Αν είχαμε μια κυβέρνηση πιο ευαίσθητη, η οποία θα μπορούσε να καταλάβει ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα ή οι αυξήσεις που έκανε η ίδια, όπως αυτή στα διόδια 135%, θα φέρει σε μεγάλη δυσκολία διάφορους κλάδους εργαζομένων και είχε πάρει κάποια μέτρα πιο γρήγορα και έδειχνε μεγαλύτερη ελαστικότητα, πιστεύω ότι θα αποφεύγαμε ίσως αυτή την μικρή περιπέτεια που ζούμε αυτές τις ημέρες.
- Θα χαρακτηρίζατε όλα τα αιτήματα των απεργών δίκαια; ..
Πιστεύω ότι υπάρχουν δίκαια αιτήματα, όπως για παράδειγμα η αύξηση των κομίστρων, όπως το συνταξιοδοτικό. Οι συντάξεις τους κυμαίνονται σε αστεία επίπεδα και, επίσης, ενώ είχε ενοποιηθεί το παλιό ΤΕΒΕ και το παλιό ΤΣΑ, το Ταμείο των συνταξιούχων αυτοκινήτου, οι αυτοκινητιστές παίρνουν συντάξεις σχεδόν μισές απ΄ όσους προέρχονται από το ΤΕΒΕ. Είναι αδικίες οι οποίες δεν μπορεί να διαιωνίζονται. Δεν λέω ικανοποίηση 100% των αιτημάτων, αλλά πολλά από τα αιτήματά τους είναι βάσιμα και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθεί η κυβέρνηση. Και θέλω να ελπίζω ότι θα κινηθεί για να σταματήσει και αυτή η ταλαιπωρία.
- Υιοθετείτε την προσέγγιση ή αυτό που ελέχθη από αρκετούς πρατηριούχους, ότι οι βυτιοφορείς βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, δηλαδή πρόκειται για ένα κλειστό επάγγελμα....
Είναι κλειστό επάγγελμα και είναι γνωστό αυτό. Από την άλλη δίνεται η δυνατότητα ελέγχου στα κόμιστρα και στις τιμές από τη μεριά της πολιτείας, επειδή υπάρχει αυτό το κλειστό επάγγελμα. Ενώ γενικά τα κλειστά επαγγέλματα οδηγούν σε καταστάσεις πολλές φορές οι οποίες είναι ανορθολογικές, από την άλλη μεριά, μ΄ αυτά που βλέπουμε εκεί που υπάρχει ο ελεύθερος ανταγωνισμός, για παράδειγμα οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ, έχει κανείς έναν φόβο ότι, αν χαθεί η δυνατότητα ελέγχου των τιμών, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.
Θα ήθελα να σας θέσω το ερώτημα.. γιατί μιλήσατε στα γερμανικά στον κ. Αλογοσκούφη... Υπήρχε κάποιος συμβολισμός σ΄ αυτό που κάνατε; ..
Ασφαλώς υπήρχε κι ένας συμβολισμός και μία ειρωνεία θα έλεγα ότι υπήρχε, με την έννοια ότι κάπου υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορεί τελικά όλος ο δημόσιος τομέας σήμερα να μοιράζεται σε μεγάλες επιχειρήσεις απ΄ όλα τα σημεία του κόσμου, την στιγμή που πρόκειται για εργαλεία ανάπτυξης της ίδιας της χώρας. Το λιμάνι του Πειραιά ετοιμαζόμαστε τώρα να το δώσουμε στους Κινέζους, την Εμπορική Τράπεζα τη δώσαμε στους Γάλλους, τον ΟΤΕ τον δώσαμε στους Γερμανούς. Αν τον είχαμε δώσει στους Γάλλους, θα χρησιμοποιούσε κανείς γαλλικά.
Μ΄ αυτή την έννοια -κι έτσι πιστεύω προσλήφθηκε κι αυτό το μήνυμα που έδωσα μέσα από τη Βουλή- ότι κάπου πρέπει να βάλουμε τελεία κι ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία εκποιεί τα πάντα.
Αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, να πει, ότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, δεν μπορεί να είμαι κυβέρνηση της χώρας. Κυβέρνηση της χώρας δεν είναι κάποιος μεσίτης που πουλάει τα πάντα.
- Είναι βαριές οι κατηγορίες... Πολλοί εκτιμούν ότι σε μία ελεύθερη αγορά και εξαγορές γίνονται και συγχωνεύσεις γίνονται και με μια επιθετική, λέει ο κ. Χατζηδάκης, εξαγορά, θα μπορούσε οποιοσδήποτε να αποκτήσει το 51% του ΟΤΕ και κατά συνέπεια να έχει και τον έλεγχο του ΟΤΕ..
Αυτό, ναι, μπορεί να γίνει με βάση τους νόμους που ισχύουν, δηλαδή νόμοι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι τελικά έδωσαν τη δυνατότητα το δημόσιο να είναι μειοψηφία στον ΟΤΕ, να πάρει το 33% περίπου. Μ΄ αυτή την έννοια φυσικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.
- Και θα μπορούσε ο κ. Βγενόπουλος να είχε και τον έλεγχο του ΟΤΕ...
Το είδατε κι αυτό.. Επομένως αν ήθελε να κάνει κάποια κυβέρνηση κάποια μεταρρύθμιση πραγματική, θα έπρεπε να επαναφέρει τα όρια ασφαλείας για το δημόσιο, διότι μιλάμε για τις τηλεπικοινωνίες, για τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τεχνολογικά κλάδο στη σημερινή εποχή, στον 21ο αιώνα, μιλάμε για το δρόμο που μπορεί να εξασφαλίσει μια χώρα την ανάπτυξή της και δεν μπορούμε να γίνουμε καταναλωτές των γερμανικών προϊόντων και να το αποδεχτούμε ως μοιραίο και να παραιτηθούμε και από το γεγονός ότι κουτσά-στραβά υπήρχε μια δικτύωση και σε διεθνές επίπεδο αυτής της δημόσιας επιχείρησης, η οποία έδινε και κάποια πλεονεκτήματα στη χώρα μας, που σήμερα τα παραχωρεί σαν χριστουγεννιάτικο δώρο στους Γερμανούς.
- Είναι ρεαλιστική η πρόταση περί επιστροφής του ΟΤΕ στο Δημόσιο;.. Είναι εφικτό αυτό από τη στιγμή που υπάρξει συμφωνία... Δεν θα απαιτηθούν πολλά χρήματα.... Επίσης υπάρχουν ενστάσεις και μέσα από την Αριστερά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι είναι αδύνατον να ξαναγοράσει τον ΟΤΕ και μίλησε για άκριτη αντιπολιτευτική κορόνα που δεν απαντά στο πρόβλημα...
Η Αριστερά δεν κινείται μέσα στα πλαίσια των ορίων της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Θα ήταν και περιττή, θα ήταν και άχρηστη και δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει. Ακριβώς αυτό είναι το χαρακτηριστικό της Αριστεράς. Είναι ότι προτείνει πολιτικές οι οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα, έχουν διαφορετική λογική και δημιουργούν διαφορετικές δυνατότητες.
Κι εγώ σας λέω ότι ασφαλώς ναι. Όλες αυτές οι περιπέτειες που μπήκαμε, με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ που κάνει το δημόσιο μειοψηφία, και με το νόμο της Ν.Δ. για τον ΟΤΕ που ουσιαστικά παραχωρεί το μάνατζμεντ και την ευθύνη του ΟΤΕ στους Γερμανούς, κάνουν πιο δύσκολα τα πράγματα και τα κάνουν με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Το είπα στη Βουλή. Ναι, αυτό που κάνετε θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο κόστος. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά να έχεις ένα εργαλείο -ξαναλέω- κεντρικό, που συνδέεται και με τα θέματα ανάπτυξης και με τα θέματα ασφάλειας και με τα θέματα τα περιφερειακά... Και δυστυχώς αυτοί μας οδηγούν στο δρόμο που ακολούθησαν άλλες χώρες, για παράδειγμα η Ν.Ζηλανδία, η οποία πούλησε βασικές δημόσιες επιχειρήσεις και αναγκάστηκε αυτό τον καιρό, μέσα από την αποτυχία του εγχειρήματος, να τις ξαναγοράσει πληρώνοντας το κόστος.
Το κόστος για την ανάκτηση του δημοσίου θα είναι τόσο πιο μικρό όσο πιο γρήγορα γίνει μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα. Δηλαδή, απαλλαγούμε από την κυβέρνησης της Ν.Δ. και διαμορφώσουμε δυνατότητες για μια άλλη διακυβέρνηση της χώρας.
- Πιστεύετε ότι πράγματι, αν δεν περάσει η πρόταση, συμφωνία για τον ΟΤΕ... , πέφτει η κυβέρνηση; ...
Δεν ξέρω. Ξέρω ότι άλλη κυβέρνηση έχει πέσει για τον ΟΤΕ. Κι αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όπως επίσης ξέρω ότι οι εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους μεγάλη δύναμη. Για παράδειγμα, βλέπω στη γειτονική χώρα ότι στην προσπάθεια της εξαγοράς της ALITALIA από την KLM-Air France -κοινή εταιρεία είναι τώρα αυτές οι δύο- αυτή η προσπάθεια εξαγοράς ουσιαστικά προσέκρουσε στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονταν αυτή την εξέλιξη.
- Θέλω να ρωτήσω τώρα.... Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του κ. Τσίπρα, από τη δράση του, την εικόνα του όλο αυτό το χρονικό διάστημα;... Να το πω απλά λαϊκά... το άλογο τραβάει, πάει μπροστά ή στον ανήφορο χωλαίνει;....
Εξαιρετικά, διότι πρόκειται για έναν ηγέτη ενός πολιτικού κόμματος. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Και, παρά το γεγονός ότι έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις πολλαχόθεν, από όλο τον πολιτικό χώρο -και όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο, νομίζω αυτό το άνοιγμα της Αριστεράς προς τη νέα γενιά, προς τα νέα προβλήματα, γίνεται κατανοητό και πιστεύω ότι είναι ένα καινούργιο στοιχείο που μπορεί να μας αλλάξει τους πολιτικούς δρόμους που παίρνουμε στη χώρα μας.
- Να κρατήσω το τελευταίο... Διαβάζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο αποδόμησης του κ. Τσίπρα σε μια προσπάθεια ελέγχου των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού της εικόνας του προέδρου του ΣΥΝ σ΄ένα life-style, χωρίς έτσι σοβαρή πολιτική άποψη, χωρίς ουσιαστικές θέσεις. Το πιστεύετε αυτό; Υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια και βρίσκεται σε εξέλιξη;...
Δεν μ΄ αρέσει να μιλάω περί σχεδίων και συνωμοσιών. Ξέρω ότι ο δρόμος που έχουμε θέσει ως ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση η οποία θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μία άλλη πλειοψηφία, για άλλες πολιτικές είναι πολύ δύσκολος, ότι θα έχουμε αντιπάλους, ότι οι αντίπαλοι αυτοί θα είναι πολλοί, ότι είναι αναμενόμενο να έχουμε αντιπάλους, ότι η πολιτική μάχη θα είναι σκληρή, και, μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια, κινιόμαστε και είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που κινιόμαστε.
- Πάντως μου λέτε ότι και προσωπικά για τον Αλ. Τσίπρα είστε ικανοποιημένος, ακόμα και από τις τελευταίες εμφανίσεις, οι οποίες δέχθηκαν ιδιαίτερη, εντονότατη κριτική, αναφέρομαι στην εμφάνισή του με τους schooligans, στην εμφάνισή του στο κανάλι ALTER...
Ναι, ικανοποιημένος. Απ΄ αυτό που δεν είμαι ικανοποιημένος είναι ότι δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι άλλο. Αυτές οι ερωτήσεις που μου βάζετε κι εσείς και ο τρόπος που είναι διατυπωμένες δείχνουν ένα στερεότυπο το οποίο αναδείχνει μια νέα γενιά η οποία είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου....
- Όχι.. Καλόπιστα και με πολύ καλή διάθεση...
... Ναι, εσείς πάρα πολύ διακριτικά μεταφέρετε πράγματα τα οποία γράφονται και τα οποία λέγονται.
Θέλω να σας πω -και να είναι ξεκάθαρο αυτό. Αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη νέα γενιά που είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, είτε γιατί πήρε ουσίες, είτε γιατί είναι άνεργη, είτε γιατί δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές της, είτε για όλα αυτά, τη νέα γενιά εμείς θέλουμε να της δώσουμε μία θέση να μιλήσει για τα προβλήματά της, να μιλήσει για τις ευαισθησίες της, να μιλήσει για την Ελλάδα που αυτή θέλει. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσες αντιδράσεις κι αν έχουμε.
- Θέλω να ρωτήσω, σε στερεότυπη βάση πάντα,... αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να θέτω ερωτήματα τα οποία τίθενται... και η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι να τίθενται ζητήματα ακόμα κι αν αυτά αποτελούν στερεότυπα...
Θέλω να μου πείτε αν υπάρχει ανταγωνισμός με το ΠΑΣΟΚ; Αν υπάρχει ανταγωνισμός, με την έννοια ποιος κάνει καλύτερη αντιπολίτευση, καλύτερη και πιο αποτελεσματική; ΄Η αν αισθάνεστε ότι έχετε πάρει οριστικά και αμετάκλητα διαζύγιο από το ΠΑΣΟΚ.... Δεν ξέρω βέβαια αν και ποτέ συνήφθηκε γάμος ....
Αυτό είναι πολύ σωστό, επομένως η απάντηση περιττεύει. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Άλλος χώρος είναι το ΠΑΣΟΚ, άλλος χώρος είμαστε εμείς. Εμάς η πρόκλησή μας δεν είναι οι γείτονές μας, οι άλλες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος. Η πρόκληση που μπαίνει σ΄ εμάς είναι τα πολιτικά ζητήματα και ένας νέος τρόπος που θα δώσουμε απάντηση.
Μ΄ αυτή την έννοια δεν μας ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες. Μας ενδιαφέρει με σαφήνεια, με ριζοσπαστικότητα, με τεκμηρίωση και με επαφή με την κοινωνία να δίνουμε τις δικές μας προτάσεις.
- Αυτά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διψήφια στις δημοσκοπήσεις.. και μ΄ αυτή την έννοια υπάρχει ικανοποίηση... Σας ανησυχεί όμως αυτό;... Σας γεμίζει με ευθύνες, αναρωτιέστε μήπως υπάρχει μια δυναμική.. έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα η οποία μπορεί να ξεφουσκώσει;..
Εννοείται.. Εννοείται ότι όλα αυτά τα ενδεχόμενα υπάρχουν. Δεν παίρνουμε μόνο το καλό ενδεχόμενο. Παίρνουμε το ενδεχόμενο να είναι μια τάση, να είναι ένα προσωρινό ρεύμα κ.λπ.
Είναι σημαντικό όμως για μας αυτό. Είναι σημαντικό πολιτικά γιατί ήδη πια με τέτοιες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνονται τα σχέδια της διαιώνισης του δικομματισμού μέσα από συναλλαγές που γίνονται και στον εκλογικό νόμο. Ήδη διαμορφώνεται μια ελπίδα. Ήδη αυτό που λέγαμε, στρώματα τα οποία είναι αδιάφορα για την πολιτική, όπως είναι η νεολαία κ.λπ., έχουν ένα σημείο αναφοράς. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό θέλουμε να το βαθύνουμε, θέλουμε να το πολιτικοποιήσουμε όσο πιο πολύ, θέλουμε να το σταθεροποιήσουμε, θέλουμε να το διευρύνουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για ένα διαφορετικό δρόμο.
- Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει εντελώς ξεκάθαρο τι ακριβώς ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι επιδιώκει από τον πολίτη;.. Ζητάει από τον πολίτη να τον αντιλαμβάνεται ως μια ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση;.. Αυτό είναι σημαντικό, αν το ζητά. Ζητά από τον πολίτη να τον θεωρεί ότι μπορεί σύντομα να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστικό σε μια κυβέρνηση;.. Αν είναι έτσι, πρέπει να διευκρινιστεί κάτω από ποιους όρους και με ποιους;... Ενδεχομένως να επιδιώκει και τα δυο...
Φυσικά. Το πρώτο που θέλει είναι να έχει μια ισχυρότερη παρουσία στην πολιτική ζωή και μπορεί να επηρεάσει έτσι μια ισχυρή και ριζοσπαστική αντιπολίτευση, μπορεί να επηρεάσει τα τεκταινόμενα. Και, βέβαια, σε μια προοπτική και θα διαμορφωθούν συνθήκες για μια νέα πλειοψηφία.
Τι ζητάμε όμως εμείς από τον πολίτη; Ζητάμε να ξαναπιστέψει στα ωραία πράγματα. Ζητάμε από τον πολίτη να ξαναπιστέψει στην αλληλεγγύη, στη συλλογικότητα, στην κοινή προσπάθεια, να μην πιστέψει στο δεν βαριέσαι, δεν γίνεται τίποτα.. στο ότι όλα είναι προδιαγραμμένα.. Πρέπει να πιστέψει στο να είναι ενεργός.
Σε λίγες ημέρες θα ψηφίσουμε το Σύνταγμα. Ο πολίτης, και μάλιστα σε μικρή ηλικία, οι φοιτητές και οι μαθητές, που μαζί με τους δασκάλους και καθηγητές, κινητοποιήθηκαν, άλλαξαν όλη την πορεία της χώρας μας σε συνταγματικό επίπεδο, ανατρέποντας την προσπάθεια να καταργηθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Θέλω να πούμε στον πολίτη ότι μπορούν τα πράγματα να είναι ωραία και μπορούμε να μην καθόμαστε στην τηλεόραση και μπορούμε από κοινού να έχουμε κατακτήσεις και μπορούμε από κοινού να ανοίξουμε νέους δρόμους για τη χώρα μας.
- Αυτό όμως απαιτεί.. και εναλλακτική πολιτική πρόταση και πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο...
Αν δει κανείς τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα όπως εκφράζονται στη Βουλή, θα δει και θα προσέξει ότι σ΄ όλα τα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτημένες και αναπτυγμένες προτάσεις σε μια άλλη λογική.
Φυσικά, δεν είμαστε εμείς μόνο μία δύναμη του δεν. Είμαστε και μια δύναμη της πρότασης, του προγράμματος. Και νομίζω ότι κι αυτό είναι ένα στοιχείο της ανόδου μας και γι αυτό βλέπετε ότι και η συζήτηση η δική μας ξεκίνησε συζητώντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΤΕ ..., είναι δυνατόν να επανέλθει στο δημόσιο ο έλεγχος, δεν είναι δυνατόν... πώς τον θεωρούμε, τι γίνεται στις άλλες χώρες .. κ.λπ.
- Πάντως η κριτική εστιάζεται σ΄ αυτό το δεν. .... Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ είναι ένα δεν το οποίο πουλάει, μετράει στην κοινωνία, αλλά από κει και ύστερα, όταν έρχεται η ώρα για την πολιτική πρόταση, εκεί ακούγονται ανεδαφικά, ίσως Δονκιχωτικά πράγματα...
Δεν είναι έτσι. Κατ΄ αρχήν δεν θέλουμε να πουλήσουμε τίποτα. Και δεν θέλουμε να αγοράσει κανείς από εμάς τίποτα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής σε σχέση με την κοινωνία, που θα βρίσκεται σε μια διαρκή διεργασία και αλληλοτροφοδότηση η κοινωνία με τους πολιτικούς εκπροσώπους.
Δέστε μεγάλες ενέργειες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα του άρθρου 16. Το θέμα του άρθρου 16 δεν είναι μόνο αρνητικό, να μην περάσει η τροποποίηση της Ν.Δ. Είναι θετικό. Να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες, από άποψη χρηματοδοτήσεων, από άποψη μεταρρυθμίσεων κ.λπ., που θα αναδείξουν τις δυνατότητες του δημοσίου πανεπιστημίου. Και θυμίζω, για παράδειγμα, το μόνο κόμμα που καταθέτει αντιπροτάσεις, το μόνο κόμμα που στο νόμο-πλαίσιο κατέθεσε τον αντι-νόμο το δικό του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. ΄Εχουμε την ευθύνη -και νομίζω ότι το κατανοούν πάρα πολύ καλά οι πολίτες.
- Μια και αναφερθήκατε στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.. Χθες διάβασα στα ΝΕΑ ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει παιχνίδια, βλέπει σύμπραξη Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης σε ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος;...
Στους πολίτες είναι πολύ γνωστή η υπόθεση της αναθεώρησης. Η αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ν.Δ. και με συναίνεση του ΠΑΣΟΚ σε βασικά ζητήματα. Κέντρο της αναθεώρησης ήταν το άρθρο 16. Ξέρετε ότι έγινε μια ολόκληρη κινητοποίηση, στην οποία πρωταγωνίστησε -δεν ήταν μόνος του- ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά σε σχέση με το θέμα του άρθρου 16 και συνολικά του Συντάγματος. Η κινητοποίηση αυτή ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις του, να φύγει έξω από τη Βουλή και να αποχωρήσει. Καταφέραμε να σπάσουμε το δικομματισμό. Καταφέραμε να στερήσουμε από τη Ν.Δ. τους 180 ψήφους. Όπως κάναμε και στον πρώτο γύρο, και τώρα θα ψηφίσουμε κάποιες δευτερεύουσες διατάξεις υπό τροποποίηση του Συντάγματος, έχοντας υπόψη ότι με αυτό το σκοπό ακυρώνουμε μία καινούργια προσπάθεια του δικομματισμού να επαναφέρει με άλλο τρόπο και με μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ τους την αναθεώρηση αυτή του Συντάγματος.
Ο δικομματισμός οδηγήθηκε στη φάκα. Η φάκα σήμερα είναι η ψήφιση ορισμένων δευτερευουσών διατάξεων, με τρόπο ώστε να ακυρωθούν και οι σκέψεις της Ν.Δ. αλλά και η διατυπωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ελάτε να τα ξαναβρούμε και να το περάσουμε με άλλους όρους. Κι έτσι να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον για ένα διάστημα, το οποίο κυμαίνεται από 5-8 χρόνια, να εξασφαλίσουμε σίγουρα ότι δεν θα γίνουν από το δικομματικό σύστημα τέτοιου είδους συνταγματικές παρεμβάσεις προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα, είτε αφορούν αυτά στην παιδεία, είτε στο περιβάλλον, είτε σε εργασιακά θέματα, είτε στη δικαιοσύνη.
Μπήκανε στη φάκα και εμείς θα τους αφήσουμε να φάνε το τυρί και να τους πιάσει η φάκα.
To Γραφείο Τύπου