Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/05/2008

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία

Απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν μετά από παρέμβαση ευρωβουλευτών για τη δίωξη του Τούρκου εκδότη Ρ. Ζαρακολού

Διώκεται γιατί εξέδωσε βιβλίο σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων!

Απαντώντας σε επιστολή ευρωβουλευτών, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη δίωξη του Τούρκου εκδότη κ. Ρ. Ζαρακολού, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος κ. Όλι Ρεν υπογραμμίζει ότι "η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των πολιτικών κριτηρίων ένταξης".

Στην επιστολή του, την οποία συνυπέγραψαν δέκα ακόμη ευρωβουλευτές (Φρανσίς Βυρτς, Γαλλία, Ενιαία Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ι. Βαρβιτσιώτης, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σ. Λαμπρινίδης, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Σ. Αρναουτάκης, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μ. Κοππά, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μ. Ματσούκα, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κ. Μπατζελή, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κ. Μποτόπουλος, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Α. Ποδηματά, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ε. Τζαμπάζη, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα)  ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε τη δικαστική δίωξη που έχει κινηθεί εναντίον του Τούρκου εκδότη Ρ. Ζαρακολού και βασίζεται στο άρθρο 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, σχετικά με την προσβολή του "Τουρκισμού", το οποίο έχει δεχθεί πλήθος επικρίσεων για σοβαρό περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρ. Ζαρακολού διώκεται διότι εξέδωσε βιβλίο σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο κ. Ρεν, στην απάντησή του αναφέρεται επίσης στη μεταρρύθμιση του άρθρου 301, την οποία χαρακτηρίζει ως "ένα θετικό μέτρο το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία". Υπογραμμίζει όμως ότι "η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σφαιρική ανάλυση αυτής της μεταρρύθμισης, μετά την οριστική υιοθέτησή της από το Κοινοβούλιο και θα παρακολουθεί από κοντά την εφαρμογή της από τους δικαστικούς μηχανισμούς στην Τουρκία."

Επισημαίνεται ότι η μεταρρύθμιση αυτή εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 29.04.2008 και καθιστά ποινικώς κολάσιμη την «προσβολή του τουρκικού έθνους» -αντί του «τουρκισμού»-, ενώ θα χρειάζεται η άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης πριν ασκηθεί δίωξη. Επίσης, μειώνεται η μέγιστη ποινή που επισύρει το αδίκημα στα δύο χρόνια φυλάκισης από τρία.

Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου κ. Ρεν, έχει ως εξής:

"Κύριοι και Κυρίες Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Ενημερώθηκα για την από 31ης Μαρτίου 2008 επιστολή σας. Αναφέρεστε στη δικαστική διαδικασία που έχει κινηθεί εναντίον του τούρκου εκδότη Ρατζίπ Ζαρακολού.

Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των πολιτικών κριτηρίων ένταξης. Οι δικαστικές διώξεις και καταδίκες για την έκφραση μη βίαιης γνώμης και οι δράσεις εναντίον των εφημερίδων καταδεικνύουν ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν εγγυάται επαρκώς την ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το άρθρο 301 και άλλες διατάξεις του τουρκικού ποινικού κώδικα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Άγκυρα παρίστανται συστηματικά στις ακροάσεις των δικών εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων και εκδοτών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ακρόασης της δίκης του κ. Ζαρακολού (στις 8 Απριλίου 2008), το Δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη διαδικασία εξαιτίας της τροποποίησης που κατατέθηκε την ίδια ημέρα στο άρθρο 301 του ΤΠΚ.

Αυτή η τροποποίηση αποτελεί ένα θετικό μέτρο το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σφαιρική ανάλυση αυτής της μεταρρύθμισης, μετά την οριστική υιοθέτησή της από το Κοινοβούλιο και θα παρακολουθεί από κοντά την εφαρμογή της από τους δικαστικούς μηχανισμούς στην Τουρκία."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Το κρίσιμο για την ενίσχυση του εκδημοκρατισμού και των δικαιωμάτων των πολιτών στην Τουρκία είναι οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται και να μην μένουν στα χαρτιά. Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζοντας τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας θα συνεχίσει να είναι στον τομέα αυτό πιο ευαίσθητο και πιο πιεστικό απʼ ό,τι η Κομισιόν, όπως προκύπτει και από τη σχετική έκθεση που προωθείται προς ψήφιση  στην ολομέλεια.»

To Γραφείο Τύπου