριστική "ανάπτυξη" στην Αστρακερή Κέρκυρας
Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Περικλή Κοροβέση
προς τον κ. Υπουργό:
ΠΕΧΩΔΕ
Το νησί της Κέρκυρας στερείται μέχρι σήμερα ενός εγκεκριμένου και θεσμοθετημένου συνολικού Χωροταξικού Σχεδίου, και θεωρείται περιοχή τουριστικά και οικιστικά κορεσμένη.
Η Αστρακερή, είναι ένας μικρός άτυπος παραλιακός οικισμός στη βόρεια πλευρά του νησιού, στο θαλάσσιο μέτωπο της πρώην Κοινότητας Καρουσάδων, σε απόσταση μόλις 1,5 - 2 χιλιομέτρων απ’ αυτούς. Ανήκει στον Δήμο Εσπερίων, ο οποίος δεν διαθέτει σχεδιασμό ευρύτερης κλίμακας, δηλαδή δεν υπάρχει εγκεκριμένο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης).
Και ενώ ο ιστορικός και παραδοσιακός οικισμός των Καρουσάδων, ο οποίος διαθέτει εγκαταστάσεις διοίκησης, εκπαίδευσης και αθλητισμού που αρκούν στον πληθυσμό της περιοχής, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, την περίοδο αυτή βρίσκεται υπό θεσμοθέτηση η Μελέτη Πολεοδόμησης της Αστρακερής ως οικισμού Α’ και Β’ κατοικίας. Η Μελέτη προβλέπει την τσιμεντοποίηση μίας πανέμορφης, καταπράσινης, εξοχικής παραλιακής περιοχής. Επίσης, προβλέπει χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου-Κεντρικές λειτουργίες Πόλης, χρήσεις Τουρισμού –Αναψυχής, ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων και πεζόδρομων και μια πυκνή δόμηση, με Συντελεστές Δόμησης που φθάνουν το 0.8 το οποίο αποτελεί το ανώτατο όριο για περιοχές Α’ κατοικίας κάτω των 2000 κατοίκων.
Στα παραπάνω σχέδια, την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» της Αστρακερής και ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας».
Κατόπιν των όσων αναφέρονται,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποιο θεσμικό πλαίσιο δομείται σήμερα ο άτυπος παραλιακός οικισμός της Αστρακερής;
Γιατί προωθείται αποσπασματικά και μεμονωμένα, χωρίς κανέναν θεσμοθετημένο συνολικό Χωροταξικό σχεδιασμό, η δόμηση της Αστρακερής ως ανταγωνιστικού οικιστικού πόλου προς τους Καρουσάδες, για τους οποίους επιλέγεται η ουσιαστική εγκατάλειψη και όχι η αναβάθμισή τους, με τη δημιουργία περιφερειακού δρόμου, χώρων στάθμευσης, ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού κ.ά ;
Γιατί γίνονται αποδεκτά δημογραφικά στοιχεία για την Αστρακερή που την εμφανίζουν να έχει σήμερα μόνιμο πληθυσμό 182 κατοίκους, και μετά την πολεοδόμηση…150 μόνιμους κατοίκους; (βλ. Β’ Φάση της Πολεοδομικής Μελέτης).
Με βάση ποιές ανάγκες και προβλέψεις προγραμματίζονται στην Αστρακερή οικιστικές επεκτάσεις 189 στρεμμάτων έναντι των 90 οριοθετημένων σήμερα στρεμμάτων;
Μήπως θα έπρεπε, στα πλαίσια της διαφύλαξης των φυσικών οικοσυστημάτων της χώρας, να επιλεχθεί τελικά για την Αστρακερή μια αναβάθμιση της υπάρχουσας λιμενικής εγκαταστάσης, η δημιουργία κάποιων κοινόχρηστων χώρων, η ανάπλαση και η περιβαλλοντική αποκατάσταση του οικισμού και η εγκατάλειψη της προγραμματιζόμενης πολεοδομικής παρέμβασης;
ο ερωτών βουλευτής
Περικλής Κοροβέσης