Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/05/2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 9/5/2008

1) ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

Η εξελισσόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, αποκαλύπτει τη χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού και της δυνατότητας αυτορρύθμισης των αγορών γενικά και ειδικότερα του τραπεζικού συστήματος. Η κρίση αυτή, εκτός των άλλων, καθιστά εκ νέου επίκαιρη την ανάγκη μιας ισχυρής παρουσίας του δημοσίου στο χώρο της τραπεζικής αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αναγκαία μια πολιτική που όχι μόνο θα αναβαθμίζει ποιοτικά τη σημερνή συμμετοχή του δημοσίου, αλλά και θα υλοποιεί μια στρατηγική ανάκτησης του έλεγχου του δημοσίου  σε επιμέρους τομείς της τραπεζικής αγοράς. Μάλιστα η πρόσφατη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών, επέτρεπε την επαναγορά μετοχών με συμφέροντες οικονομικούς όρους επʼ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.

Για παράδειγμα, ενώ το δημόσιο διέθεσε προ έτους, μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου Ελλάδας στην τιμή των 18 ?, η τιμή της εν λόγω μετοχής έπεσε κάτω των 10?. Αυτό όμως που δεν έκανε το δημόσιο, το έκανε η Eurobank η οποία απόκτησε 5,7% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, αναζωογόνησε διάφορα σενάρια για συγχωνεύσεις Τραπεζών καθώς και σενάρια για μελλοντικό έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Βάσει των παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Αν η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπό δημόσιο έλεγχο.

2.    Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επαναγορά των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή τμήματός τους, έτσι ώστε να ενισχύσει τον δημόσιο έλεγχο της επιχείρησης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια κερδοφόρα για το ελληνικό δημόσιο πράξη;

3.    Αν η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει γενικότερα ένα σχέδιο για την ενίσχυση των θέσεων του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.;

2) ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

9/5/2008

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, είναι πιστωτικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί με τα πρότυπα των πιστωτικών ιδρυμάτων και τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των αρμόδιων εποπτικών αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα ποσοστό 34% των μετοχών και έμμεσα, μέσω των ΕΛ.ΤΑ. 9,9% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2007 περιελάμβανε την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο Τ.Τ. με τη διάθεση ποσοστού 20%. Ως ιδιωτική πολυμετοχική τράπεζα το Τ.Τ. μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να επιτελέσει το ρόλο του και ως τράπεζα των μικροαποταμιευτών, ένα ρόλο που επιτελεί εδώ και πολλά χρόνια, συμβάλλει και στην ανάπτυξη και εμβάθυνση του ανταγωνισμού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην εξυπηρέτηση των μικροκαταθετών και των μικροαποταμιευτών.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αυτόνομη πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ως εκ τούτου, το δημόσιο δεν ευνοεί συνεργασίες ή πωλήσεις ή απόκτηση μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από άλλους τραπεζικούς οργανισμούς, διότι θεωρούμε ότι για να επιτελέσει το ρόλο του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του η οποία θα του επιτρέψει να διατηρήσει και το χαρακτήρα του ως τράπεζας των μικροαποταμιευτών και των μικροκαταθετών.

Αναφορικά με την πρόταση για επαναγορά μετοχών, θέλω να πω το εξής. Η Κυβέρνηση δεν είναι κερδοσκόπος στο Χρηματιστήριο. Δεν πουλά και αγοράζει μετοχές, για να κάνει κερδοσκοπικά παιχνίδια και σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα επαναλάβουμε τα σφάλματα που έγιναν στη διετία 1999-2000, τότε που η Κυβέρνηση πουλούσε και αγόραζε μετοχές και οδήγησε τους επενδυτές στα βράχια, που οδήγησε την ελληνική οικονομία στα βράχια και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στα βράχια, κάνοντας αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και βεβαίως έχασε και πάρα πολλά χρήματα, διότι, όπως δεν κάνει το δημόσιο για μάνατζερ, για διαχειριστής ή για ιδιοκτήτης επιχειρήσεων, δεν κάνει και για κερδοσκόπος.

Δεν είναι ο στόχος των κινήσεων που κάνει το ελληνικό δημόσιο ούτε εισπρακτικός ούτε κερδοσκοπικός. Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, ο στόχος είναι το όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

Κατʼ αρχάς, η πολιτική των κρατικοποιήσεων δεν είναι δική μας πολιτική. Η δική μας πολιτική είναι διαφορετική, είναι πολιτική αποκρατικοποίησης, είναι πολιτική ενίσχυσης του ανταγωνισμού, είναι πολιτική μίας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου χρειάζεται, είναι πολιτική ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, δεν είναι πολιτική του κράτους-επιχειρηματία. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Εγώ σέβομαι απολύτως τις πολιτικές απόψεις που έχει ο Συνασπισμός, αλλά δεν τις συμμερίζομαι και δεν τις συμμερίζεται αυτή η παράταξη. Αυτή η παράταξη πάντοτε ήταν υπέρ της μικτής οικονομίας, ήταν ενός φιλελεύθερου προσανατολισμού της χώρας μας με βεβαίως κοινωνική, ρυθμιστική προσέγγιση από το κράτος, αλλά δεν είναι η πολιτική του κρατισμού την οποία εσείς πρεσβεύετε και καλώς πρεσβεύετε πιθανόν για τη δική σας ιδεολογία. Δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία και δεν θα προσχωρήσουμε εμείς, έχοντας δεσμευτεί σε συγκεκριμένα πράγματα απέναντι στον ελληνικό λαό, στη δική σας ιδεολογία, κύριε Δραγασάκη.

Τώρα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα κλείσω με αυτό, ρωτήσατε γιατί αγοράζουν κάποιοι τραπεζικοί οργανισμοί. Δεν μπορώ εγώ να κάνω εικασίες. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι δεδομένη. Μπορεί κάποιοι να αγοράζουν για αμυντικούς λόγους, για να εμποδίσουν δηλαδή τους ανταγωνιστές τους να κάνουν το ίδιο. Μπορεί να αγοράζουν για επενδυτικούς λόγους, για να έχουν κάποια οφέλη από αύξηση της τιμής της μετοχής.

Όμως, τέτοιου είδους κερδοσκοπία δεν μπορεί και δεν δικαιολογείται να κάνει το ελληνικό δημόσιο με τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου.

3) ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

Επειδή ο Υπουργός είπε τι είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να προσθέσουμε ότι για μας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν από όλα είναι περιουσία του ελληνικού λαού, είναι μορφή συλλογικής κοινωνικής αποταμίευσης.

Και από αυτή τη σκοπιά αντιμετωπίζουμε το θέμα εμείς και όχι μόνο εμείς.

Επειδή, κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε και στο τι γίνεται σε όλο τον κόσμο,

Πρώτον, σε όλο τον κόσμο τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια σήμερα λειτουργούν ως χρηματοπιστωτικοί όμιλοι-οργανισμοί με αναπτυξιακό και κοινωνικό στόχο και παντού ή σχεδόν παντού είναι υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί σε αυτό το θέμα εμείς πρέπει να ανακαλύψουμε τον τροχό, επειδή μάλιστα αναφέρατε επανειλημμένα ως επιχείρημα το τι γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερον, θεωρούμε απαραίτητο, λόγω και των διεθνών εξελίξεων και των μορφών που παίρνει ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, το δημόσιο να ανακτήσει -και εδώ είναι και εύκολο και από οικονομική άποψη- το 50% συν 1 τουλάχιστον των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τρίτον, κύριε Υπουργέ, μας είπατε εσείς τώρα «αυτόνομη πορεία». «Αυτόνομη πορεία» δεν λέει πολλά πράγματα. Αυτόνομη πορεία υπό δημόσιο έλεγχο και με αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό στη δράση του; Αυτή είναι η απάντηση την οποία θα περιμέναμε να μας δώσετε. Επειδή μας είπατε ότι δεν ευνοείτε τη συμμετοχή, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση, έχετε κάποια εξήγηση γιατί οι διάφοροι τραπεζικοί όμιλοι σαν να έχουν μυριστεί, σαν τα τρωκτικά όταν μυρίζονται τυρί, έχουν ορμήσει και αγοράζουν, άλλοι φανερά και άλλοι κρυφά μετοχές του Ταμιευτηρίου; Μήπως και εδώ επενδύουν σε ένα σενάριο ιδιωτικοποίησης συγκαλυμμένης ή σε καθεστώς εκβιασμού ή σε καθεστώς ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο; Θεωρούμε αναγκαίο να δώσετε περισσότερες διευκρινίσεις.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, επειδή η συζήτησή μας είναι ενιαία και συνδέεται με την προηγούμενη συζήτηση, κύριε Υπουργέ, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο αναφερθήκατε ο Ο.Τ.Ε. ήταν και τότε ιδιωτικός. Ούτε τότε το ελληνικό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο ήθελε τον Ο.Τ.Ε. δημόσιο. Ο Ο.Τ.Ε. έγινε δημόσια επιχείρηση –και να το πούμε και για την ιστορία- υπό την πίεση της αμερικάνικης αποστολής, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό σήμερα.

Επομένως, εσείς με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιστρέφετε στο καθεστώς της ΟΥΛΕΝ, της POWER και όλων αυτών των καθεστώτων που ξέραμε. Σήμερα στον κόσμο έχει ξεκινήσει μία αντίστροφη τάση, την οποία γνωρίζετε. Χθες η Νέα Ζηλανδία επανακρατικοποίησε τις αερομεταφορές, τις χερσαίες μεταφορές, τους σιδηροδρόμους κ.λπ. Προχθές η Αγγλία υποχρεώθηκε να κρατικοποιήσει μια τράπεζα. Παντού στον κόσμο, λοιπόν, έχουμε μία αλλαγή των συνθηκών και αυτά που μας είπατε ανήκουν στο παρελθόν.

Τελειώνω όμως, συνεχίζοντας την απάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνου. Εάν το πρόβλημά σας πραγματικά είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί μία ανάκτηση του ελέγχου στον Ο.Τ.Ε., εγώ θα πρότεινα κάτι επιπλέον και απλό. Χρησιμοποιήστε τα κέρδη και τα έσοδα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το Ταμιευτήριο μπορούσε να αγοράσει τον Ο.Τ.Ε., αν έμεναν στο Ταμιευτήριο τα χρήματα που εσείς και η προηγούμενη Κυβέρνηση πήρατε από το Ταμιευτήριο. Αλλά ακόμα και σήμερα κρατήστε υπό δημόσιο έλεγχο το Ταμιευτήριο, αξιοποιήστε τα μερίσματά του και αυτά αρκούν σε μία πορεία χρόνου να επαναγοραστεί ακόμα και ο Ο.Τ.Ε., αν αυτό αποτελούσε βούληση -που δεν αποτελεί βεβαίως- της Κυβέρνησης.