Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2008

Βαλκανική Διάσκεψη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Την πρώτη του Βαλκανική Διάσκεψη πραγματοποιεί το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, 7-8 Ιουνίου 2008, με οργανωτή τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Ο στόχος της διάσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων και η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της περιοχής. Επίσης, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αριστερές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα της περιοχής.

Η υπεράσπιση της ειρήνης,  με βάση το απαραβίαστο των συνόρων και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, αποτελεί προτεραιότητα για τη Βαλκανική που παραμένει περιοχή «υψηλού κινδύνου»,  μετά και την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Πολλές πληγές παραμένουν ανοικτές από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας ενώ νέες ανησυχίες γεννούν οι επιλογές σειράς χωρών υπερ των πυρηνικών εργοστασίων.

Ταυτόχρονα, η περιοχή αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό σταυροδρόμι, φέρνοντας στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της πανευρωπαϊκής συνεργασίας και αντίστοιχων διαδικασιών και δομών με συνέπεια να γίνεται ξανά επίκαιρη η ιδέα του ΣΥΝ για ένα «Βαλκανικό Ελσίνκι». Στη βάση αυτή θεμελιώνεται και η αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η διάσκεψη θα αρχίσει με ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροέδρου του ΚΕΑ Γκρατσιέλλα Μάσια. Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συνεδριάσεις σε τρεις θεματικές ενότητες.

•    Η κατάσταση στα Βαλκάνια - Ειρήνη και Ευρωπαϊκή ασφάλεια. 

•    Δυνατότητες και πρωτοβουλίες ανάπτυξης διαβαλκανικής συνεργασίας

•    Οικολογική αλληλεξάρτηση - Πρόταση για έναν  Βαλκανικό Οικολογικό Χάρτη

Θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες κομμάτων από σχεδόν όλες τις Βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Τουρκία). Επίσης η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από το ΑΚΕΛ και δύο Τουρκοκυπριακά κόμματα, Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος.

Εισηγήσεις θα κάνουν, μεταξύ άλλων, η Γερμανική Αριστερά (Die Linke) που θα συμμετέχει με 3μελή αντιπροσωπεία, καθώς και ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Μολδαβικής Βουλής Γκριγκόρε Πετρένκο, που αναμένεται να αναφερθεί και στα θέματα της Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της οποίας την Προεδρία ανέλαβε πρόσφατα η χώρα του.

Πέραν της εναρκτήριας ομιλίας, ο ΣΥΝ θα παρουσιάσει εισήγηση για το περιβάλλον και την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

Στόχος του ΚΕΑ και του ΣΥΝ είναι η διάσκεψη να καταλήξει σε ένα πρόγραμμα κοινών δράσεων σε πολλούς τομείς, με την συμμετοχή όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων για την προώθηση της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας, της κοινωνικής και οικολογικής προστασίας.


Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου ΣΥΝ και της αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρατσιέλα Μάσια ανοίγουν οι εργασίες της Διάσκεψης για τα Βαλκάνια που συνδιοργανώνουν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας το Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Νίκος Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια: Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Εκπρόσωποι των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κόμματα από τα βαλκανικά κράτη, κινήματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις ανιχνεύουν κοινές πολιτικές στα κρίσιμα ζητήματα και φιλοδοξούν να συμβάλουν σε κοινή δράση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών έχει ως εξής:

Σάββατο, 7 Ιουνίου

Κυριακή, 8 Ιουνίου

To Γραφείο Τύπου