Η εμφάνιση της δισκογραφίας επέφερε ριζικές αλλαγές ποιοτικές και ποσοτικές. Σημείο αναφοράς αυτών των αλλαγών για την Ελλάδα ήταν το εργοστάσιο της Columbia. Όμως ο ιστορικός αυτός χώρος, που λειτουργούσε πάνω από 60 χρόνια και στον οποίο παρήχθησαν πάνω από 200.000 δίσκοι όλων των ειδών της ελληνικής μουσικής, χρειάστηκε μόνο μία μέρα για να ισοπεδωθεί και να μετατραπεί σε μπάζα και παλιοσίδερα. Ήταν 15 Ιουνίου του 2006 όπου στον βωμό του κέρδους κατεδαφίστηκε ο πολιτισμός.
Η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia" και οι κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις τους να σταματήσουν την πλήρη κατεδάφιση του εργοστασίου.
Με σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εν λόγω Επιτροπή ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση υπʼ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕ ΣΑΚ/26809/9908/21-3-06 του υπουργείου Πολιτισμού.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και με την υπʼ αριθμ. απόφαση 3611/07 υποχρεώνει το Υπουργείο Πολιτισμού να επαναφέρει το θέμα προς επανεξέταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Με την απόφαση αυτή του ΣτΕ δικαιώνεται η προσπάθεια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας να προστατευθεί ο ιστορικός χώρος της Columbia και να γίνει χώρος έκθεσης του παρελθόντος και ανάπτυξης της πολιτιστικής δημιουργίας.
Ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στη βουλή στις 7/2/2008, συγκεκριμένα δήλωσε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας…. είμαστε υποχρεωμένοι -και θα το κάνουμε- να σεβαστούμε αυτή την απόφαση άμεσα».
Η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia" με την από 26/2/08 επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού ζητάει την επανεξέταση του θέματος του χώρου του εργοστασίου της Columbia και μία συνάντηση μαζί του προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και προτάσεις της.
Αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα –και από την απόφαση του ΣτΕ αλλά και από την επιστολή της "Επιτροπής Πρωτοβουλίας" προς τον Υπουργό- δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατόπιν των ανωτέρω
ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Αν προτίθεται να επαναφέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σύμφωνα με την απόφαση -3611/2007- του Συμβουλίου της Επικρατείας και τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υπηρεσιακούς παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση;
2) Γιατί μέχρι σήμερα -και παρά τις διακηρύξεις του- δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της "Επιτροπής Πρωτοβουλίας" για μια συνάντηση μαζί της;
3) Σκοπεύει να δημιουργήσει δημόσιο (εθνικό) μουσείο ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας στο χώρο που βρίσκεται το εργοστάσιο της Columbia ή θα παραδώσει στους ιδιώτες τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
4) Υπάρχει συνεργασία μεταξύ υπουργείου και δήμου Αθηναίων ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες μας-διαμορφώνει μελέτη ανάπλασης της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα για εμπορευματοποίησή της σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οικοδόμηση πολυώροφων εμπορικών κτιρίων μέσω του προγράμματος "ΟΞΥΓΟΝΟ";
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης