Τέταρτη είναι η με αριθμό 922/13.5.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τον Υπουργό Επικρατείας, σχετικά με τη διακοπή των εκπομπών «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική βραδιά» του Στέλιου Κούλογλου κ.λπ.
Στην ερώτηση του κ. Κουβέλη θα απαντήσει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Επικρατείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ευχαριστήσω εξ αρχής τον κ. Κουβέλη για την ερώτηση και θα παρακαλέσω και θα προκαλέσω, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, τον οποιοδήποτε μπορεί να αναφέρει έστω ένα περιστατικό λογοκρισίας στην ΕΡΤ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όσοι παρακολουθούν τη ΕΡΤ και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δημοσιογράφοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελευθερία της γνώμης τους είναι σεβαστή, ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όσο ποτέ –επιτρέψτε μου να πω αυτήν τη φράση- στο παρελθόν. Φυσικά σε κανένα δημοσιογράφο και ούτε στο δημοσιογράφο που αφορά η επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου κ. Κουβέλη που συζητούμε σήμερα ασκήθηκε λογοκρισία. Στα τέσσερα χρόνια της συνεργασίας του με την παρούσα διοίκηση της ΕΡΤ ήταν και εκείνος, όπως και όλοι οι δημοσιογράφοι, πάντα ελεύθερος να επιλέγει τη θεματολογία του και να την πραγματεύεται όπως νομίζει.
Καταθέτω στα Πρακτικά τα θέματα και περιλήψεις των εν λόγω εκπομπών, έτσι ώστε ο καθένας, καλόπιστος μελετητής, να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αληθές ή όχι του λόγου, τον οποίο μόλις ανέφερα.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αλίμονο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν η λογοκρισία ήταν στους στόχους μας. Δεν είναι και δεν ήταν και δεν θα είναι. Αν ήταν όμως, δεν θα περίμενε κανείς τέσσερα χρόνια, δεν θα περίμενε κανείς από το 2004 έως το 2008 να προχωρήσεις σε πράξεις, κινήσεις λογοκρισίας. Θα μπορούσαν στο διατρέξαν διάστημα να είχαν χρησιμοποιηθεί αυτές οι μέθοδοι. Και αναρωτιέμαι για ποια λογοκρισία μιλάμε, όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος, ενώ μέχρι το 2004 παρουσίαζε μία εκπομπή με διάρκεια μιας ώρας το μήνα, από το 2005 μέχρι το 2008 παρουσιάζει τέσσερις εκπομπές το μήνα συνολικής διάρκειας περίπου 13 ωρών το μήνα. Η μία παραμένει μιας ώρας και οι άλλες είναι από τρεις έως τέσσερις ώρες κάθε εβδομάδα. Η «Θεματική βραδιά» είναι αυτή που κρατάει πιο πολύ. Για ποια λογοκρισία για ποια παρέμβαση μιλάμε, όταν από το 1996 που ξεκίνησε τη συνεργασία του με την ΕΡΤ έως το Μάρτιο του 2004 που η Νέα Δημοκρατία έγινε Κυβέρνηση, σε οκτώ δηλαδή χρόνια, παρουσίασε 109 εκπομπές, ενώ από το Μάρτιο του 2004 έως σήμερα, σε τέσσερα χρόνια, στο μισό χρονικό διάστημα παρουσίασε 105 εκπομπές, σχεδόν τον ίδιο αριθμό στο μισό χρόνο.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ξαναλέω ότι αυτές οι δύο εκπομπές συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να προβάλλονται κανονικά μέχρι το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις που είχε υπογράψει ο δημοσιογράφος-δημιουργός και η παραγωγός εταιρεία.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν συσκοτίζει, δεν διαστρέφει, δεν ωραιοποιεί την αλήθεια, ούτε φοβάται την αλήθεια. Τα πράγματα είναι απλά, είναι ξεκάθαρα. Στην τηλεόραση, όπως και στη δημόσια τηλεόραση όλου του κόσμου, οι εκπομπές κάνουν τον κύκλο τους, αναπτύσσονται, επαναλαμβάνονται, φθάνουν κάποια στιγμή και σταματάνε. Είναι συνεπώς σαφές πως ούτε παρασκήνιο πολιτικής παρέμβασης υπάρχει, ούτε προθέσεις λογοκρισίας υποκρύπτονται. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει τα τηλεοπτικά κριτήρια που είναι γνωστά πια μετά από τέσσερα χρόνια για τη δημόσια τηλεόραση και με τα οποία κινείται.
Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά, γιατί δεν θεωρώ βεβαίως ότι ο μόνος εκφραστής της ποιότητας της δημόσιας τηλεόρασης είναι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, πρόσφατες έγκυρες και ανεξάρτητες από την ΕΡΤ έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο την αναβάθμιση της ποιότητας της τηλεόρασης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αρνητικές γνώμες για την ιδιωτική τηλεόραση 66,2%, θετικές γνώμες για τη δημόσια 65%.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αναρωτιέμαι: πότε αλήθεια στο παρελθόν υπήρχαν τέτοια μετρήσιμα για την ποιότητά της και την αντικειμενικότητα της ΕΡΤ; Την απάντηση μπορεί να τη δώσει ο καθένας.
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ . Κουβέλης.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το ερώτημά μου είναι σαφές και συγκεκριμένο: ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν στη δημόσια τηλεόραση να διακόψει τη συνεργασία της με αυτό το συγκεκριμένο δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου. Υπάρχει ως δεδομένο η εξαιρετικά επιτυχής παρουσία του επί σειρά δώδεκα ετών. Και γνωρίζω, όπως γνωρίζετε και εσείς, επιτυχημένες εκπομπές δεν κόβονται, συνεχίζονται. Δικαιούμαι κατά συνέπεια να διατυπώνω την άποψη ότι ενοχλήθηκε, δυσαρεστήθηκε η δημόσια τηλεόραση από το γεγονός ότι κάποια ρεπορτάζ του συγκεκριμένου δημοσιογράφου κ. Κούλογλου ήσαν ενοχλητικά. Τι εξήγηση δίδετε για παράδειγμα στο γεγονός ότι από τις αρχές Απριλίου ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ζητά να διευκολυνθεί, όπως γινόταν στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, για να εξασφαλίσει τη βίζα, να επισκεφτεί την Κίνα, προκειμένου να ολοκληρώσει το ρεπορτάζ με τον τίτλο «Από τον Μάο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Είναι τυχαίο το γεγονός αυτό; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι, επαναλαμβάνω, μετά από δώδεκα χρόνια επιτυχούς παρουσίας του κ. Κούλογλου στη δημόσια τηλεόραση που πράγματι την εμπλούτιζαν οι δικές του εκπομπές, όπως την εμπλουτίζουν και άλλες εκπομπές, έρχεται η διοίκηση της ΕΡΤ να σταματήσει αυτήν τη συνεργασία; Επομένως είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο λόγος ότι ενοχλήθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ, ενοχλήθηκε η δημόσια τηλεόραση, η οποία είναι τηλεόραση του ελληνικού λαού κύριε Υπουργέ, από τα όσα ο κ. Κούλογλου προωθούσε. Το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια δεν παρενέβη η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης να εμποδίσει την προβολή των εκπομπών του κ. Κούλογλου και ότι αύξησε ακριβώς τη δυνατότητα προβολής των εκπομπών του, τι μαρτυρά; Το εξαιρετικά επιτυχές των εκπομπών του εν λόγω δημοσιογράφου. Και είναι σε αναντιστοιχία αυτά τα οποία λέτε σήμερα με εκείνα που πράξατε στο παρελθόν. Αν όντως –και είναι γεγονός- αυξήσατε τον αριθμό των ωρών εκπομπής των συγκεκριμένων ρεπορτάζ του εν λόγω δημοσιογράφου, ποιος ο λόγος μετά από εκείνη την αύξηση που αναδεικνύει επιτυχία να έρχεστε και να του λέτε ότι «δεν θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τη δημόσια τηλεόραση». Καθίσταται φτωχότερη η δημόσια τηλεόραση κύριε Υπουργέ, με τέτοιες ενέργειες. Και πότε; Όταν το τηλεοπτικό τοπίο με βαρβαρότητα επιτίθεται στον Έλληνα πολίτη. Και νομίζω ότι οι απαντήσεις που δώσατε δεν είναι καθόλου πειστικές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε τον κ. Κουβέλη.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Επικρατείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Δεν δέχομαι το δεύτερο πληθυντικό, όπως δεν θα χρησιμοποιήσω τον πρώτο πληθυντικό, διότι δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις για την ΕΡΤ και αυτό ας μην εκληφθεί ως υπεκφυγή. Δεν δέχομαι λοιπόν ότι ούτε εγώ έδωσα στο συγκεκριμένο δημοσιογράφο περισσότερες ώρες, ούτε εγώ τις πήρα ή του είπα να σταματήσει τη συνέχιση της εκπομπής. Άλλωστε οι συμβάσεις ξεκινούν και τελειώνουν κάποια χρονική στιγμή.
Γιατί δεν το δέχομαι όμως; Ξαναλέω, για να μην θεωρηθεί υπεκφυγή και το επαναλαμβάνω και το τονίζω. Διότι αυτή ήταν η φιλοσοφία που από την πρώτη μέρα που έγινα Υπουργός, υπεύθυνος για τη δημόσια τηλεόραση. Έχοντας εργαστεί επί είκοσι χρόνια ως δημοσιογράφος, δεν μου άρεσε ποτέ κανένας πολιτικός ή άλλος να παρεμβαίνει στο έργο μου. Έτσι λοιπόν φρόντισα και φροντίζω ακριβώς αυτό που δεν μου άρεσε ως δημοσιογράφος να κάνω, να μην επιβάλλω τώρα που θα είχα όλη τη δύναμη από τη θέση μου σε κανέναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ. Γιʼ αυτό επαναλαμβάνω την πρόσκληση-πρόταση στον οποιονδήποτε να μιλήσει για φαινόμενο λογοκρισίας στην ΕΡΤ.
Αναφερθήκατε στο θέμα της Κίνας. Στο θέμα της Κίνας, κύριε Κουβέλη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δημόσια τηλεόραση, επειδή ακριβώς έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει προετοιμαστεί πολλούς μήνες πριν για το τι θα κάνει. Πρώτον αυτό.
Δεύτερον, πιστεύετε ότι μας ενοχλούσε κάτι για την Κίνα, ενοχλούσε κάτι τη διοίκηση της ΕΡΤ για την Κίνα και είπε ότι δεν θα γίνει αυτή η εκπομπή; Ακούστηκε επίσης ότι θα γινόταν και μία εκπομπή για τη γενιά των 700 ευρώ και αυτό μας ενοχλούσε και γιʼ αυτό δεν θέλαμε να ακούσουμε για τη γενιά των 700 ευρώ και κόπηκε. Όλος ο θόρυβος έγινε τις τελευταίες πέντε με δέκα μέρες, μάξιμουμ δεκαπέντε.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά με ημερομηνία 22 Απριλίου το e mail που έφυγε από τη διοίκηση της ΕΡΤ προς την παραγωγό εταιρεία και το δημοσιογράφο και που εντάσσει στον προγραμματισμό της την εκπομπή για τα 700 ευρώ, τους εργαζόμενους των 700 ευρώ, για τις 22 Μαίου. Πώς είναι δυνατόν πολύ καιρό πριν αρχίσει ο θόρυβος να έχει ενταχθεί η εκπομπή η οποία αποτελεί σήμερα δήθεν αιτίαση για το «όψιμο»; Υπάρχει λοιπόν κάτι το οποίο δεν έρχεται σε απόλυτη ταύτιση με την αλήθεια.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ρεπορτάζ για τα οποία ουδέποτε ενόχλησα την Κυβέρνηση είτε από ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης είτε από τη δημόσια τηλεόραση, είναι μακρύς ο κατάλογος, αλλά επιτρέψτε μου, το οφείλω στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ.
Θα καταθέσω μία σειρά από ρεπορτάζ που έχουν κάνει δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και σε εκπομπές και στις ειδήσεις οι οποίες έχουν πολλαπλάσια θεαματικότητα από τη συγκεκριμένη ή από άλλες εκπομπές και για τα 700 ευρώ των εργαζομένων και για την ανεργία κ.ο.κ.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτές είναι οι απαντήσεις και πιστεύω ότι ο κάθε καλόπιστος μπορεί να τις κρίνει.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.