Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ν.Αφρικής

Με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ν.Αφρικής Αζίζ Παχάντ συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τον βουλευτή και πρώην Πρόεδρο του κόμματος Ν.Κωνσταντόπουλο, τo μέλoς της Π.Γ. Π.Τριγάζη και την Αλίκη Παπαδομιχελάκη μέλος της ΚΠΕ και τη συντονίστρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Κ.Νικολάτου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ν.Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Σε μια περίοδο που πάρα πολλά αλλάζουν σε όλο τον κόσμο είναι αναγκαίο να αναπτύσσονται δεσμοί φιλίας και σχέσεις συνεργασίας μεταξύ προοδευτικών κομμάτων, κοινωνικών κινημάτων, μεταξύ χωρών.

Συζητήσαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Εκπρόσωπο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου κ. Αζίζ Παχάντ και τον Πρέσβη της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης στην Αθήνα κ. Τζάνι Μόμπεργκ, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ένωσης αλλά και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι στον 21ο αιώνα η Αφρική δεν μπορεί να είναι η καθυστερημένη ήπειρος, η ήπειρος την οποία εκμεταλλεύονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η ήπειρος η οποία δεν αξιοποιεί τις πρώτες ύλες και το ανθρώπινο δυναμικό της για μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο για όλους.

Τα προβλήματα της Αφρικής είναι προβλήματα με κοινωνικές και πολιτικές αιτίες και εκείνο που χρειάζεται είναι η αλληλεγγύη και η συνεργασία των λαών για να διαμορφώσουμε καινούργιες συνθήκες στον 21ο αιώνα με κοινωνική πολιτική, δημοκρατικές ελευθερίες, ειρήνη και ανθρωπισμό.

Οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι γνωστές από παλιά, είναι ανοικτές και δημιουργικές για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Έχουμε κοινούς αγώνες να δώσουμε και επιβεβαιώσαμε για ακόμη μια φορά τις κοινές μας εκτιμήσεις για όσα συμβαίνουν και στην Αφρική και στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα."

Από την πλευρά της η Νότιοαφρικανική Αντιπροσωπεία δήλωσε ότι έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σε Αφρική, Ελλάδα και Ευρώπη. Συμφωνήσαμε, συμπλήρωσε να συνεργαστούμε στενότερα σε θέματα όπως η ειρήνη και η μείωση των ανισοτήτων. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον Συνασπισμό τις οποίες θα συνεχίσουμε και θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου