Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2008

Εγκρίθηκε η έκθεση Παπαδημούλη για τον υδράργυρο - Αυστηρότερα μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Σημαντικές βελτιώσεις στην αρχική πρόταση της Κομισιόν

Απέτυχε η προσπάθεια της Ευρωδεξιάς να τορπιλίσει την συμφωνία

Δημήτρης Παπαδημούλης: "Κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια"

Με σημαντικές βελτιώσεις στην αρχική πρόταση της Κομισιόν και μετά από επίπονες τριγωνικές διαπραγματεύσεις Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν, υιοθετήθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο ( 666 ψήφοι υπέρ,   9 κατά και 6 αποχές), ο νέος κανονισμός για την απαγόρευση των εξαγωγών του, ιδιαίτερα επικίνδυνου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, υδραργύρου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υποχρέωση ασφαλούς αποθήκευσής του.

Στη συμφωνία για τον νέο κανονισμό κατέληξαν το Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπούμενο από τον εισηγητή της σχετικής έκθεσης Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη και το Συμβούλιο, εκπροσωπούμενο από την Σλοβενική Προεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας σε πρώτη ανάγνωση στην Ολομέλεια (673 ψήφοι υπέρ, 14 κατά και 9 αποχές) τον Ιούνιο του 2007 και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2008 (49 ψήφοι υπέρ, 1 κατά και 8 αποχές) σε δεύτερη ανάγνωση την έκθεση Παπαδημούλη, έδωσε ισχυρή εντολή -εξουσιοδότηση στον Έλληνα ευρωβουλευτή για τη διεκδίκηση σημαντικών αλλαγών στην αρχική πρόταση της Κομισιόν, υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ο βασικός κορμός των προτάσεων της έκθεσης Παπαδημούλη εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (666 ψήφοι υπέρ, 9 κατά και 6 αποχές).

Η λυσσώδης προσπάθεια της Ευρωδεξιάς μέσω του Βρετανού συντηρητικού κ. Κάλανναν, να τορπιλίσει τη συμφωνία, προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, απέτυχε παταγωδώς, καθώς δε στηρίχτηκε ούτε καν από όλους τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και καταψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου (392 ψήφοι υπέρ, έναντι 266 κατά και 12 αποχών).

Με την έκθεση Παπαδημούλη, στην οποία ενσωματώνονται 22 από τις αρχικές τροπολογίες του Ευρωκοινοβουλίου -ενώ αρχικά το Συμβούλιο αποδεχόταν μόνο μία- επιτυγχάνονται:

•    επέκταση της απαγόρευσης των εξαγωγών, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τον μεταλλικό υδράργυρο αλλά και τις πιο διαδεδομένες χημικές ενώσεις του, καθώς και τα μείγματα και τα κράματα που περιέχουν υδράργυρο σε αυξημένο ποσοστό.

•    εξέταση από την Κομισιόν της δυνατότητας περαιτέρω επέκτασης της απαγόρευσης και στις υπόλοιπες χημικές ενώσεις, καθώς και στα προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο και έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2010.

•    επίσπευση της θέσης σε ισχύ του κανονισμού, νωρίτερα από την αρχική πρόταση

•    αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αποθήκευση του

•    παροχή πληροφοριών προς την Επιτροπή από τις επιχειρήσεις που σταματούν να χρησιμοποιούν υδράργυρο

•    προτείνεται, τέλος, η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για την σταδιακή απόσυρση του υδραργύρου παγκοσμίως

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση ασφαλούς αποθήκευσης, με τον τελικό συμβιβασμό προβλέπεται η προσωρινή ή μονιμότερη αποθήκευση του μεταλλικού υδραργύρου σε αλατωρυχεία, υπόγεια σκληρά πετρώματα ή επιφανειακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, με αυξημένες υποχρεώσεις ασφάλειας και παρακολούθησης, καθώς και με την πρόβλεψη νέας έκθεσης της Επιτροπής για τη ρύθμιση της τελικής διάθεσης του υδραργύρου, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Επισημαίνεται ότι ο υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ισχυρά τοξικά για τους ανθρώπους και ειδικά για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Είναι επίσης βλαβερός για τα οικοσυστήματα και την άγρια χλωρίδα και πανίδα. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, αλλά ακόμη και χαμηλές δόσεις ενώσεων που περιέχουν υδράργυρο μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Σήμερα η ρύπανση από υδράργυρο θεωρείται παγκόσμια διαδεδομένη και χρόνια. Η χρήση του υδραργύρου από την ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει ήδη περιοριστεί σημαντικά και σταδιακά προβλέπεται η πλήρης απόσυρσή του. Ο πλεονάζων υδράργυρος, σε πολλές μέχρι σήμερα περιπτώσεις, καταλήγει αφύλακτος σε ανύπαρκτες εγκαταστάσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, με κίνδυνο της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναδειχθεί στην πρωτοπορία της προσπάθειας απόσυρσης του υδραργύρου από την παγκόσμια αγορά. Με την απαγόρευση των εξαγωγών, 12 χιλιάδες τόνοι υδραργύρου που μέχρι σήμερα κατέληγαν σε ακατάλληλους χώρους στις αναπτυσσόμενες χώρες, στην "πίσω αυλή" του δυτικού κόσμου, θα αποθηκεύονται πλέον σε αυστηρά ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Mετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, καταλήξαμε σε έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό συμβιβασμό που στηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Kάναμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να αποκλείσουμε τον επικίνδυνο υδράργυρο από την καθημερινή μας ζωή. Oι προσπάθειές μας συνεχίζονται."

To Γραφείο Τύπου