Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/06/2008

Ομιλία της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ στη συζήτηση της επίκαιρής ερώτησής της για το μέλλον του ΕΘΙΑΓΕ

[πρακτικά της Βουλής]

...Θα συζητηθεί η με αριθμό 1004/27.5.2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας κ.λπ.

Απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: κ. Κιλτίδη.

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και την αγαπητή συνάδελφο και συμπατριώτισσα που ειλικρινά φέρνει ένα θέμα που κατά τη δική μου τουλάχιστον διάσταση, είναι αγαπημένο και έχει να κάνει με την έρευνα στη γεωργοκτηνοτροφία και σε ό,τι με αφορά κατά την άσκηση των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων μου, τη δασική πολιτική. Ξεχάσαμε σʼ αυτό τον τόπο ότι υπήρχαν ινστιτούτα δασικών ερευνών, τα οποία έφεραν την έρευνα της δασικής επιστήμης και με την υπηρεσιακή υπόσταση, στο απόγειο της δόξας, θα τολμούσε να πει κανείς, τις προηγούμενες δεκαετίες. Και ομιλώ προ τουλάχιστον δεκαπέντε ετών.

Έτσι, το ΕΘΙΑΓΕ γνωρίζουμε όλοι ότι είχε μία φθίνουσα πορεία την τελευταία 20ετία. Δεν σημαίνει βέβαια απαραίτητα ότι αναλογικά αν έγιναν λιγότεροι οι ερευνητές ή οποιαδήποτε άλλη αριθμητική πραγματικότητα, αυτό μπορεί να φέρει οπισθοδρόμηση στην έρευνα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατόν ογδόντα πέντε ερευνητές. Εσείς εδώ θέτετε ένα θέμα που έχει να κάνει περισσότερο με το μη ερευνητικό προσωπικό.

Εγώ, αγαπητή συνάδελφε, θα σας πω τούτο. Κάθε χρόνο και επί των ημερών κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας -έτσι έτυχε, έτσι το καταγράφουν οι αριθμοί, έτσι σας το παρουσιάζω, δεν κομπορρημονώ για κάτι το οποίο έτσι το βρήκα στην άσκηση των δικών μου αρμοδιοτήτων- θα δείτε το εξής:

Ξεκινώντας το 2002 με 12.000.000 ευρώ φτάσαμε το 2008 σε 19.640.000 ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΕΘΙΑΓΕ, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι έχουν αποχωρήσει.

Θα ήθελα να συμπληρώσω -το κάνω για την ενημέρωση του Σώματος- ότι αυτό το φαινόμενο της φυγής του προσωπικού από όλους τους Οργανισμούς, ακόμα και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένης, γίνεται για να αναδειχθεί ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, ότι καταδυναστεύτηκε η λειτουργία, θα τολμούσα να πω εγκλωβίστηκε η λειτουργία αυτού του μεγάλου Υπουργείου που τόσα προσέφερε κατά το παρελθόν και βήμα-βήμα πλέον τώρα όλοι οι Οργανισμοί και προπάντων οι ευρισκόμενοι και υπηρετούντες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θέλουν να ενταχθούν ξανά στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τώρα, πάλαι ποτέ Γεωργίας. Αυτό παρατηρείται γιατί έχουν αντιληφθεί -και αυτό αναδεικνύει μία διαχρονική και διακομματική αλήθεια- ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έπρεπε επʼ ουδενί λόγω να χάσει την κάθετή του οργάνωση από την ελληνική περιφέρεια προς το κέντρο και ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά το ΕΘΙΑΓΕ. Γίνεται νέος Οργανισμός, βρισκόμαστε στη διαβούλευση και πιστεύουμε ότι με τα ινστιτούτα και με τα κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν θα έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της συγχρόνου διοικήσεως και στην πατρίδα μας.

Δευτερολογία της Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Κύριε Υπουργέ, από την απάντησή σας βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά αυτά τα 33 ΕΘΙΑΓΕ της χώρας μας. Έχουν περάσει δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια από τότε που το ΕΘΙΑΓΕ έγινε ιδιωτικού δικαίου και καμία μα καμία βελτίωση δεν υπήρξε. Απεναντίας οδηγείται στη διάλυσή του. Το είπατε και μόνος σας, 450 ήταν οι ερευνητές το 1989 και έχουν μείνει 180 περίπου. Σε λίγα χρόνια θα είναι μόνο 50. Γιατί αυτή η φυγή; Για τους απλούστατους λόγους ότι δεν προκηρύχθηκε ποτέ ένα εθνικό πρόγραμμα, ούτε υπήρξε ένας εθνικός σχεδιασμός για τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Δεν είναι έτσι; Τα μόνα που άλλαξαν ήταν η ψήφιση του Οργανισμού, όπως είπατε κι εσείς, για την κεντρική υπηρεσία, με σκοπό εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια σε βάρος των περιφερειακών ιδρυμάτων και η αφαίρεση όλης της περιουσίας του ΕΘΙΑΓΕ με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς δικούς του πόρους. Διαλύθηκαν οι Οργανισμοί Σποροπαραγωγής χωρίς να αντικατασταθούν με κάτι καλύτερο και τα αντίστοιχα ινστιτούτα μοιραία έπεσαν στην αφάνεια και σταμάτησαν την παραγωγή εγχώριων ποικιλιών. Αποτέλεσμα; Χάθηκαν εξαιρετικής ποιότητας σπόροι σιτηρών, καλαμποκιού και βαμβακιού, οι ανάγκες καλύφθηκαν αποκλειστικά με εισαγωγές και στέρησαν το ΕΘΙΑΓΕ από πόρους ενώ αποτελούσε το χώρο παραγωγής νέων ποικιλιών και υβριδίων. Έτσι ο Έλληνας παραγωγός τι κάνει; Εξαρτάται αυτήν τη στιγμή κατά το 100% από εισαγόμενες ποικιλίες ξένων εταιρειών.

Σήμερα οι περισσότεροι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ προσπαθούν να κρατήσουν τα εργαστήρια ζωντανά. Εργάζονται για λογαριασμό άλλων και πληρώνονται από το κράτος. Είναι σα να έχεις έναν καλό εργάτη που τον πληρώνεις χωρίς να του δίνεις δουλειά και αυτός αντί να κάθεται, δουλεύει σε ξένα κτήματα, αρκεί να του δώσουν φαγητό και να του καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Φαίνεται βέβαια παράλογο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα το 60% των πόρων προέρχεται από τα προγράμματα και το 40% από την επιχορήγηση του κράτους που αφορά βασικά μόνο τους μισθούς και αυτοί όμως συνεχώς περικόπτονται.

Η επικείμενη αναδιοργάνωση του ΕΘιΑΓΕ έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια. Το οργανόγραμμα που επεξεργάστηκε η Επιτροπή των επτά σοφών βρίσκεται στο συρτάρι και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η μοίρα που του επιφυλάσσεται.

Με όλα αυτά τα δεδομένα θα μπορούσατε και θα έπρεπε σήμερα να είστε πιο σαφής και να απαντήσετε με ειλικρίνεια τουλάχιστον στα δίκαια αιτήματα και στην αγωνία του προσωπικού,που ανησυχούν πλέον δικαιολογημένα για το εργασιακό τους μέλλον.

Αν μη τι άλλο, κύριε Υπουργέ, γιατί να πάνε χαμένα, όπως είπατε κι εσείς, τόσα χρόνια έρευνας, τεχνολογίας και τεκμηρίωσης, που είναι πολύ σημαντικά για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και όχι μόνο!

Ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία του Υφυπουργού κ. Κιλτίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μου επιφύλαξε η μοίρα ασκώντας την αρμοδιότητα κατʼ εντολή του Πρωθυπουργού, να ανακαλύπτω, αν και καταγόμενος από αγροτική οικογένεια και ασκών τη γεωργία μέχρι μεγάλη ηλικία, το μεγαλείο της ελληνικής γεωργοκτηνοτροφίας κατά τη διάσταση της επιστήμης και κατά της υπηρεσιακής διαστάσεως.

Το ΕΘΥΑΓΕ –και δεν το λέω για κυβερνητική υπεράσπιση- υποστηρίχτηκε τα τελευταία χρόνια εις ό,τι αφορά τα εργαστήρια του και τις δομές του. Πέντε περίλαμπρα εργαστήρια έχουμε στην περιοχή της Θέρμης. Δεν βρίσκονται κατά τη στενή έννοια των αρμοδιοτήτων όλα τα εργαστήρια εμπλεκόμενα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, αλλά κατά την αγάπη μου στο χώρο τον ευρύτερο της Μακεδονίας και ασκώντας βεβαίως την υποστηριχτική λειτουργία τους, υπάρχουν των ζωοτροφών, της σποροπαραγωγής και βεβαίως ακούγονται οι φωνές να διασωθεί όλος αυτός ο πλούτος των σπόρων που οι επιστήμονες έκαναν.

Το ΕΘΥΑΓΕ πρέπει όμως να ξέρουμε ότι όσον αφορά τους ερευνητές του δόξα τω Θεώ και καλά αμείβονται και εις ό,τι μας αφορά τους χρησιμοποιούμε και προπάντων εις ό,τι αφορά τα ινστιτούτα δασικών ερευνών κάπου ξεθάφτηκαν από το παρελθόν και βρέθηκαν να είναι σύμβουλοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέραν των υπηρεσιακών τους αρμοδιοτήτων.

Εις ό,τι αφορά δε την καταβολή επιδόματος ειδικών συνθηκών στο μη ερευνητικό δεν ξέρω αν συμβάλατε με την όχλησή σας και την όποια επιμονή σας, αλλά στις 12/5 έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση και επίκειται η απόδοση αυτού του επιδόματος που δικαιούνται και οι μη ερευνητές του ΕΘΥΑΓΕ.

Αλλά από την άλλη πλευρά οφείλω να πω κάτι κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Η μισθοδοσία καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατά τα λοιπά αναπτύσσονται και βεβαίως κατά τη φιλόδοξη πορεία του κάθε ερευνητή ή της ομάδας που μετέχει στην έρευνα περίλαμπρα εργαστήρια και δραστηριότητες, τις οποίες είχα την τύχη πριν από λίγες ημέρες να τις δω και για τα κτηνιατρικά εργαστήρια έρευνας και στις ζωοτροφές και στα αρωματικά αυτοφυή φυτά, όπως βεβαίως ξέρετε καλύτερα ότι υπάρχει και ο βοτανικός κήπος στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, των Κρουσσίων, που θα μεγεθυνθεί, όχι γιατί κατάγομαι από εκεί, αλλά γιατί πρέπει στην κυριολεξία να αναδειχθεί αυτός ο πλούτος της βιοποικιλότητας στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Ευχαριστώ.