Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/05/2008

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου, στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των δομημένων ομολόγων

Η σημερινή συζήτηση είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι το αντικείμενο που έχουμε σήμερα προς συζήτηση, δηλαδή η καταλήστευση των ταμείων, που έχει γίνει με την πρακτική της Ν.Δ. για τα δομημένα ομόλογα, που έδωσε τη δυνατότητα να γίνει ένα παγκόσμιο πάρτυ και να απομυζούν το ταμείο, ακόμη και οι γίγαντες του διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όπως είναι η JP Morgan.

Το δεύτερο είναι γιατί είναι η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που μας δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθούμε, διότι η χθεσινή διαδικασία δεν προέβλεπε τοποθετήσεις, ήταν μια πολύ σοβαρή ψηφοφορία και να πω εδώ ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής, είναι μια ιστορική στιγμή στην πορεία του Κοινοβουλίου, αλλά και στη σύγχρονη συνταγματική ιστορία.

Για πρώτη φορά αναθεωρητική διαδικασία, που ξεκίνησε, στην Ελλάδα, σε μη έκτακτες καταστάσεις, από το κυβερνών κόμμα, στην οποία διαδικασία συμμετείχε και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με δικές τους, σε μεγάλο βαθμό, παράλληλες προτάσεις, για πρώτη φορά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και δεν είχε αποτέλεσμα. Κι αυτό δεν είναι ένα αρνητικό φαινόμενο. Αυτό είναι ένα φαινόμενο γεμάτο θετικά χαρακτηριστικά, με την έννοια ότι ήταν η πρώτη αναθεωρητική διαδικασία, η οποία έγινε σε επικοινωνία με την κοινωνία, ότι δεν έμεινε στα ιερογλυφικά και στις συχνά ακατανόητες συζητήσεις, που γίνονται εδώ μέσα, ότι παρενέβησαν τα κινήματα, και τα οικολογικά, αλλά κυρίως το εκπαιδευτικό κίνημα, και μέσα σʼ αυτό κυρίαρχο ήταν το κίνημα το Πανεπιστημιακό, φοιτητών και διδασκόντων και κατάφεραν και υπερασπίστηκαν μερικές βασικές έννοιες για την πορεία του τόπου. Το ότι ο Πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι χώρος για κερδοσκοπία. Ότι δεν είναι ένας χώρος, που θα επιτρέψουμε να γίνεται αυτό που γίνεται παντού αλλού. Δηλαδή να έρχονται οι μεγάλες ελληνικές και διεθνείς εταιρίες, τα επιθετικά κεφάλαια, τα οποία βλέπουμε να λυμαίνονται τα πάντα, προκειμένου να τον αξιοποιήσουνε. Ότι τα δάση μας θα τα υπερασπιστούμε κι δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα να περιοριστεί κι άλλο αυτός ο ελάχιστος χώρος του δασικού πλούτου που μας απέμεινε.

Μʼ αυτή την έννοια εγώ θέλω να πω ευχαριστώ. Να πω ευχαριστώ στους δασκάλους και στους νηπιαγωγούς, που ξεκίνησαν την απεργία αυτή. Να πω ευχαριστώ στους καθηγητές, οι οποίοι συμμετείχαν με ενεργό τρόπο. Να πω στις μαθήτριες και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μέσα απʼ αυτή τη διαδικασία έγιναν πολίτες. Να πω ευχαριστώ στο διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Να πω ευχαριστώ στη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, που με υπευθυνότητα άσκησε ένα σημαντικό ρόλο όλη αυτή την τεταμένη περίοδο. Να πω ευχαριστώ στις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που κατάφεραν όχι μόνο να προστατεύσουν το Πανεπιστήμιό τους, αλλά να επηρεάσουν την πολιτική πορεία της χώρας.

Τι θα περίμενε κανείς; Μετά από τη χθεσινή μεταρρύθμιση της Ν.Δ., η οποία οδηγήθηκε για το 16, το 24, το 100, στο καλάθι των αχρήστων. Τι θα περίμενε κανείς. Θα περίμενε, από μια κυβέρνηση να πει ότι, εμείς πιστεύουμε σʼ αυτό που θέλαμε, προσπαθήσαμε με νόμιμα μέτρα να το περάσουμε μέσα από την Αναθεωρητική Διαδικασία, μέσα από το Κοινοβούλιο, να εντοπίσει τους υπεύθυνους, που θεωρεί ότι απέτυχαν, να κάνει την κριτική της στο ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιον άλλο θέλει, αλλά να πει ότι τώρα έχουμε μια κατάσταση, όπου πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση, την ετυμηγορία της Βουλής. Ότι πρέπει να κινηθούμε για την αναβάθμιση τον δημοσίων πανεπιστημίων. Και τι βλέπουμε από την κυβέρνηση; Βλέπουμε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας να ακολουθούν πολιτική «κουκουλοφόρου». Διότι φορούσατε την «κουκούλα» της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της νομιμότητας, για να περάσετε μια θέση που πιστεύατε, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κι όταν αυτή η θέση δεν περνάει βγάζετε την «κουκούλα» κι εμφανίζεστε, οδηγώντας τη χώρα σε συνταγματική εκτροπή, διότι η κυβέρνηση, η οποία προστατεύει το Σύνταγμα, φρέσκο – φρέσκο, όπως βγήκε από τη χθεσινή ψηφοφορία, έρχεται καθημερινά, με τοποθετήσεις που κάνουν τα στελέχη της και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προχθές, στην Πρώτη Σερρών, να λέει ότι, εμείς θα παραβιάσουμε το Σύνταγμα. Εμείς θα ζητούσαμε την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, την αποπομπή του, γιατί προκαλούνε τους πάντες οι τοποθετήσεις του, αλλά δεν θα τη ζητήσουμε. Όταν βλέπουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας ανακοινώνει δημοσίως τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό κι όταν βλέπαμε αυτό το εμπρηστικό κήρυγμα παρανομίας και ανομίας, απέναντι στο Σύνταγμα, που έβγαλε ο κ. Καραμανλής προχθές στις Σέρρες. Έχετε πολύ μεγάλες ευθύνες, για ό,τι γίνεται στο Πανεπιστήμιο. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια στρατηγική έντασης μέσα στο Πανεπιστήμιο, με κάθε τρόπο, για να αποκρύψετε τη μεγάλη κατάκτηση. Προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τις δυναμικές βίας μέσα στο Πανεπιστήμιο με την προβοκατόρικη στάση, με την προκλητική στάση, την οποία ακολουθείτε κι έχετε απόλυτες ευθύνες, προσπαθείτε έτσι να δείξετε και το αδιέξοδο του νόμου πλαισίου. Δεν σας την έστειλε καμιά φοιτητική παράταξη, καμιά ομάδα ριζοσπαστικών φοιτητών ή καμιά ομάδα ακραίων φοιτητών, την επιστολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας προς τον Υπουργό Παιδείας, ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος πλαίσιο. Με εσάς είχαν συνταχθεί οι Πρυτανικές Αρχές σε πολλά ζητήματα και σας λένε ότι δεν εφαρμόζεται και προσπαθείτε να το κρύψετε πίσω απʼ αυτά.

Έχετε ευθύνες, για κάθε τι που γίνεται. Για κάθε χειροδικία που παρουσιάζεται. Για την ένταση. Γιʼ αυτά που γίνανε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Γιʼ αυτά που γίνανε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και πρέπει να σταματήσουν αυτά.

Μας λέτε: «Εμείς δεν έχουμε ευθύνες. Οι ακραίες αντιδράσεις των φοιτητών. Κλέβουν τις κάλπες» μας λέτε. Και σας έχουμε πει επανειλημμένα ότι εμείς θέλουμε την ακύρωση του νόμου πλαισίου, αλλά το κάνουμε αυτό μέσα από δρόμους ειρηνικούς, που πάντα ακολουθήσαμε, μη βίας, που πάντα ακολουθήσαμε. Μας λέτε ναι, αλλά μπορεί να κλέβουν άλλοι τις κάλπες, τι λέτε σʼ αυτό; Λέω αυτό. Και θα το καταθέσω στα πρακτικά.

Είναι δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, στις 11.9.02, που αναφέρει: «Έγινε κι αυτό χθες στη Νομική. Δεκάδες φοιτητές τις ΔΑΠ, γύρω στους 80, εισέβαλαν στην αίθουσα που γίνονταν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, «απαλλοτρίωσαν» την κάλπη, την πήραν και έφυγαν». Ποιοι ήταν αυτοί; Ποιος ήταν αυτός; Το δίνουμε αυτό στα πρακτικά. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Ποιος ήταν επικεφαλής; Ήταν μια ομάδα, πολλές φορές μπορείς να βρεις μια ομάδα φοιτητών, που ανήκουν σε κάποια φοιτητική παράταξη, και τραβάνε τα πράγματα στα άκρα. Επικεφαλής της ενέργειας αυτής ήταν ο γραμματέας της Οργάνωσης της ΔΑΠ Γιώργος Παπανικολάου, μετέπειτα γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, εξ όσον ξέρω και οποίος συντόνισε αυτήν την επιχείρηση. Το καταθέτω για τα πρακτικά.

Έχετε μεγάλες ευθύνες, σας καλώ να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ηρεμία στα Πανεπιστήμια και να βρούμε ένα δρόμο, για να αναγεννηθεί και να στηθεί στα πόδια της η δημόσια, δωρεάν Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Να διαβεβαιώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι, θα σεβαστεί το άρθρο 16, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διασταλτικές, δηλαδή αντισυνταγματικές ερμηνείες και σε ερμηνείες που, δήθεν, στηρίζονται στο Κοινοτικό Δίκαιο. Και για να τελειώνουμε και για το Κοινοτικό Δίκαιο, επειδή πολλά λέγονται. Θέλω να καταθέσω και στη Βουλή, για να τελειώνει πια και αυτή η συζήτηση για τα ΚΕΣ, την οποία δυστυχώς αναπαρήγαγε χθες κι ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής ο κ. Διαμαντούρος, ότι με βάση τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτήν που ψηφίζεται τώρα, αν περάσει, το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας και της αδειοδότησης των διαφόρων σχολών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά θέμα της χώρας μέλους. Κι αυτό το αναγνωρίζει το Κοινοτικό Δίκαιο. Και δεν υπάρχει καμία σύγκρουση κοινοτικού και συνταγματικού δικαίου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και το άρθρο 149, λέει συγκεκριμένα «Η Κοινότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη Παιδείας υψηλού επιπέδου ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και αν αυτό απαιτείται, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους, σεβόμενη ταυτοχρόνως πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος». Κλείστε αυτήν την συζήτηση. Παρακαλώ για τα πρακτικά.

Σταματήστε την παρανομία. Σεβαστείτε το Σύνταγμα. Είσθε η κυβέρνηση της χώρας. Η χώρα βρίσκεται στο χάος σε όλα τα ζητήματα. Δείξτε τουλάχιστον τώρα ότι, σέβεστε το Σύνταγμα.

Περνάω στο δεύτερο θέμα, στο θέμα των ομολόγων. Νομίζω ότι έγινε πολλή συζήτηση και υπήρχαν οι πολύ τεκμηριωμένες τοποθετήσεις του συνάδελφου Γιάννη Δραγασάκη, του Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου Φώτη Κουβέλη και άλλων συναδέλφων από την Αντιπολίτευση, που είχαν νομίζω σημαντικά στοιχεία στις τοποθετήσεις τους. Δεν μιλάνε για προϊόντα. Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να μιλάει για προϊόντα, σαν να υπερασπιζόμαστε τώρα τα πορτοκάλια ή το κρασί ή οτιδήποτε άλλο.

Εδώ μιλάμε για τα διεστραμμένα και επικίνδυνα εκείνα κατασκευάσματα της ακραίας και νοσηρής κερδοσκοπίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που έριξαν στην κρίση την παγκόσμια οικονομία. Τα δομημένα σας ομόλογα που μας σερβίρατε εδώ πέρα, για να τα αγοράσουν τα ταμεία. Oι ιδιωτικές τράπεζες ήξεραν τι έκαναν που δεν τα έπαιρναν. Είναι αδέλφια των στεγαστικών ομολόγων που έριξαν σε κρίση όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής, συμπαρασύροντας και το ευρωπαϊκό σύστημα. Τι θα γίνει; Θα περάσουν έτσι τα πράγματα; Δεν θα γίνει τίποτα; Θα ζούμε σε μία χώρα όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις θα καταληστεύουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπου αυτά θα παίζονται στο Χρηματιστήριο, σε μία χώρα όπου η κερδοσκοπία θα αλωνίζει και ο πολίτης, ο οικογενειάρχης αυτή τη στιγμή του μισού της Ελλάδας, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με το μισθό του; Θα ζούμε σε μία χώρα, όπου μπορούν να μας πασάρουν ορυκτέλαια, αντί για λάδια, και δεν θα ελέγχουμε τίποτα; Τίποτε απολύτως δεν θα ελέγχουμε; Για ποιο λόγο δεν προχωράει η Νέα Δημοκρατία στην εξεταστική επιτροπή; Ακούμε διάφορα εφευρήματα, ότι η δικαιοσύνη προχωράει κ.λπ.. Η δικαιοσύνη προχωράει και το πόρισμα του κ. Πεπονή ήταν κρυμμένο. Και χρειάστηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να το βγάλει. Δεν είναι το θέμα απλώς ότι η κοινωνία απογοητεύεται. Είναι ότι δίνουμε μάθημα στην κοινωνία. Μην κάνετε τη Βουλή φροντιστήριο παρανομίας και συγκάλυψης. Μην δίνετε το σύνθημα στην κοινωνία «μπορείτε να κλέψετε, μπορείτε να λαδωθείτε, μπορείτε να κερδίσετε παράνομα». Τελικά υπάρχει ένας μηχανισμός συγκάλυψης. Μην το κάνετε αυτό. Κάπου πρέπει να ανοίξουν τα πράγματα. Κάπου πρέπει να σταματήσουμε να γίνεται η Βουλή ένα τέτοιου είδους φροντιστήριο. Κάπου πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα, ανεξάρτητα αν υπάρχουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων ή όχι.

Η εξεταστική επιτροπή δεν είναι προανακριτική επιτροπή να ψάξει τον άλφα ή τον βήτα Υπουργό. Είναι επιτροπή που εξετάζει ένα σημαντικό θέμα, πέραν του ότι υπάρχουν ασφαλώς σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Και βλέπουμε, δυστυχώς, ότι αυτό το πράγμα συνδέεται σήμερα με όλες τις άλλες διαστάσεις της ζωής μας.

SIEMENS: Πρωτοσέλιδο σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γερμανίας, τη Deutsche Zeitung και μια που έχουμε αποκτήσει ειδικότητα στα γερμανικά τεράστιες σελίδες αναφέρονται σε αυτήν την υπόθεση. Στην Ελλάδα η SIEMENS έχει εξαγοράσει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Deutsche Zeitung: ʽʼIn Griechenland habe Siemens beide grosse Parteien geschmiertʼʼ. Περιμένω την απάντηση σ' αυτό το θέμα. Στην πρώτη σελίδα μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες λέει, με βάση την κατάθεση του τότε διευθυντή της SIEMENS, ότι έχουν λαδώσει στελέχη των δυο κομμάτων. Και περιμένουμε απάντηση εμείς από την Κυβέρνηση. Έχει γίνει αυτό; Ναι. Έχει γίνει; Όχι. Δεν ξέρω, δεν απαντώ. Να το δεχθούμε και αυτό. Μπορεί να μην ξέρει μια κυβέρνηση. Μπορεί κάποιο στέλεχός της, κορυφαίο ή μη κορυφαίο, να ξέφυγε. Απαντήστε το αυτό. Περιμένουμε αυτή την απάντηση και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξέρουμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητάει Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS. Σημαντικό. Πλην, όμως, περιμένουμε μια απάντηση. Τι πιστεύει; Ναι, υπήρχε συμμετοχή στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Όχι; Δεν ξέρω, δεν απαντώ; Ας μας δώσει μια απάντηση.

Ένα τηλεοπτικό ΜΜΕ είχε βγει και είχε κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποιος Βουλευτής του ήταν στη λίστα δώρων ενός επιχειρηματία. Και πήγαμε παντού, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, στην ΕΣΗΕΑ, μιλήσαμε με όλους τους Βουλευτές μας. Και τελικά κατέληξε σε πρόστιμο σʼ αυτόν που έκανε αυτή την αβάσιμη καταγγελία. Περιμένουμε τα δυο κόμματα να κάνουν εσωτερικές επιτροπές διερεύνησης σε αυτό το ζήτημα.

Μπορεί η Ελλάδα να μένει κάτω από αυτή τη φοβερή απαξίωση της πολιτικής, να είμαστε αντικείμενο συνεχώς του διεθνούς Τύπου, ότι το μεγάλο λαυράκι της SIEMENS, αυτού του τεράστιου σκανδάλου στη Γερμανία, είναι και στην Ελλάδα και να μην αντιδρούμε; Να μην υπάρχει καμία αντίδραση στο όνομα της δικαιοσύνης;

Βέβαια υπάρχει και το θέμα με την DEUTSCHE TELEKOM. Τα είχαμε ακούσει όλα αυτά, είδαμε τι έγινε. Όπου να ακουμπήσεις, λερώνεσαι, βρωμίζει το χέρι σου στην DEUTSCHE TELEKOM, τελικά και στον Ο.Τ.Ε. και σε όσους μεσολάβησαν. Όπου και να ακουμπήσεις. Τώρα έχουμε και την αφερεγγυότητα της DEUTSCHE TELEKOM.

Λέω και πάλι ότι μια από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες εφημερίδες, η Herald Tribune, στην πρώτη σελίδα λέει: «Σκάνδαλο προς την DEUTSCHE TELEKOM», σε αυτόν που θα αγοράσει, που θα διευθύνει τον Ο.Τ.Ε. Και απευθύνομαι προς τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα υπάρξουν ένας, δυο να πουν ότι όχι εδώ πέρα πρέπει να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, τις δυνατότητες της χώρας; Δεν θα υπάρξει κανένας; Θα ψηφίσετε όλοι αυτή την επαίσχυντη συμφωνία όπου αποδεικνύεται, μεταξύ των άλλων, ότι μια γερμανική επιχείρηση, μετά από όλα αυτά τα σκάνδαλα, SIEMENS κ.λπ. –που μας έδινε τεχνολογία η SIEMENS, SIEMENS-INTRACOM το δίδυμο είχε εξασφαλίσει όλες τις προμήθειες του Ο.Τ.Ε.- είχε μηχανισμούς που παρακολουθούσαν τα ίδια τα διευθυντικά τους στελέχη; Και βλέπουμε εδώ την γερμανική κυβέρνηση, κύριε Χατζηγάκη, να λέει ότι αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα στην εμπιστοσύνη που είχαμε στην DEUTSCHE TELEKOM, μια εταιρεία που ουσιαστικά ακόμη την ελέγχει το γερμανικό δημόσιο και οφείλει να το αποκαταστήσει. Και για εσάς δεν τρέχει τίποτα; Πού οδηγείτε τη χώρα τελικά; Στη διαφθορά, στο χάος, στην απορρύθμιση και στη φοβερή πίεση που νοιώθει σήμερα η κοινωνία. Γιʼ αυτό πιστεύουμε εμείς ότι χρειάζεται ένας εντελώς διαφορετικός δρόμος. Γιʼ αυτό πιστεύουμε –και λυπάμαι που το λέω- ότι η σημερινή Βουλή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει στη σημερινή εποχή. Είναι μια Βουλή που λειτουργεί κάτω από τον τόνο που της δίνει κυρίως η Κυβέρνηση, αλλά και το σύστημα του δικομματισμού, κάτω από τα ανακλαστικά της πελατειακότητας, της συγκάλυψης, της αδιαφορίας για το τι γίνεται, χωρίς δυναμισμό, χωρίς τόλμη, χωρίς γενναιότητα να ανοίγει τα ζητήματα, χωρίς να βρίσκεται σε ανταπόκριση με τον ελληνικό λαό. Έχετε μεγάλες ευθύνες γιʼ αυτό. Και θέλω να πιστεύω ότι, παρά τους εκλογικούς σας νόμους, οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν θα μας δώσουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία.