89,7 εκατομμύρια ευρώ θα χορηγήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιστάθμιση μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, απάντησε η Επίτροπος κα Χούμπνερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. O Έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του, ζήτησε στοιχεία σχετικά με την πορεία του αιτήματος για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας.
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή σημείωσε ότι: «Σχετικά με την αίτηση συνδρομής από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), που υποβλήθηκε στην Επιτροπή στις 30 Οκτωβρίου 2007 και συμπληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2008, η Επιτροπή στις 8 Απριλίου 2008 εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την αίτηση της Ελλάδας για υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Η πρόταση για κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ), για ποσό 89,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιστάθμιση μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, θα υποβληθεί συντόμως στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.
Όσον αφορά στη διαδικασία χορήγησης των κονδυλίων, η Επίτροπος ανέφερε ότι: «Η χορήγηση θα χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές για την κάλυψη των δαπανών που προκλήθηκαν από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως τις υπηρεσίες διάσωσης, την παροχή προσωρινής στέγης, τον καθαρισμό των πυρόπληκτων περιοχών και την αποκατάσταση της λειτουργίας των βασικών υποδομών. Θα πρέπει να υπομνησθεί ότι, καθώς το ΤΑΕΕ χρηματοδοτείται εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, η βοήθεια δεν δύναται να καταβληθεί άμεσα αλλά μόνο αφού η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή (Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) εγκρίνει πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού, την οποία η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει για κάθε περίπτωση για την οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να κινητοποιείται το ΤΑΕΕ.»
Τέλος η κα Χούμπνερ ανέφερε ότι: «Μετά τις δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν ορισμένες ελληνικές περιοχές το καλοκαίρι του 2007 και προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την αγορά εργασίας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την κατά ένα έτος παράταση της προθεσμίας επιλεξιμότητας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών της 3ης προγραμματικής περιόδου (2000-2006). Η εν λόγω παράταση δεν συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε τροποποίηση των χρηματοδοτικών σχεδίων των προγραμμάτων. Η Επιτροπή τη στιγμή αυτή εξετάζει το αίτημα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:
"΄Ενα σχεδόν χρόνο μετά, η ευθύνη των κυβερνητικών αρμοδίων και της διοικητικής γραφειοκρατίας είναι προφανής και μεγάλη. H στήριξη των κατοίκων και η αποκατάσταση των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές προχωρά σαν τον κάβουρα. Tα 90 σχεδόν εκατομμύρια που ενέκρινε σήμερα και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα υπέρ των πληγέντων.
H δε αναμενόμενη χρονική παράταση για την ολοκλήρωση σημαντικού τμήματος του Γ' KΠΣ, επιβάλλει στην κυβέρνηση της NΔ να τρέξει, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ."
To Γραφείο Τύπου