Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/05/2008

Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής ποταμού Σεδούντα (Άνυδρος) στο Πλωμάρι της Λέσβου

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών

Η κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής  στο Σεδούντα ποταμό στη Λέσβο άρχισε το 2001 και στοίχισε μαζί με τις απαλλοτριώσεις 5,87 εκατομμύρια ? ( 2 δις δρχ.) αλλά δυστυχώς λόγω της ανάγκης πρόσθετων εργασιών έμεινε ατελείωτο. Σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή παράταξη Λέσβου ¨Έχει ρεζέρβα ταʼ όνειρο¨ τονίζει πως ένα εντυπωσιακό έργο, για τα μέτρα της Λέσβου, κινδυνεύει να παρασυρθεί από τον ποταμό μαζί φυσικά με τα εκατομμύρια ? που στοίχισε, αφού βρίσκεται μέσα στην κοίτη του.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του έργου με το από 7-12-2006 έγγραφό της προς το φορέα του έργου διαπιστώνει τα εξής:

1.    Ο ημιτελής χαρακτήρας του έργου όπως έχει ήδη εκτεθεί αναλυτικά προς την Υπηρεσία και από τον Σύμβουλο του έργου εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των παραλαμβανομένων εργασιών τόσο από την πλημμυρική  παροχή του χειμάρρου Σεδούντα, όσο και από λοιπά καιρικά φαινόμενα ακραίου χαρακτήρα (ισχυροί άνεμοι κ.λ.π.)

2.    Οι βλάβες του έργου αφορούν σε:

•    Κατολισθήσεις στο Βόρειο Πρανές (τμήμα προς έργο εισόδου)όπου τμήμα του αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να κλείσει μέρος της περιμετρικής οδοποιίας του έργου και η πρόσβαση να είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

•    Μετατόπιση στοιχείων προσωρινής αγκύρωσης της μεμβράνης, μέχρι κατασκευής της οριστικής με σώματα αγκύρωσης από σωλήνες πολυαιθυλενίου. Φερτά υλικά κλαδιά κ.λ.π. στη λεκάνη πριν τον υπερχειλιστή εισόδου με κίνδυνο δημιουργίας υπερχείλισης από τη γέφυρα και τα πλευρικά αντερείσματα σε περίπτωση μεγάλης πλημμυρικής παροχής.

3.    Τέλος τονίζει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου όχι μόνο για τους κινδύνους που έχουν ήδη αναλυθεί αλλά και για να καταστεί λειτουργικό και το αρδευτικό έργο που κατασκευάζεται ήδη στην περιοχή.

Η λιμνοδεξαμενή του Σεδούντα είναι το δεύτερο έργο αυτού του τύπου που κατασκευάστηκε στη Λέσβο-η άλλη είναι η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού. Η πρώτη ολοκληρώθηκε αλλά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα διαρροής νερού, καθώς τα τοιχώματά της αποδείχθηκαν προβληματικά. Έτσι, δυο έργα που προγραμματίσθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας καρκινοβατούν. Στόχος αυτών των έργων είναι να αντιμετωπίσουν, μερικώς, το πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Λέσβο και έτσι να συμβάλλουν στην αύξηση της απόδοσης της γεωργικής γης. Μιάμιση δεκαετία μετά, κι ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια για την κατασκευή τους, αυτά είτε δεν λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν, αλλά σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που δαπανήθηκαν δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Σε σχετική ερώτησή μας (2574/20-12-06) για το θέμα αυτό, μας ενημερώσατε πως «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το 10781/1.6.06 έγγραφο, που αφορά  στην  πρόταση τροποποίησης Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2006, πρότεινε στη ΣΑΕ 081 και την ένταξη του έργου των «Εργασιών ολοκλήρωσης του έργου και αντιμετώπιση κατολισθήσεων στη λιμνοδεξαμενή Σεδούντα (¨Ανυδρος) Λέσβου». Η πρόταση δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

•    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα ώστε να χρηματοδοτηθεί με πρόσθετα κονδύλια το έργο «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής ποταμού Σεδούντα στη Λέσβο» για να ολοκληρωθεί προς όφελος των αγροτών της περιοχής και ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου;

•    Όσον αφορά τη λιμνοδεξαμενή του Βαφειού, τι μέτρα έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαρροής νερού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ