Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/05/2008

Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής - Συνεδρίαση ΚΠΕ 10/5/2008


1. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση, με πολλές πτυχές και τραγικές κοινωνικές συνέπειες.

Είναι μια κρίση χρηματοπιστωτική που κλονίζει τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μια κρίση νομισματική με τη ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου, μια κρίση ραγδαίων ανατιμήσεων, κυρίως κερδοσκοπικών, στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και ειδικά στα τρόφιμα, μια κρίση ενεργειακή και ιδιαίτερα μια κρίση κλιματικών αλλαγών, που απειλεί το περιβάλλον ακόμα και την επιβίωση του πλανήτη.

Αυτή η διεθνής καπιταλιστική κρίση εκφράζει την πλήρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και αναδεικνύει την ανάγκη αλλά και τη ρεαλιστικότητα να ακολουθηθούν εναλλακτικοί στο νεοφιλελευθερισμό προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί δρόμοι.

2. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Η νεοφιλελεύθερη ελληνική οικονομία είναι μέρος της διεθνούς κρίσης, την οποία βιώνει με εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κυρίως κοινωνικές συνέπειες που αφορούν πρώτα απʼ όλα τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις.

Η ελληνική οικονομία ακολουθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο μια πτωτική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος υφεσιακών τάσεων στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή γνωρίζει άνοδο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ο οποίος αν και υποεκτιμημένος, τρέχει, εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων, με 4,5%μ ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα.

Η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού αλλά και στην εγχώρια κερδοσκοπία και τα «καρτέλ» που ενδημούν στις ελληνικές αγορές. Αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια εξελίσσεται σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εφαρμόζονται κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές σκληρής λιτότητας, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μια απαράδεκτη συμφωνία για τους χαμηλόμισθους. Η σκληρή λιτότητα και η καλπάζουσα ακρίβεια αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον άγριο χαρακτήρα των ταξικών πολιτικών που εφαρμόζονται και διασφαλίζουν αύξηση των κερδών της τάξης του 40% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και 70% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες (2007).

Ιδιαίτερα δυσβάσταχτη γίνεται η κατάσταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε μια περίοδο που αυξάνονται περαιτέρω τα ήδη ληστρικά επιτόκια των Τραπεζών. Μια από τις πλέον τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ο αυξανόμενος αριθμός κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ο οποίος προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο εντός του 2008. Η αντιμετώπιση των ληστρικών πρακτικών των Τραπεζών γίνεται κεντρικός στόχος για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και τη στήριξη της οικονομίας.

3. Η ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση, αντί να αντλήσει θετικά συμπεράσματα από την κρίση και τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες, επιτείνει τις πολιτικές που την τροφοδοτούν και σχεδιάζει να εντείνει τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές «μεταρρυθμίσεις».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των λιμανιών ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Τ.Τ., κ.λ.π.) με προοπτική την εκποίηση ό,τι του δημόσιου σʼ αυτή τη χώρα. Σχεδιάζει, στο όνομα της «flexicurity», την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Νέα εισπρακτικά μέτρα, ενόψει αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με επίκεντρο το δημόσιο και το ΙΚΑ, ενώ επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκαλύψει και όχι να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των τιμών, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι κυβερνητικές αυτές πολιτικές συνδέονται στενά με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που ακολουθούνται στο επίπεδο της Ε.Ε. και οι οποίες, αντί να χαλιναγωγούν τις επιπτώσεις της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη, τις επιτείνουν, μεγεθύνοντας τις δραματικές συνέπειες στα κράτη μέλη και στους ευρωπαϊκούς λαούς.

4. ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα, που παίρνουν όλο και πιο τραγικές διαστάσεις, οφείλουν να είναι στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας το επόμενο διάστημα, με το άνοιγμα μεγάλων μετώπων πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών στη βάση των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συνεκτικού, εναλλακτικού στον νεοφιλελευθερισμό, προγράμματος, με ορίζονται τον σοσιαλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει των ιδιαίτερα τραγικών συνεπειών της κρίσης και των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ (π.χ. εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, κ.λ.π.), τις εναλλακτικές προτάσεις του και το συνολικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, αναδεικνύουμε μια σειρά επίκαιρα μέτωπα μαζί με προτάσεις διεκδίκησης και ανάπτυξης ενωτικών αγώνων και κινημάτων που αποτελούν αιχμές αυτήν την περίοδο και αποκτούν κρίσιμη σημασία στη σημερινή κρισιακή συγκυρία για την ανακούφιση του ελληνικού λαού.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποτροπή της εκποίησης του ΟΤΕ και των λιμανιών. Στόχος η ανάκτηση από το δημόσιο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με την απόκτηση, τουλάχιστον, του 51% και ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πέρα και έξω από κομματικές, πελατειακές σκοπιμότητες και την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων.

Πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού των Συνδικάτων και των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο κοινές απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη συνολική ανακοπή και ματαίωση του κύματος των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων.

Μπροστά στην κρίση, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και κυρίως την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί το κύμα καλπάζουσας ακρίβειας, απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.

Αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος των τιμών, πρώτα απʼ όλα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με τη θεσμοθέτηση ειδικών έκτακτων μέτρων για τη χαλιναγώγηση της καλπάζουσας ακρίβειας και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να θεσπιστεί άμεσα αυστηρός κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης που εμφανίζουν υπέρμετρες αυξήσεις, από την παραγωγή ή την εισαγωγή έως την λιανική πώληση, με την ταυτόχρονη επιβολή εύλογου ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους.

Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται ακραίες περιπτώσεις κερδοσκοπικών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για την άμεση επιβολή ανώτερης οροφής στις τιμές.

Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των κοινωφελών υπηρεσιών με ταυτόχρονη ανάκληση των υπέρμετρων αυξήσεων στα εισιτήρια μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στα διόδια.

'Aμεση ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξοπλισμός της με έκτακτες αρμοδιότητες και δραστική παρέμβασή της στις αγορές, πρώτα από όλα στα τρόφιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης για τον έλεγχο και το «σπάσιμο» των καρτέλ που ενδημούν στους περισσότερους κλάδους.

Σε μια φάση νέας ανόδου των επιτοκίων, μεγάλης ακρίβειας, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και υπερχρέωσης των νοικοκυριών, χρειάζονται άμεσα ειδικά μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών και αποτροπής μιας κρίσης στο χώρο των ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα μπορούσε να πάρει τραγικές διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό:

Στα πλαίσια της στρατηγικής μας θέσης για σταθερές εργασιακές σχέσεις πλήρους απασχόλησης προτείνουμε την άμεση:

Στο πλαίσιο γενικότερης προοδευτικής αλλαγής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος προτείνουμε και διεκδικούμε:

Η γεωκτηνοτροφική παραγωγή οδηγείται σε κατάρρευση λόγω της μεγάλης αύξησης των γεωργικών μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών από τη μία και της μείωσης των τιμών παραγωγού σε βασικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Για τον λόγο αυτό απαιτούνται άμεσα μέτρα: