Δεν νοείται κερδοσκοπία στην υγεία και στην ίδια τη ζωή είπε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, Βουλευτής Αττικής. Το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες, καθώς λείπουν οι αναγκαίοι πόροι, το αντίστοιχο προσωπικό και εξοπλισμός, αλλά και η πολιτική βούληση. Δίνει βάρος στη θεραπεία, και όχι στην πρόληψη, παραμελώντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και παραμένει νοσοκομειοκεντρικό και ιατροκεντρικό. Δεν υπάρχει Ενιαίος Φορέας Υγείας, ούτε και υγειονομικός χάρτης της χώρας. Ο ιδιωτικός τομέας επελαύνει ακάθεκτος. Η διαπλοκή και η διαφθορά ανθούν. Παρατηρείται όμως και κατάχρηση εξετάσεων και φαρμάκων. Ο υπερσυγκεντρωτισμός χαρακτηρίζει το όλο σύστημα, με ακραίο παράδειγμα τον νέο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε ακόμα στην ξεχασμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, στα καινούργια νοσοκομεία που χτίζονται με την πανάκριβη μέθοδο των ΣΔΙΤ, στην άνιση κατανομή μονάδων υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας, αλλά και στην άμεση ανάγκη για προσλήψεις, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες καθίστανται ακόμα πιο επιτακτικές για να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς εφημεριών.
Ο Βουλευτής Αʼ Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη φροντίδα Υγείας που πρέπει να δοθεί στις ομάδες του πληθυσμού που εκ της θέσεώς τους είναι πιο ευάλωτες όπως τους κρατούμενους, τους τσιγγάνους και τους μετανάστες, ιδιαίτερα όσους βρίσκονται σε χώρους συγκέντρωσης προσφύγων. Ο κ. Κουράκης απαίτησε απόσυρση της επαίσχυντης εγκυκλίου Αλ. Παπαδόπουλου η οποία είναι μεν ανενεργός αλλά σε ισχύ. Στάθηκε ακόμα στην πολιτική για το φάρμακο, καθώς οι πολιτικές εμπορευματοποίησης και οι κανόνες που διέπουν το κύκλωμα του φαρμάκου, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και ζήτησε υπαγωγή όλου του νομοθετικού πλαισίου σε μια Γενική Γραμματεία Φαρμάκου στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και ουσιαστική στελέχωση και ενίσχυση των υποδομών του ΕΟΦ για να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
Ο Βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Μπανιάς υπενθύμισε ότι η υγεία είναι πάνω από όλα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα πρώτης προτεραιότητας. Τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα των εφημεριών, και την ανάγκη να βρεθούν άμεσα 300 εκατομμύρια Ευρώ για να λειτουργήσει, τα οποία όμως δεν είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό. Ο κ. Μπανιάς έκανε ακόμα μία μικρή ιστορική αναδρομή στη λειτουργία της δημόσιας υγείας στη χώρα, και ακόμα δήλωσε πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία παραμένουν σταθερές και αδιαπραγμάτευτες σε κάθε περίπτωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ενεργά με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες των εργαζομένων στους κλάδους της υγείας.
Ο Βουλευτής Βʼ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης διαπίστωσε πως το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται σε κατάρρευση. Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό της υποχρηματοδότησης, με την Ελλάδα να είναι στον πάτο της Ευρώπης σε όλες τις λίστες. Ο κ. Λαφαζάνης δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει και σοβαρό θέμα αποτελεσματικότητας των διατιθέμενων πόρων, το γεγονός όμως παραμένει ότι η Κυβέρνηση είναι δέσμια των βασικών νεοφιλελεύθερων επιλογών της. Αναρωτήθηκε ακόμα αν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, για να σπαταλά τόσα πολλά σε εξοπλισμούς και τόσα λίγα για την υγεία, και κάλεσε σε περικοπή δαπανών για εξοπλισμούς κατά 1/3 ενώ στηλίτευσε τον καλπασμό του συστήματος της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της υγείας.
Ο Βουλευτής Βʼ Αθήνας Γρηγόρης Ψαριανός σημείωσε την απουσία του Υπουργού από τη συζήτηση. Στη συνέχεια “ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τα δωρεάν χημικά φάρμακα που κάνει τους έλληνες πολίτες να εισπνέουν”. Στάθηκε στην ουσιαστική απουσία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το ΕΣΥ, και αναρωτήθηκε πώς γίνεται “όπου υπάρχει προσωπικό να μην υπάρχουν μηχανήματα, κι όπου υπάρχουν μηχανήματα να μην υπάρχει προσωπικό”. Σημείωσε ακόμα την τρομοκρατική επίθεση στη συνδικαλίστρια των συνεργείων καθαρισμού και κατέληξε ότι είναι θέμα επιλογής η απόλυτη απαξίωση του ΕΣΥ, με απώτερο σκοπό την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης στάθηκε λεπτομερώς στο σύστημα των προμηθειών του ΕΣΥ, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά σε ομηρεία από τους προμηθευτές, καθώς οι προμήθειες αφυδατώνουν το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές διαρκώς συσσωρεύονται και διευρύνονται. Από το 1997 έως το 2004 το υπουργείο Οικονομικών προέβη τρεις φορές σε νομοθετική ρύθμιση των χρεών. Μόνο για τα έτη 2005 και 2006 τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έφθασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα συσσωρευμένα προς τους προμηθευτές χρέη σήμερα εκτοξεύτηκαν στα 4 δισ, χρονολογούμενα σε πολλές περιπτώσεις, από το 2003 και 2004. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το αλισβερίσι των προμηθειών σε βάρος του ελληνικού δημόσιου και του κοινωνικού χρήματος συνεχίζεται αδιάλειπτα. Η έως σήμερα αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος από τις ρίζες του, αφήνει ελεύθερο έδαφος για τα «πιράνχας» του χώρου της Υγείας να δρουν εις βάρος του δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα τεράστια ποσά να διαρρέουν με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες. Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προστασίας του ιστορικού ελληνικού φαρμακείου από την εισβολή του «καρτέλ» της φαρμακοβιομηχανίας και ζήτησε ενίσχυση της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και την τήρηση κανόνων από μέρους της, ώστε να προμηθεύει επαρκώς με φθηνά και υψηλής ποιότητας φάρμακα τον Ελληνικό λαό.
Στις ανεκπλήρωτες ελπίδες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκε η Βουλευτής Αʼ Αθήνας Άννα Φιλίνη, η οποία τόνισε ότι η αντίληψη του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία συμπυκνώνεται σε τρείς λέξεις: εγκατάλειψη- υποχρηματοδότηση- αποσπασματικότητα. Μετά τη λήξη του Γʼ ΚΠΣ και την παράλληλη συρρίκνωση της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, η βιωσιμότητα των μονάδων αποασυλοποίησης είναι στον αέρα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και ως διέξοδος πλέον προβάλλει είτε η παράδοση του τομέα της ψυχικής υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία είτε η επιστροφή στις ντροπιαστικές εικόνες της Λέρου που προ εικοσαετίας εξέθεσαν τη χώρα μας διεθνώς. Αναφέρθηκε ακόμη στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, όπου εγκαινιάζονται μεν νέα νοσοκομεία, τα οποία όμως κινδυνεύουν από τις δραματικές ελλείψεις σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έθεσε πέντε ερωτήματα στην Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αν θα συνεχίσει την ίδια κατανομή δαπανών ο νέος Υπουργός Οικονομίας, με υποχρηματοδότηση της υγείας. Πότε θα έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος για τις εφημερίες. Αν η χρήση όλων αυτών των χημικών από την αστυνομία, ιδίως τον προηγούμενο μήνα, είναι χωρίς κινδύνους για την δημόσια υγεία. Πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά που προωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Πώς θα αντιμετωπιστεί ο υπερσυγκεντρωτισμός και η συνεπακόλουθη αναξιοκρατία του συστήματος, και εάν θα επανακριθούν οι διοικητές των νοσοκομείων.
Απαντώντας, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου επαίνεσε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέφυγε όμως μία στατιστική λαθροχειρία, καθώς θέλησε να ταυτίσει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού με τις δαπάνες των ταμείων. Ουσιαστικά παραδέχθηκε τα κενά του συστήματος, αλλά η πολιτική της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.
Πάντως δεσμεύθηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για τις εφημερίες των νοσοκομείων.