Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συναντηθήκαμε σήμερα με αντιπροσωπεία της WWF και συζητήσαμε για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως:
Τα κενά στο σύστημα δασοπροστασίας, που ελπίζουμε να μην αποδειχθούν μοιραία φέτος το καλοκαίρι.
Το οξυνόμενο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και την αυξανόμενη εξάρτηση της Ελλάδας από ορυκτά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης/λιθάνθρακας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο) και την απουσία πολιτικών προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Τα προβλήματα λειψυδρίας και ρύπανσης των υδάτινων πόρων που κάνουν αισθητή και φέτος την εμφάνισή τους
Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση συγκρότηση μηχανισμών σχεδιασμού και ελέγχου της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα. Όπως, για παράδειγμα, ενός αυτόνομου και ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας που πρέπει να ιδρυθεί.
Επίσης, συμφωνήσαμε ότι, για να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα, πρέπει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεργασία κινήσεων πολιτών, επιστημονικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κομμάτων, προκειμένου να αναδειχθούν λύσεις και προτάσεις. Κυρίως, όμως, είναι αναγκαίο τα περιβαλλοντικά προβλήματα να αποτελέσουν αντικείμενο λαϊκών διεκδικήσεων και λαϊκών αγώνων. Όπως για παράδειγμα είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις περιοχές όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση εργοστασίων λιθάνθρακα.
Ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα θα κινηθεί σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε στην πανελλαδική «εβδομάδα ενάντια στον λιθάνθρακα», συμπαραστεκόμαστε σ΄ όλους εκείνους τους πολίτες που βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικούν και αγωνίζονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο περιβάλλον.
ΔΗΜ. ΚΑΡΑΒΕΛΛΑΣ (Διευθυντής WWF Ελλάς): Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις για μια σειρά από θέματα όπου έχουμε ασχοληθεί πολλά χρόνια. Χθες δώσαμε στη δημοσιότητα το σχέδιό μας για το πώς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να οργανωθεί στη χώρα μας ένα αποτελεσματικό σύστημα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Ένα σύστημα το οποίο πάει πολύ πέρα από τη συζήτηση που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, του αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εάν κάποτε υπάρξει η πολιτική βούληση σ΄ αυτόν τον τόπο το περιβάλλον να πάρει την θέση που του αρμόζει στην πολιτική ατζέντα, ελπίζουμε ότι αυτό το σύστημα μπορεί και να εφαρμοστεί.
Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε για τα κρίσιμα ζητήματα κλιματικών αλλαγών, ενεργειακής πολιτικής. Να συμφωνήσουμε θα έλεγα ότι ο λιθάνθρακας δεν έχει θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας, ότι το εθνικό προϊόν της χώρας μας δεν θα έπρεπε να είναι ο εισαγόμενος λιθάνθρακας, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος, να πω ότι είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το ζήτημα της δασοπροστασίας. Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, την αντιπυρική περίοδο να έχει ανοίξει και την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει άλλες δομές, πολύ πιο σοβαρές για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα αυτά.
To Γραφείο Τύπου