Σε όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται η κατοχή πιστοποιητικού γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα πιστοποιητικά αυτά (για όσους δεν έχουν ειδικές σπουδές πληροφορικής) παρέχονται αποκλειστικά από ιδιωτικούς φορείς, αναγνωρισμένους από τον ΟΕΕΚ, και το κόστος τους είναι πολύ υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος που επιθυμεί να αποκτήσει πιστοποίηση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών για συμμετοχή σε εξετάσεις του ΑΣΕΠ θα πρέπει να καταβάλει 200 και πλέον ευρώ για εξέταστρα και έξοδα παραλαβής του διπλώματος. Το ποσό αυτό είναι εξωφρενικό για οποιονδήποτε πολίτη, πόσο μάλλον για έναν άνεργο.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό κράτος, παρά το γεγονός ότι το μάθημα της πληροφορικής διδάσκεται στα σχολεία, δεν θεωρεί τους αποφοίτους λυκείου πιστοποιημένους χειριστές υπολογιστών, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει για τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα (δεν απαιτείται δηλαδή επιπλέον πιστοποίηση για γνώσεις ελληνικών, μαθηματικών, φυσικής κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο απλώς δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα, επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και απαξιώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόταση του προέδρου του ΑΣΕΠ Γιώργου Βέη προς την τότε υπουργό παιδείας κ. Γιαννάκου (www.proslipsis.gr, 12.06.2007) οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση απόδειξης βασικών γνώσεων χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή για να προσληφθούν στον δημόσιο τομέα, εφόσον κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία παρακολούθησαν μαθήματα πληροφορικής.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1) Προτίθεται να αναθεωρήσει το σημερινό καθεστώς και να παρέχει πιστοποίηση στους αποφοίτους λυκείου μέσω του απολυτηρίου τους;
2) Προτίθεται να ιδρύσει δημόσιο φορέα δωρεάν πιστοποίησης γνώσεων χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης