«Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Επίτροπος για την διεύρυνση κ. Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο Επίτροπος, στη συνέχεια της απάντησής του, διαβεβαίωσε ότι: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν μια εποικοδομητική λύση στο θέμα του ονόματος. Εμείς όμως δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και καμία εξουσία σε τέτοιου είδους θέματα και οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στα πλαίσια της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1993.»
Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με το θέμα, αρνήθηκε την οποιαδήποτε μεσολάβηση σημειώνοντας ότι: «…εμείς συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε και τις δύο εμπλεκόμενες χώρες να βρουν μια λύση στο θέμα αυτό το οποίο εκκρεμεί- θα έλεγα μάλιστα ότι εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Nίμιτς, ο οποίος έχει μια ξεκάθαρη εντολή, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες, ενθαρρύνουμε όμως και τα δύο μέρη να κρατήσουν εποικοδομητική στάση και να καταλήξουν στην εύρεση μιας λύσης στο συγκεκριμένο θέμα.»
Καταλήγοντας, αναφερόμενος στην έκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που αναμένεται να παρουσιάσει η Επιτροπή το φθινόπωρο, τόνισε ότι: «Στην ανακοίνωσή της Επιτροπής το μήνα Mάρτιο, είχαμε θέσει 8 "σημεία αναφοράς" σε σχέση με τις βασικές προτεραιότητας της συμφωνίας σύνδεσης, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που αναμένουμε να αναλάβει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έτσι ώστε να σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου στην πορεία προς την ένταξη.
Θα ήθελα επιπλέον, να επισημαίνω ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης και για να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτείται να υπάρξει ομοφωνία στο Συμβούλιο από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Kαι, ναι μεν, όπως προανέφερα, το γεγονός αυτό (του ονόματος) είναι διμερές, αλλά αποτελεί μια πολιτική πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. H δική μας σύσταση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πρόοδο που θα επιδείξει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην εφαρμογή των συγκεκριμένων προσπαθειών μεταρρύθμισης.»
To Γραφείο Τύπου