Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2006

Η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια νέα πολύχρονη περίοδο άγριας λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, την ώρα που καλπάζουν τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, σχολιάζοντας την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι αυξήσεις 3% που ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση -ενώ ο κ. Αλογοσκούφης απουσιάζει στο εξωτερικό- για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, υπολείπονται του επίσημα προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2006 και εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο άγριας μονόπλευρης λιτότητας για τους μισθούς, που θα έχει ως συνέπεια μια πραγματική λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων.

Η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού ο επίσημος πληθωρισμός που προβλέπει η κυβέρνηση θα υπολείπεται όπως, δείχνουν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, της πραγματικής αύξησης του τιμαρίθμου για το 2006, αλλά και των ραγδαίων αυξήσεων που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του χρόνου στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Επιπλέον, οι μισθωτοί θα υποστούν και νέα αφαίμαξη στα ήδη μειωμένα εισοδήματά τους από τους περισσότερους φόρους που θα πληρώσουν λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

Δυστυχώς, αυτή η πολιτική άγριας λιτότητας θα εφαρμοστεί και για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού η κυβέρνηση έχει καταργήσει δια νόμου τις συλλογικές συμβάσεις στο χώρο αυτό, επιβάλλοντας με αντισυνταγματικό τρόπο την εισοδηματική πολιτική που θα ισχύσει και στον στενό δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει κατ’ αυτόν τον τρόπο την αδιαλλαξία του ΣΕΒ και των τραπεζιτών, οι οποίοι επιδιώκουν όχι μόνο να λεηλατήσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να καταργήσουν πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις.

Ακόμα, η κυβέρνηση με τις αυξήσεις 4%, που ανακοίνωσε για τις συντάξεις, όχι μόνο δεν τις προστατεύει από την περαιτέρω πραγματική μείωση, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη μια πολιτική που εξωθεί στην πείνα και την πενία τους συνταξιούχους της χώρας μας.

Τέλος, οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ έρχονται σε πλήρη αντίθεση και διαψεύδουν τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, ενώ συνιστούν άλλον έναν εμπαιγμό για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους της χώρας μας, οι οποίοι υποχρεώνονται να επιβιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

To Γραφείο Τύπου