Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση αποχαρακτηρισμού κτιρίων χαρακτηρισθέντων ως ιστορικών μνημείων και απόδοσής τους στην Τ.Α. ή άλλους φορείς για χρήσεις συνήθως αποφέρουσες υλικό κέρδος, πληγώνοντας την ιστορική μνήμη και οδηγώντας σε ιστορική αλλοτρίωση. Το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος κτίστηκε το 1927 από Πόντιους πρόσφυγες. Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο από το 2004 (απ. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/75608/14.12.2004, ΦΕΚ 1902/Β'/22.12.2004). Όμως ο Δήμος βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια αποχαρακτηρισμού του ενώ, παράλληλα, αδιαφορεί για τη συντήρησή του, θέτει σε κίνδυνο το κτίριο χρησιμοποιώντας την αυλή ως υπαίθριο χώρο στάθμευσης και καταστρέφει τον φυτικό πλούτο του περιβόλου του. Συγκεκριμένα ο Δήμος υπέβαλε την ανιστόρητη αίτηση να κατεδαφιστεί η ιστορική περίφραξη του μνημείου και να επιτραπεί η τσιμεντόστρωση και η μετατροπή σε χώρο στάθμευσης όλου του νότιου προκηπίου του μνημείου. Η σχετική αίτηση που θα είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση των ιστορικών κωνωφόρων που κοσμούν το χώρο και τον εν μέρει αποχαρακτηρισμό του μνημείου, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τον Δήμο Πανοράματος στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων της 28.02.2008. Πρέπει να τονιστεί, όμως, πως τις 4.12.2007, τρεις εργάτες του Δήμου Πανοράματος έκοψαν με αλυσοπρίονα κλαδιά από τρία (3) κυπαρίσσια Αριζόνας 34 ετών και ύψους 6,5-9 μέτρων, που βρίσκονται στον περίβολο του σχολείου με αποδεδειγμένη αισθητική και αρχιτεκτονική αξία (γνωμοδότηση Θ. Ζάγκα, καθηγητή Δασολογίας στο Παν. Θεσσαλονίκης). Η είσοδος και στάθμευση αυτοκινήτων στον αύλειο χώρο του μνημείου παραβιάζει την απόφαση της Εφορείας Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας- έγγρ. με αρ. πρ. 792 (σχ. 793)/22.5.2006 και νέο έγγραφο προς το Δήμο με αρ. πρ. 2271 (σχ.2227, 2078, 2076, 1928)/6.9.2007, που συνεπικουρούνται από επανειλημμένες γραπτές συστάσεις του «Συνηγόρου του Πολίτη». Ο Δήμος δεν αποκαθιστά τις ζημίες στον αύλειο χώρο του μνημείου (επανατοποθέτηση κεντρικής θύρας, μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση καθιστικών πάγκων και όλων των αντικειμένων που υπήρχαν ως το 2004), όπως έχει ζητηθεί και από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και από τον «Συνήγορο του Πολίτη».
Η «Ομάδα Πολιτών Πανοράματος» έχει απευθυνθεί προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, για την προστασία από τις βλαπτικές παρεμβάσεις του Δήμου Πανοράματος, στον οποίο ανήκει τον μνημείο, πλην όμως καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η ίδια συλλογικότητα έχει απευθυνθεί και στη Βουλή θέτοντας όλα τα στοιχεία υπόψη των αρμοδίων.
Τον τελευταίο καιρό οι δημοτικές αρχές υπαναχώρησαν στο θέμα του αποχαρακτηρισμού αλλά ζητούν να μετατρέψουν το σχολείο σε «Πολιτιστικό Κέντρο». Το «Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος» είναι πριν απ' όλα σχολείο και η περιοχή έχει αποδεδειγμένα ανάγκη από σχολεία, όπως έχει παραδεχτεί δημόσια και ο ίδιος ο δήμαρχος. «Πολιτιστικό Κέντρο» άλλωστε ήδη υπάρχει (στο κέντρο του Παλιού Οικισμού, στην οδό 28ης Οκτωβρίου), ενώ κατασκευάζεται και δεύτερο μεγαλύτερο (στην αρχή της οδού Πανοράματος-Θέρμης, στο νότιο άκρο του Παλιού Οικισμού Πανοράματος), καθιστώντας περιττή την ύπαρξη ενός τρίτου.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε
α. το «Παλαιό Σχολείο Πανοράματος» να παραμείνει σχολείο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των παιδιών της περιοχής και αξιοποιώντας την ιστορική μας κληρονομιά; (ΥΠ.Ε.Π.Θ.)
β. να υποχρεωθεί ο Δήμος να επισκευάσει τον προαύλειο χώρο επανατοποθετώντας ό,τι έχει καταστραφεί ή αφαιρεθεί; (ΥΠ.ΠΟ.)
γ. να παύσει η παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων στον προαύλειο χώρο; (ΥΠ.ΠΟ.)
2. Γιατί η Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας δεν
α. απέρριψε την πρόταση αποχαρακτηρισμού τμήματος του Μνημείου που υπέβαλε ο Δήμος Πανοράματος εφόσον δεν συνέτρεχε η απαραίτητη για έναν αποχαρακτηρισμό προϋπόθεση της συνδρομής «πλάνης περί τα πράγματα» κατά τον χαρακτηρισμό;
β. κλιμακώνει τις ενέργειές της έναντι του Δήμου Πανοράματος, ο οποίος παραβιάζει τις οδηγίες της δύο χρόνια τώρα (ΥΠ.ΠΟ);
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αμανατίδου Ευαγγελία
Περικλής Κοροβέσης
Αναστάσιος Κουράκης