Η υπάρχουσα νομοθεσία στη χώρα μας Ν 2643/98, Ν 3304/05 που προβλέπει ποσοστιαίες προσλήψεις ΑμεΑ δεν εφαρμόζεται. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο το 20% των εταιρειών με προσωπικό άνω των 50 ατόμων απασχολεί εργαζόμενους με αναπηρία.
Επίσης μόνο μια στις πέντε επιχειρήσεις έχει φροντίσει να διαθέτει ειδικά διαμορφωμένες για ΑμεΑ τουαλέτες και μόνο το 20% έχουν φροντίσει για «εσωτερικές» ράμπες μη αρκούμενες στην τυπική ράμπα εισόδου.
Το 60% των εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους με αναπηρία, θα το έπρατταν εάν ο μισθός τους ήταν μερικώς ή ολοκληρωτικά επιδοτούμενος. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αγορά εργασίας δεν θέλει εργαζόμενους με αναπηρία επί ίσοις όροις, αλλά με ειδικές προϋποθέσεις.
Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, ώστε οι εταιρείες να πιστέψουν στις δυνατότητες του ανθρώπου με αναπηρίες. Χρειάζεται η χάραξη μιας ανάλογης πολιτικής που θα οδηγεί το κοινωνικό σύνολο να μην αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία με φιλεύσπλαχνο και προστατευτικό οίκτο ή υπεκφυγή, αλλά ως άτομα που έχουν δικαίωμα και μπορούν κάτω από ανάλογες συνθήκες να προσφέρουν πολλά. Η μη εφαρμογή του Ν. 2643/98 οφείλεται και στην έλλειψη ειδικής υπηρεσίας που θα επιβλέπει την εφαρμογή του.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Κα Υπουργός:
• Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να ανοίξει και διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα;
• Γιατί δεν έχουν στελεχωθεί όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα επιβλέπει την εφαρμογή του Ν. 2643/98 και τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αρθεί η ζοφερή αυτή πραγματικότητα;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ