Ν.Ε. Δ.Υ. ΣΥΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σοβαρή διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση, με πολλές πτυχές και τραγικές κοινωνικές συνέπειες. Η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης του πλούτου σε ελάχιστα χέρια αλλά και της αποθέωσης της κερδοσκοπικής δραστηριότητας του κεφαλαίου τόσο στο χρηματοπιστωτικό επίπεδο, όσο και στην παραγωγή πρώτων υλών (πετρέλαιο κλπ) και βασικών διατροφικών αγαθών. Η διεθνής αυτή οικονομική κρίση αντανακλά την πλήρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, αλλά ταυτόχρονα προβάλλει την ανάγκη εφαρμογής άλλων εναλλακτικών στο νεοφιλελευθερισμό προοδευτικών και σοσιαλιστικών πολιτικών.
Η κατάσταση στη χώρα μας επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνει ένα πλαίσιο όπου κυριαρχεί η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και η υπερχρέωση μέσω τραπεζών, με αποτέλεσμα την απόλυτη οικονομική ασφυξία πλατιών λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Η κυβέρνηση παρά τη διεθνή καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις της και παρά την παταγώδη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, που βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κρίσης, επιτείνει τις πολιτικές που την τροφοδοτούν, κλιμακώνει δε και επιταχύνει τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές «μεταρρυθμίσεις».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κλιμακώνει ένα πρόγραμμα εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμή τον ΟΤΕ και τα λιμάνια (ΟΤΕ, ενέργειας, ΟΣΕ, Ολυμπιακής, λιμένων, υποδομών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων, υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, φυλακές κλπ, μέσω των ΣΔΙΤ. Σχεδιάζει, στο όνομα της «flexicurity», την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με επίκεντρο το δημόσιο και το ΙΚΑ, νέα εισπρακτικά φορολογικά μέτρα ενόψει αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκαλύψει και όχι να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των τιμών, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Τα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα, που παίρνουν όλο και πιο τραγικές διαστάσεις, οφείλουν να είναι στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας το επόμενο διάστημα, με το άνοιγμα μεγάλων μετώπων πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών στη βάση των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει των ιδιαίτερα τραγικών συνεπειών της κρίσης και των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ (π.χ. εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, κ.λ.π.), τις εναλλακτικές προτάσεις του και το συνολικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, πρέπει να αναδείξουμε μια σειρά επίκαιρα μέτωπα μαζί με προτάσεις διεκδίκησης και ανάπτυξης ενωτικών αγώνων και κινημάτων που αποτελούν αιχμές αυτήν την περίοδο και αποκτούν κρίσιμη σημασία στη σημερινή συγκυρία αυτής της κρίσης για την ανακούφιση του ελληνικού λαού :
• κατά των ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμές για λιμάνια και ΟΤΕ και στόχευση την ανάκτηση από το δημόσιο του ελέγχου της στρατηγικής σημασίας τομέων.
Επαναφορά της περυσινής πρωτοβουλίας και του συντονισμού με άλλες οργανώσεις που σχετίζονται με το θέμα (υγείας, παιδείας, ΟΤΑ) για παρεμβάσεις και κοινή δράση, σε συνδικαλιστικό κατʼ αρχήν επίπεδο, για το μεγάλο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων – ΣΔΙΤ, με το συντονισμό του κόμματος και στόχο την ανάπτυξη κοινής δράσης και τη συνολική ανακοπή και ματαίωση του κύματος των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων.
• κατά των εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας και της συμφωνίας ΓΣΕΕ – ΣΕΒ, με αιχμή το αίτημα για ουσιαστικές διορθωτικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για τη στήριξη των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, και ανέργων, για την αντιμετώπιση της κρίσης, των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας και της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί το κύμα καλπάζουσας ακρίβειας
• κατά της ακρίβειας, με αιχμές την κρατική παρέμβαση στις τιμές και τα ποσοστά κέρδους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος των τιμών, πρώτα απʼ όλα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με τη θεσμοθέτηση ειδικών έκτακτων μέτρων για τη χαλιναγώγηση της καλπάζουσας ακρίβειας και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας (υπάρχει δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων – έχει βγει και ειδικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ)
• κατά των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, με αιχμή νομοθετικές παρεμβάσεις για την ακύρωση καταχρηστικών πρακτικών και έλεγχο των επιτοκίων, με σκοπό την ανακούφιση των καταναλωτών και την αποτροπή κρίσης στο χώρο των ακινήτων και τον χρηματοπιστωτικό τομέα (υπάρχει δέσμη συγκεκριμένων αναλυτικών προτάσεων)
• κατά των επισφαλών εργασιακών σχέσεων και της «flexicurity», με τις προτάσεις μας για ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για περαιτέρω «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις κατʼ εφαρμογή και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για προώθηση της «flexicurity», κατάργηση του καθεστώτος της επινοικίασης εργαζομένων, όχι υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με εργαζόμενους με εκπαιδευτικά προγράμματα «stage», κατάργηση των εργασιακών σχέσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών και συμβάσεις έργου, καθιέρωση της μόνιμης ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.
Με αφορμή την προβαλλόμενη από την κυβέρνηση ανάγκη επίλυσης του προβλήματος ανέλιξης στη διοικητική ιεραρχία των υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου, πρέπει να αποκαλύψουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και να ματαιώσουμε την επιχειρούμενη έμμεση κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, προβάλλοντας το αίτημα για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και όλων των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, που θα μπορέσουν έτσι να ενταχθούν στην ιεραρχία, κατοχυρώνοντας κατʼ αυτό τον τρόπο τη μόνιμη ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο.
• κατά των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, με την κατάργηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου και τη συνέχιση των υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προβάλλοντας τις αναλυτικές μας θέσεις (θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας, αποκατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων από τις αλλεπάλληλες καταληστεύσεις και την θεσμοθέτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος κλπ)
Τα παραπάνω μέτωπα συνιστούν βασικούς άξονες δράσης του ΣΥΝ για το επόμενο διάστημα, με βάση και την τελευταία απόφαση της Κ.Π.Ε. και ασφαλώς πρέπει να αποτελέσουν πεδία συγκεκριμένων οργανωμένων παρεμβάσεων στους χώρους ευθύνης της οργάνωσης (συζητήσεις, μοίρασμα κεντρικού υλικού κλπ), εμπλουτισμένα και με κεντρικά ζητήματα που αφορούν στις ακολουθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης (αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, απαξίωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, κομματισμός κλπ).
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται επιπλέον και οι εξής οργανωμένες παρεμβάσεις – συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς :
• στο Γενικό Λογιστήριο με κεντρικό θέμα «τα προβλήματα από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης»
• στο ΥΧΟΠ με θέμα «περιβάλλον και γενικό σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού»
• στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέματα πρόνοιας
Πρέπει να σημειωθεί επίσης η συγκέντρωση που ήδη έγινε με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο στο ΥΠΠΟ, στο χώρο της Ακρόπολης στις 14/5/08, αναμένεται δε η συνάντησή του με τον Υπουργό Πολιτισμού, οπότε προγραμματίζεται και σχετική συγκέντρωση μετά από τη συνάντηση.
Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες προτάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής και δεν κλείνουν ασφαλώς το θέμα. Αναμένονται – και πρέπει να υπάρξουν - παρατηρήσεις και άλλες σκέψεις και αντίστοιχες προτάσεις για άλλους χώρους.
Επίσης στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΝ, έχει αποφασιστεί και οικονομική εξόρμηση, η οποία πρέπει να αποτελέσει στοιχείο της πολιτικής δουλειάς του κάθε μέλους. Συνολική χρέωση της οργάνωσης : 6.000 ?.
Σε προηγούμενη συνέλευση της οργάνωσης είχαμε εκτιμήσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των πολιτικών μας στόχων είναι η ολόπλευρη ενίσχυση του ΣΥΝ, η είσοδος νέων μελών, η ενίσχυση της λειτουργίας της οργάνωσης και η καλύτερη αντιμετώπιση των οργανωτικών αδυναμιών. Σε αυτή τη χρονική πολιτική συγκυρία οι παραπάνω στόχοι καθίστανται πιο επιτακτικοί, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει στοιχειώδης τουλάχιστον αντιστοιχία μεταξύ της οργανωτικής μας κατάστασης και της αυξημένης πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και την ενίσχυσή της.
Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα :
α) Εμπλουτίστηκε ποσοτικά και ποιοτικά η δύναμη της οργάνωσης με την είσοδο 15 νέων μελών (4 παλαιότερα μέλη του ΣΥΝ, 3 μέλη με μεταφορά από άλλες οργανώσεις του ΣΥΝ και 8 νέα μέλη). Πρέπει επιπροσθέτως να σημειώσουμε την αυξημένη διάθεση για συμμετοχή και δράση στις διαδικασίες και πρωτοβουλίες της οργάνωσης αρκετών μελών μας που δεν είχαν μέχρι τώρα ενεργή συμμετοχή. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί (υπάρχει και σχετικό φυλλάδιο του ΣΥΝ).
β) Έγιναν βήματα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης λειτουργίας πολιτικών κινήσεων και εκτιμάμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κατʼ αρχήν λειτουργία των εξής πολιτικών κινήσεων :
• Υπ. Πολιτισμού
• Υπ. Οικονομικών
• ΥΠΕΧΩΔΕ
• Υπ. Εθνικής Άμυνας
• ΥΠΕΣΣΔΑ
Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε, σʼ ένα πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, τρόπους συλλογικής συνεννόησης και επιμερισμού της δράσης με το βασικό πυρήνα των μελών του κάθε χώρου, καθώς ακόμα και για την καλύτερη αντιμετώπιση των πολιτικών που επιχειρούνται και εφαρμόζονται σε κάθε χώρο. Αρχή μπορεί να αποτελέσει η συγκεκριμενοποίηση και η συλλογική υλοποίηση του σχεδιασμού της πολιτικής εξόρμησης για τον κάθε χώρο, με βάση τα παραπάνω.
ΜΑΪΟΣ 2008
Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ