Μετά από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην αρχή της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η κυβέρνηση δέχθηκε να ικανοποιήσει εν μέρει το αίτημα για υποχρεωτική ενός έτους φοίτηση των παιδιών στο νηπιαγωγείο (μολονότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητούσε την καθιέρωση υποχρεωτικής διετούς προσχολικής εκπαίδευσης), ισχυριζόμενη ότι και αρκετά από τα υπόλοιπα αιτήματα των απεργών τα θεωρεί δίκαια αλλά αδυνατεί λόγω έλλειψης χρημάτων να τα υλοποιήσει. Έτσι ψηφίστηκε ο νόμος 3518 το Δεκέμβριο του 2006 που ορίζει ότι η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι μεν διετής, αλλά μόνο ο ένας χρόνος (ο δεύτερος, για τα νήπια που συμπληρώνουν τα πέντε έτη) είναι υποχρεωτικός.
Δυστυχώς όμως η ψήφιση του άρθρου 32 του Νόμου 3577/2007 αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για όσους πίστεψαν τις εξαγγελίες αυτές καθώς αντί της απορρόφησης όλων των παιδιών (νηπίων-προνηπίων) από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο, το νομοθέτημα επέτρεπε απορρόφηση των παιδιών από δημοτικούς παιδικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, προσωρινά κατά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, έως ότου να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις (υλικοτεχνική υποδομή-εκπαιδευτικοί) από πλευράς κράτους.
Ένα χρόνο μετά απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε καμία δραστηριοποίηση του ΟΣΚ ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες κτιριακές ανάγκες. Δεν έχουμε καμιά σχετική κίνηση ή δήλωση από πλευράς Υπουργείου παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας εκ μέρους του εκπαιδευτικού κινήματος. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για αύξηση αριθμού των προσλήψεων νηπιαγωγών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ χιλιάδες είναι οι αδιόριστοι. Έτσι, και άλλα κομμάτια της υποχρεωτικής πια εκπαίδευσης περνούν στους ιδιώτες και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στρώνοντας το χαλί για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, ενώ ταυτόχρονα καμία ρύθμιση για αύξηση κονδυλίων τουλάχιστον προς τις Σχολικές Επιτροπές δεν προβλέπεται ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί αργά ή γρήγορα στη μετακύληση του κόστους στις πλάτες των γονέων.
Η αδράνεια του Υπουργείου ως προς τη δημιουργία νέων νηπιαγωγείων, η έλλειψη προγραμματισμού (αναρτήθηκε εγκύκλιος για προεγγραφές το Μάρτιο στα δημόσια νηπιαγωγεία, την οποία δεν πληροφορήθηκαν οι γονείς με προνήπια σε ιδιωτικούς-δημοτικούς σταθμούς, οπότε δεν δήλωσαν ενδιαφέρον), και η πρόθεση να μη λειτουργήσουν τα λίγα παραρτήματα αν είναι μόνο για προνήπια, μετατρέπει τη νηπιακή αγωγή σε φιλέτο για τους ιδιώτες και τροφοδοτεί τα σχολεία τους με μαθητές. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ανέβασαν την πελατεία τους από 4.448 το 2006 σε 35.000(!!!) το 2007-08 και σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ), το 2006-2007 έμειναν εκτός των δημοσίων νηπιαγωγείων 43.000 προνήπια και 19.000 νήπια!!!
Χρειάζεται επίσης να επισημάνουμε ότι οι οδηγίες που δόθηκαν στις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων λένε ότι δημιουργούν λίστα αναμονής για τα προνήπια και τα ειδοποιούν αν υπάρχει θέση στις 11 Σεπτεμβρίου, πολύ αργά φυσικά για τους γονείς που δεν είναι δυνατόν να περιμένουν μέχρι τότε για να αναζητήσουν λύση για τα παιδιά τους και έτσι οδηγούνται και με αυτό τον τρόπο προς το ιδιωτικό σχολείο.
Με βάση τα προαναφερθέντα:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Θα προχωρήσει επιτέλους στην ανέγερση νέων νηπιαγωγείων ώστε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στη συνταγματική της υποχρέωση για παροχή δημόσιας δίχρονης δωρεάν εκπαίδευσης (Ν 1566, Ν 3518) σε όλα τα νήπια και τα προνήπια της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και απαράδεκτες διαδικασίες κληρώσεων;
2. Προτίθεται να προχωρήσει σε προσωρινή ενοικίαση κατάλληλων χώρων που θα λειτουργήσουν ως νηπιαγωγεία, έως ότου υπάρξουν μόνιμες λύσεις, στη βάση της προαναφερθείσας συνταγματικής της υποχρέωσης;
3. Προκειμένου να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός αλλά και σωστή εφαρμογή της υποχρέωσης της Πολιτείας για παροχή δημόσιας δίχρονης δωρεάν εκπαίδευσης προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε άλλους τρόπους ενημέρωσης των γονέων για την έναρξη προεγγραφών στα νηπιαγωγεία, π.χ. με αποστολή επιστολής μέσω δημοτολογίου, όπως κάνουν οι Δήμοι για τις εγγραφές στα Δημοτικά;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Περικλής Κοροβέσης
Θοδωρής Δρίτσας