Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος συμμετείχε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη, με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, τους βουλευτές του νομού και τοπικούς φορείς για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Τη σύσκεψη είχε ζητήσει ο Αλέκος Αλαβάνος από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ από το τέλος του προηγούμενου έτους.
Ξέρετε όλοι ότι είχαμε αναλάβει τη δέσμευση από τον Δεκέμβρη με τη συνάντηση που είχαμε με το δήμαρχο Καστελίου, ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ανοίξουν τα χαρτιά σε σχέση με το αεροδρόμιο κι ότι θα επιδιώξουμε μια συνάντηση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους τοπικούς φορείς στο Ηράκλειο.
Χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες. Έγινε αυτό. Νομίζω ότι ακούσαμε σήμερα ότι η κατεύθυνση είναι το αεροδρόμιο Καστελίου, αλλά παραμένει, μετά τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά, ακόμη σε μεγάλο βαθμό φάντασμα. Διότι δεν έχουμε συγκεκριμένες προβλέψεις για τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να παρθούν αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένες δεσμεύσεις κι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Από εκεί και πέρα, να πω τη διαφωνία μας για τη σύμβαση παραχώρησης. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένα δημόσιο αεροδρόμιο, που θα συμβάλει στο να απελευθερωθεί η πίεση στον τουριστικό κόσμο και τις τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης. Και επίσης πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για το αεροδρόμιο Καζαντζάκη, διότι ακόμη και με τα σχέδια του κ. Σουφλιά θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο. Επομένως δεν μπορεί μ΄ αυτό το ερείπιο να συνεχίσει το βασικό τουριστικό κέντρο της χώρας μας να λειτουργεί.
Προς Θεού, Εγώ τιμάω τους βουλευτές. Είχα βάλει όμως ένα στοίχημα ότι ο κ. Σουφλιάς θα ανοίξει τα χαρτιά του. Διότι ξέρετε ότι η υπόθεση του αεροδρομίου έχει περάσει από τις κυβερνήσεις της περιόδου του ΄95 μέχρι σήμερα. Και αισθάνομαι ικανοποίηση ότι άνοιξαν τα χαρτιά. Και φυσικά λύπη διότι δεν υπήρξε μια πιο συγκεκριμένη απ΄ όσο χρειάζεται παρέμβαση.
Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία σε σχέση με αυτό που γίνεται στο φράγμα Απροσελέμι και με την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού μικρής κλίμακας και ήπιων παρεμβάσεων σχετικά με τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των υδάτων στην Κρήτη, που θα μας απάλλασσε και απ΄ αυτά τα έργα-μαμούθ που είναι καταστροφή για το περιβάλλον, όπως είναι το Απροσελέμι.
To Γραφείο Τύπου