Την εποχή αυτή στις οροσειρές της βόρειας Πίνδου, της Ροδόπης αλλά τελευταία και του Βόρα, οι αρκούδες «ξυπνούν» από το χειμέριο ύπνο. Όσες από τις αρκούδες έχουν γεννήσει και στην προσπάθειά τους για ανεύρεση τροφής μπορεί να πλησιάσουν σε κατοικημένες περιοχές ή περιοχές με επαγγελματική δραστηριότητα μελισσοκόμων, γεωργών και κτηνοτρόφων και να προκαλέσουν απώλειες σε μελισσοσμήνη και κυψέλες, σε ζώα και στην αγροτική παραγωγή.
Πολλές φορές στο παρελθόν, οι θιγόμενοι, για να αποφύγουν την πρόκληση ζημιών θανάτωναν αρκούδες είτε επειδή δεν προβλεπόταν κάποια αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς, είτε επειδή δεν γνώριζαν πως υπήρχε δυνατότητα να αποζημιωθούν.
Τα γεωργό-περιβαλλοντικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα λύνουν εν μέρει μόνο τέτοιου είδους προβλήματα ενώ η υλοποίηση τους υπήρξε προβληματική. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν νέα βελτιωμένα μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία της αρκούδας και έχουν μελετήσει επιστημονικά την ζωή και την συμπεριφορά της.
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία φαίνεται ότι το σημαντικότερο ρόλο για την επιτυχία των προγραμμάτων προστασίας παίζει αφενός η άμεση και συστηματική ενημέρωση των θιγομένων και αφετέρου η υιοθέτηση αποτελεσματικών μεθόδων προστασίας όπως είναι οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις των εκμεταλλεύσεων και η χρήση ελληνικών ποιμενικών σκύλων.
Η καθυστέρηση εξαγγελίας και της εφαρμογής νέων γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων για την προστασία της άγριας ζωής έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ενημέρωση των εμπλεκομένων και να μεγαλώνει ο κίνδυνος να σημειωθούν δυσάρεστα επεισόδια και για τους ανθρώπους και για τις αρκούδες.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου