Κυρίες και κύριοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,
σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, που λαμβάνει χώρα η Βαλκανική Διάσκεψη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η διημερίδα αυτή, στηρίζεται στην ιδέα της Βαλκανικής αλληλεγγύης, συνεργασίας και ειρήνης των λαών, με ρίζες ακόμη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και το Ρήγα Φεραίο.
Τον 20ο αιώνα στα τέλη της δεκαετίας του ʼ50 η ιδέα της βαλκανικής συνεργασίας άρχισε να ενσαρκώνεται, να δημιουργούνται κινήματα και επιτροπές συνεννόησης. Το 1987 μετά από πολλούς αγώνες έγινε στο Βελιγράδι η 1η Βαλκανική Συνδιάσκεψη.
Δυστυχώς μετά το ʼ91, τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία και τη διάλυσή της, παγώνει η κατάσταση.
Και ενώ εξωβαλκανικές δυνάμεις διεισδύουν στις χώρες, εθνικιστικές συμπεριφορές καλλιεργούνται, δεν σταμάτησε η προσπάθεια για δράσεις που στόχο έχουν την υπεράσπιση της ειρήνης, την εξάλειψη της βίας, τη μείωση των οπλικών συστημάτων, τη συνύπαρξη σε διάφορα επίπεδα των λαών.
Το ʼ97 ξεκινά νέα προσπάθεια με πολλές δυσκολίες και έντεκα χρόνια μετά, εν έτη 2008 κατανοώντας τις αιτίες που προκάλεσαν την αργοπορημένη εκ νέου συνάντησή μας και θέλοντας να καλύψουμε το κενό των χρόνων, πρέπει να εντείνουμε τις ενέργειες και να τις αναβαθμίσουμε στις σημερινές απαιτήσεις των καιρών.
Το πλάνο που καλούμαστε να διαμορφώσουμε πρέπει να περιλαμβάνει πολυδιάστατες συνεργασίες.
Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι,
οι κοινωνίες μας πρέπει να συνευρεθούν και να περπατήσουν τους ίδιους δρόμους, κάτω από κοινές σημαίες των κινημάτων που αναπτύσσονται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενάντια στους εθνικισμούς, σεβόμενοι ο καθένας από εμάς τη διαφορετικότητα του άλλου, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, τη θρησκεία του, πέρα από φανατισμούς και αλλυτρωτικές συμπεριφορές.
Στόχος μας ένας άλλος κόσμος ο οποίος είναι εφικτός όταν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η ειρηνική συνύπαρξή μας, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην επίτευξή του.
Ο άλλος κόσμος έχει πάνω από όλα τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής μας, τη συνανάπτυξη και όχι το κέρδος και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Ο άλλος κόσμος που οραματίζεται η δική μας Αριστερά δεν έχει σύνορα αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Και επειδή αναφέρθηκα πολλές φορές στη συνεργασία ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, μαζί με τους συναδέλφους μου βουλευτές του ΣΥΝ, ευελπιστούμε στη συνεύρεση φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών και οργανώσεων και γιατί όχι και κοινοβουλίων.
Όλες και όλοι εμείς διαισθανόμαστε ότι αυτά που μας ενώνουν και πρέπει να παλέψουμε από κοινού είναι πολύ περισσότερα, από αυτά που θέλουν οι αμερικάνοι και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα να μας προσάψουν και να μας διαβάλουν.
Εδώ μια παρένθεση που αφορά και τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.
Ποιος από εμάς δεν καταλαβαίνει τη σημασία της συγκεκριμένης ενέργειας, όταν τα συμφέροντα περιστρέφονται γύρω από το ενεργειακό σταυροδρόμι και το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που δεν είναι άλλο από τα Βαλκάνια;
Θα επιτρέψουμε να μας χρησιμοποιήσουν σαν πιόνια στη σκακιέρα τους;
Κορυφαίο ζήτημα με παγκόσμια και όχι μόνο βαλκανική διάσταση είναι η προστασία του περιβάλλοντος, που πρέπει να τη διασφαλίσουμε για να είμαστε συνεπείς σε όσα εξαγγέλλουμε για ένα βιώσιμο μέλλον του πλανήτη.
Άλλωστε το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!
Σε όλα τα παραπάνω στην εισήγησή του έκανε αναφορά και ο σ. Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΝ και αύριο θα υπάρξει θεματική συζήτηση στην οποία θα αναπτυχθεί το θέμα από άλλους ομιλητές.
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασχολούμαι με τα θέματα που άπτονται του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα τοποθετηθώ για την αγροτική πολιτική, σύμφωνα και με την πλατφόρμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. όπως αυτή διαμορφώθηκε στο 2ο συνέδριο το Νοέμβρη του 2007 στην Πράγα.
Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες.
Η περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων, η αποσύνδεση από την παραγωγή οδήγησαν στη συρρίκνωση της, αυξήθηκε το κόστος, όταν όλα τα αγροεφόδια και το πετρέλαιο εκτοξεύθηκαν στα ύψη, μειώθηκαν τα εισοδήματα των αγροτών και πλέον το μέλλον είναι αβέβαιο.
Η οικογενειακή γεωργία υποβαθμίστηκε ενώ ταυτόχρονα ευνοούνται οι μεγάλες αγροτο- επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες μεταποίησης και οι μεγάλοι εξαγωγείς προϊόντων οι οποίοι λειτουργούν στο πρότυπο της ʽʼεντατικής γεωργίαςʼʼ που έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στον αγρότη, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον χωρίς να λύνει το ζήτημα του υποσιτισμού στον πλανήτη μας όπως αποδεικνύεται έντονα και στις μέρες μας.
Το ΚΕΑ υποστηρίζει την ριζική μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Βασικό στοιχείο της κοινής αγροτικής πολιτικής πρέπει να είναι η αρχή της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα, που υποστηρίζεται από την αποκέντρωση της παραγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, περιφερειών και χωρών και συμπληρωματικά από την παραγωγή για εξαγωγές.
Οι Βαλκανικές χώρες μπορούν να δημιουργήσουν μηχανισμούς ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, να αναπτύξουν σχέσεις σε επίπεδο συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών και σίγουρα μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο βαλκανικό αγροτικό κίνημα το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών.
Δεν πρέπει να βλέπουμε τις υπόλοιπες χώρες ο καθένας από εμάς ανταγωνιστικά, αλλά να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα μέτωπο ισχυρό απέναντι στα διεθνή καρτέλ, που εξοντώνουν τους παραγωγούς και αισχροκερδούν στην πλάτη των καταναλωτών.
Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να πετύχουμε αύξηση των χρηματοδοτήσεων για αγροτική ανάπτυξη και υποστήριξη της ποιοτικής γεωργίας.
Δηλαδή να αναδείξουμε την σημαντικότητα των υγιεινών και ποιοτικών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης καθώς και τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Να διατηρήσουμε σπόρους και ποικιλίες, να αντισταθούμε με όλες μας στις δυνάμεις για να μην εισβάλουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στις χώρες μας, τα γνωστά μεταλλαγμένα, που θα φέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες.
Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ελπιδοφόρο μπροστά στην παγκόσμια διατροφική κρίση.
Αν συνεργαστούμε, στα χωράφια μας μπορούμε να επαναφέρουμε τις παραδοσιακές -αυτόχθονες φυλές φυτών που τους καρπούς αυτών τους χαρακτήριζε η μυρωδιά και η γεύση, κάτι που έχει εξαλειφθεί στις μέρες μας, και να οδηγηθούμε στην ισορροπία ανθρώπου και περιβάλλοντος χωρίς μοναδικός στόχος να είναι το κέρδος ολίγων αλλά η σταθερή και ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής μας με λιγότερη ανεργία και ανασφάλεια των λαών.
Ευχαριστώ.