Στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δυτική Αττική και σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ΟΤΕ και τις νέες αγωγές Βγενόπουλου εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε μια ιδιαίτερα επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική από έναν επιχειρηματία, ο οποίος φαίνεται να έχει τις πλάτες της κυβέρνησης. Και το λέμε αυτό γνωρίζοντας ότι, αυτό το θράσος που επιδεικνύει, είναι ένα θράσος που, αν δεν ενθαρρύνεται, σε κάθε περίπτωση, βρίσκει την ανοχή της κυβέρνησης για να το επιδεικνύει. Εμείς περιμέναμε ότι, μετά την κατακραυγή που υπέστη ο κ. Βγενόπουλος απʼ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από τους πολίτες, μετά την πρωτοφανή ενέργειά του να καταθέσει αγωγή (και έχει οριστεί δικάσιμος που θα δικαστεί τον Νοέμβριο του 2009) εις βάρος μου, ζητώντας 1 εκατομμύριο ευρώ, θα καταλάβαινε ότι υπέπεσε σε ένα πολύ μεγάλο σφάλμα, σε ένα ολίσθημα και ότι ή θα απέσυρε αυτήν την αγωγή ή θα έβρισκε έναν τρόπο να δείξει ότι κατανοεί την γκάφα που έκανε. Όμως, φαίνεται ότι επιμένει. Φαίνεται ότι περίμενε να κλείσει οριστικά το deal της συμφωνίας - διότι αυτή η ενέργεια που έκανε εις βάρος μου απειλούσε, ενδεχομένως, και το ίδιο το deal της συμφωνίας της κυβέρνησης με τον ΟΤΕ - περίμενε να κλείσει το deal για να επανέλθει με αγωγή και σε άλλο πολιτικό πρόσωπο, σε άλλο πολιτικό αρχηγό. Είναι μια πολιτική τακτική που, πάρα το γεγονός ότι μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει με επικοινωνιακούς όρους ή με όρους θρασύτητας και ανοχής από την πλευρά της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια πολιτική ολισθηρή και επικίνδυνη για τη δημοκρατία και για την πολιτική ζωή.
Αυτή η συμφωνία με την Deutsche Telecom, μια συμφωνία εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας, του οχήματος για να πάει η χώρα μας προς το μέλλον, έγινε με άκρα μυστικότητα, έγινε ουσιαστικά κάτω από το τραπέζι. Με τις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις οργανωμένες αντιδράσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αναγκάστηκε η κυβέρνηση, αν και αργά, να ρίξει τις μάσκες. Είναι φανερό ότι όλη αυτή η διαδικασία, όλη αυτή η αγοραπωλησία μετοχών, είχε σαν στόχο να δώσει το management στους Γερμανούς, χωρίς να έχει κερδίσει η χώρα μας ούτε ένα ευρώ, χάνοντας, αντίθετα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Όταν, δηλαδή, γίνεται μια ολόκληρη ιστορία, προκειμένου να εξαγοράσεις 400 μαγαζιά του Γερμανού από την Cosmote σε τιμή που ήταν υπερβολική, όταν γίνεται μια ολόκληρη διαδικασία προκειμένου να αγοραστεί μετά η Cosmote από τον ΟΤΕ, όταν γίνεται μια ολόκληρη διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει η εθελούσια έξοδος, όλα αυτά, που κοστίσανε γύρω στα 5.5 δις ευρώ στο δημόσιο, γίνανε για να γίνει ελκυστικότερος προς πώληση ο ΟΤΕ.
Και τι κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας το management, δηλαδή το 3% των μετοχών, στην Deutsche Telecom; Μερικές δεκάδες χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τεράστιο έγκλημα. Πρόκειται για οικονομικό σκάνδαλο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά σκάνδαλα, ίσως το σημαντικότερο της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Και δεν είναι μονάχα αυτό. Αναφέρθηκα πιο πριν στην σκανδαλώδη συμφωνία, μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με τον κ. Μυτιληναίο, όπου ουσιαστικά ο κ. Μυτιληναίος πια παράγει ενέργεια και την πουλάει πανάκριβα στο ελληνικό δημόσιο, αγοράζοντας ενέργεια από τη ΔΕΗ στη μισή τιμή. Αυτά όλα αναδεικνύουν, όχι μονάχα ότι έχουμε μια κυβέρνηση των σκανδαλωδών συμφωνιών και των πολιτικών σκανδάλων, αλλά και ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει ό,τι βρει μπροστά της. Υπό αυτήν την έννοια, εμείς λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση για τον τόπο και όσο πιο γρήγορα αποχωρήσει ο κ. Καραμανλής, ο κ. Αλογοσκούφης και το Υπουργικό Συμβούλιο από τις θέσεις τους, τόσο το καλύτερο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια άλλη πολιτική, ένα άλλο μέλλον για τον τόπο. Και λέμε επίσης, ότι αυτό το διαφορετικό μέλλον δεν μπορεί να έρθει αντικαθιστώντας το σημερινό υπουργικό συμβούλιο με ένα άλλο υπουργικό συμβούλιο που θα πει «ό γένονε, γέγονε! Δεν κάνουμε τίποτα για να ανακτήσουμε τον δημόσιο πλούτο, συναινετικά προχωράμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16».
Όχι, δεν θέλουμε αυτό το μέλλον. Εμείς θέλουμε έναν ριζικά διαφορετικό προσανατολισμό, ένα ριζικά διαφορετικό μέλλον. Κιʼ αυτό νομίζουμε και πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι των πολιτών, είναι στο χέρι του λαού να καταλάβει ότι έχει τη δύναμη στα χέρια του για να αλλάξει αυτήν την πορεία της χώρας.
To Γραφείο Τύπου