Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/06/2008

Ομιλία ΛΙΤΣΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δασοπροστασία

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν περάσω στην τοποθέτησή μου για τη δασοπροστασία, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση, τη δική μου και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στους κατοίκους και τα μέλη του Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου Ρυακίου του Νομού Κοζάνης, που με σθένος διεκδικούν τη βιωσιμότητα της περιοχής τους. Σήμερα τα ξημερώματα μάλιστα έξι συμπολίτες μας -μέλη του παραπάνω Συλλόγου- οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Αναφορικά με το θέμα μας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε τη συγκεκριμένη επερώτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και αποτελεσματικής δασοπροστασίας, που συζητείται τρεις ακριβώς ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που τόσος λόγος γίνεται τελευταία γιʼ αυτό, ιδιαίτερα μετά το Κιότο.

Θα κάνω μία αναδρομή στον περσινό χρόνο, το 2007. Από τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, όλοι γνωρίζαμε από το χειμώνα το καυτό καλοκαίρι που θα ερχόταν. Η πολιτική προστασία της χώρας, μας εξήγγειλε μέτρα και ως εκ τούτου είχαμε ένα μπαράζ ανακοινώσεων σʼ όλα τα επίπεδα ενημέρωσης, ιατρικού τύπου, οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά, τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους. Είχαμε ανακοινώσεις απαγορευτικού τύπου, όχι φωτιές μέσα στο δάσος και κάποιες ημέρες, θυμάμαι, στο δάσος του Σέιχ Σου, υπήρχε απαγόρευση πρόσβασης στο δάσος. Επίσης είχαμε ενημέρωση για περιορισμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, για αποφυγή μπλακ άουτ και άλλα πολλά.

Όλα έμοιαζαν έτοιμα για τις δύσκολες ημέρες που ο υδράργυρος θα άγγιζε και θα ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου, τόσο έτοιμα που όταν ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος των θερινών πυρκαγιών, όλη η χώρα κατάλαβε πως η πολιτική προστασία ήταν μόνο στα χαρτιά και στις ανακοινώσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πολιτική προστασία, το λένε και οι λέξεις, η πολιτεία προστατεύει, αλλά δεν μας είπαν ποια πολιτεία, ποια χώρα. Για να προστατευθείς από κάτι πρέπει να προνοήσεις και το πιο κακό σενάριο. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι οι δασικές πυρκαγιές. Η πολιτεία που προνοεί καθαρίζει πολύ πριν την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών τα δάση, ανοίγει δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν και είναι εφικτοί, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες για την άμεση πρόσβαση των επίγειων μέσων που θα συμμετάσχουν στη δασοπυρόσβεση.

Αξιοποιεί την επιστημονική κοινότητα, εκπαιδεύει προσωπικό που έχει προσλάβει σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας ή του δασικού πλούτου που διαθέτει, εξοπλίζει τον πυροσβεστικό της στόλο με στολές, οχήματα, εναέρια μέσα και ό,τι άλλο χρειαστεί, οργανώνει, σχεδιάζει, περιφρουρεί, σύμφωνα πάντα και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που θα ενεργοποιηθούν και θα συντονιστούν για να υπάρξει άμεση καταπολέμηση της όποιας πύρινης λαίλαπας.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω στηρίζονται οικονομικά από το κράτος. Η οργανωμένη πολιτεία σε κάθε περίπτωση λειτουργεί συντονισμένα για να προφυλάξει τους πολίτες, τις περιουσίες αυτών, τις υποδομές της χώρας και το περιβάλλον της.

Θέλουμε μία απάντηση γιατί η Ελλάδα, πριν σχεδόν από ένα χρόνο, βρέθηκε «γυμνή» μπροστά στην πύρινη λαίλαπα. Ο «στρατηγός άνεμος» ήταν το προκάλυμμά σας, τη στιγμή που ο αέρας μύριζε καμένες ανθρώπινες σάρκες πολιτών και πυροσβεστών.

Ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, περιουσίες, επιχειρήσεις, δημοτικές και δημόσιες υποδομές, όπως κτίρια, οδικά, ηλεκτρολογικά, υδροδοτικά, αποχετευτικά, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα καταστράφηκαν ολοσχερώς και βέβαια ο δασικός μας πλούτος, που τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

Όμως εσείς δεν καταλαβαίνετε τίποτα και γιʼ αυτό δια στόματος του Πρωθυπουργού στις 16 Αυγούστου και μέσα στην «καρδιά» των πυρκαγιών έγινε και η εξαγγελία των εκλογών της 16ης Σεπτέμβρη. Αυτή η προεκλογική περίοδος έχει γραφτεί στην Ιστορία διότι πάνω στις στάχτες πραγματικά των ανθρώπων και των ζώων παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια από ορισμένους πολιτικάντηδες για να ξεπληρώσουν ρουσφέτια και να ανοίξουν δρόμο σʼ αυτούς που ορέγονται στις πρώην περιοχές απείρου φυσικού κάλλους να εγκαταστήσουν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις τους όχι για να δώσουν ανάπτυξη στους καμένους τόπους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία όταν όλοι γνωρίζουμε τους μισθούς πείνας που παίρνουν οι εργαζόμενοι, αλλά για να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από το περιβάλλον, να δημιουργήσουν τεράστιες εγκαταστάσεις στις οποίες οι πολίτες της κάθε περιοχής δεν θα έχουν πρόσβαση, αποσκοπώντας μόνο στην εξασφάλιση όσο μεγαλύτερων οικονομικών εσόδων μπορούν.

Σε όλους είναι γνωστό ότι σʼ ένα βράδυ γίνονται αποχαρακτηρισμοί δημοσίων εκτάσεων, αρχαιολογικών χώρων, δασών και ρεμάτων και χαρίζονται στους μεγάλους επενδυτές ή ακόμη και σε μοναστήρια βασιζόμενοι μέχρι και σε αυτοκρατορικά χρυσόβουλα. Άλλωστε τελευταία γίνονται δημόσια γνωστές οι μεγάλες επενδύσεις πολλών μοναστηριών που μέσα από αναπτυξιακές εταιρίες εκπονούν διάφορα business plans που τους αποφέρουν τεράστια κέρδη. Ελλείψει Δασολογίου και Κτηματολογίου δρουν καταπατητές.

Η Ελλάδα λοιπόν δεν έχει πολιτική προστασία διότι ενώ είμαστε στα μέσα του 2008 ο σχεδιασμός για το τρέχον έτος είναι ανύπαρκτος, όπως ελάχιστα και σχεδόν ανύπαρκτα είναι μέχρι στιγμής τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών με αποτέλεσμα χωριά ολόκληρα να βρίσκονται στα πρόθυρα εγκατάλειψης και εσωτερικής μετανάστευσης, οικογένειες να είναι καταχρεωμένες στις τράπεζες χωρίς μέλλον, αγροτικές, κτηνοτροφικές και άλλες επιχειρήσεις μένουν στο έλεός τους, ενώ οι αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα πνοής γιʼ αυτές τις περιοχές είναι στο αρχικό τους στάδιο. Δεν υπήρξε πρόληψη, δεν υπήρξε καταστολή, δεν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά το πέρας των πυρκαγιών. Και κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν για κράτος πρόνοιας και μακρόπνοους σχεδιασμούς!

Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν δικαιολογείστε. Πετάξατε ένα ξεροκόμματο της τάξης των 3.000 ευρώ για πρώτη κίνηση εντυπωσιασμού και βέβαια το μοιράσατε με τέτοιον τρόπο λες και κληρώνατε τον πρώτο αριθμό του Λαϊκού Λαχείου.

Όλα τα παραπάνω θα ξανασυμβούν δυστυχώς ελλείψει σχεδιασμού και φέτος στα δάση που απέμειναν, ενώ για τα άλλα που κάηκαν το μέλλον είναι σαν το χρώμα τους: σταχτί. Οι αγροτικές περιοχές με τους ελαιώνες των χιλιάδων στρεμμάτων έγιναν κρανίου τόπος κι αποζημίωση δεν προβλέπεται, σε κάθε περίπτωση, σε όλο το μέγεθος της καταστροφής. Δεν διασφαλίστηκε υπέρ των αγροτών η αντικατάσταση των ελαιοδένδρων ή των άλλων καλλιεργειών. Κι εδώ να τονίσουμε ότι τα γεωργικά μηχανήματα, που χωρίς αυτά οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, δεν αποζημιώνονται.

Την ίδια τύχη βέβαια έχουν και οι κτηνοτρόφοι. Γιʼ αυτό ζητήσαμε τη σύνταξη νέας Κ.Υ.Α. σύμφωνα με τις προτάσεις των πληγέντων και των φορέων τους, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί κατά 100% για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και οι παλιές εγκαταστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Η αποζημίωση κατά 100% δεν είναι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων αλλά και μέτρο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και της υπαίθρου. Είναι σωτηρία της ίδιας της Ελλάδας!

Κύριοι συνάδελφοι, ένα οργανωμένο σχέδιο δασοπροστασίας ως ύψιστης εθνικής σημασίας, που να καλύπτει τις ανάγκες του φετινού καλοκαιριού αλλά και τις ανάγκες μακροπρόθεσμα, παραμένει ζητούμενο και η Κυβέρνηση θα ελεγχθεί αν για δεύτερη φορά αποδειχθεί αφερέγγυα και ανακόλουθη.

Ευχαριστώ.