Για παράβαση δύο ευρωπαϊκών κανονισμών, σχετικά με τη διενέργεια επισήμων ελέγχων συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και με τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων για τα ζωικά υποπροϊόντα, έχει παραπέμψει στο Ευρωδικαστήριο τις ελληνικές αρχές η Κομισιόν, όπως προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας για θέματα υγείας Επιτρόπου κας Aν. Βασιλείου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
O Έλληνας ευρωβουλευτής, βασιζόμενος σε πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνοτροφικών Θεμάτων της Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει σημαντικές ελλείψεις στην Ελλάδα, σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων για τα ζωικά υποπροϊόντα (ZΥΠ), αλλά και τη διενέργεια επισήμων ελέγχων συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, ζήτησε να πληροφορηθεί τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία.
Στην απάντησή της, η κα Βασιλείου τονίζει ότι "η Επιτροπή έχει επίγνωση των προβλημάτων κατά την εφαρμογή του κανονισμού για τα ΖΥΠ στην Ελλάδα στα οποία αναφέρεται ο αξιότιμος βουλευτής."
Αποκαλύπτει μάλιστα ότι "στις 31 Ιανουαρίου 2008 η Επιτροπή αποφάσισε να καταγγείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη εξασφάλισης της αποτελεσματικής επιτήρησης και των επίσημων ελέγχων για τις ανεπάρκειες για τον ασφαλή χειρισμό των ΖΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς αποτέφρωσης υλικού ειδικού κινδύνου και της μη εξασφάλισης οι εγκαταστάσεις που μεταποιούν του ΖΥΠ να είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού ΖΥΠ. "
Συνεχίζοντας, η Κύπρια Επίτροπος υπενθυμίζει ότι "στις 16 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή κατήγγειλε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο του κανονισμού (EΚ) αριθ. 882/2004 για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (υπόθεση C-331/07) ."
Σύμφωνα με την κα Βασιλείου "με την ενέργεια αυτή, η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να αποφανθεί ότι, επειδή δεν ενέκριναν τα νομικά και διοικητικά μέτρα που είναι αναγκαία, πρώτον, για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση που ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 882/2004 και την υποχρέωση να υπάρχει επαρκής αριθμός σωστά εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού, ικανού να εκτελέσει αποτελεσματικά επίσημους ελέγχους και δεύτερον, για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση που ορίζεται στις διατάξεις της κοινοτικής κτηνιατρικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση του προσωπικού που χρειάζεται για την εκτέλεση των προδιαγεγραμμένων κτηνιατρικών ελέγχων, οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της εν λόγω νομοθεσίας."
Καταλήγοντας, η Επίτροπος αναφέρει ότι "εκ μέρους των ελληνικών αρχών αναφέρθηκαν ορισμένες νέες προσλήψεις, οι οποίες αποτελούν ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη καλύτερου συστήματος ελέγχων."
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:
"H κατάσταση σε πολλά ελληνικά σφαγεία είναι και παραμένει επί χρόνια τραγική. Παραβιάζει κατάφωρα την ισχύουσα νομοθεσία και απειλεί τη δημόσια υγεία. Τα διατροφικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο δεν είναι ούτε μεμονωμένες περιπτώσεις ούτε τυχαία γεγονότα. H πλήρης απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωσή τους, με την έλλειψη χρηματοδότησης και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, έχουν διαπιστωθεί εδώ και καιρό από την Κομισιόν. Πέρα από τη συνεχιζόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και την ανύπαρκτη προστασία των καταναλωτών, αυξάνεται και ο κατάλογος με τις ευρωκαταδίκες. Αναμένουμε τις εξηγήσεις και κυρίως τις ενέργειες των αρμοδίων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας."
To Γραφείο Τύπου