Ο πολυεθνικός όμιλος Siemens AG προωθεί την πώληση του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτό το πλαίσιο των εξαγορών- συγχωνεύσεων το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε, απειλείται άμεσα με διακοπή των εργασιών του, εφόσον δεν επιτευχθεί η πώληση.
Αντικείμενο του εργοστασίου είναι η παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αποτελεί οικονομικό και τεχνολογικό παράγοντα της περιοχής συνεισφέροντας στη μεταφορά τεχνογνωσίας για εργαζόμενους επιστήμονες και φοιτητές.
Στο εργοστάσιο παρά τις πρόσφατες μειώσεις εργάζονται 265 εργαζόμενοι και από τη λειτουργία του εξαρτώνται οι 288 εργαζόμενοι του Κέντρου Ανάπτυξης λογισμικού της Αθήνας και οι 150 και πλέον εργαζόμενοι στον τομέα των παραγγελιών στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Υπεργολαβίας. Επιπρόσθετα απασχολούνται εργαζόμενοι με ετήσιες Συμβάσεις Έργου (παροχή υπηρεσιών) και πολλοί προμηθευτές πρώτων υλών.
Το Σωματείο Εργαζομένων του εργοστασίου επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στο ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας στη Β. Ελλάδα, στις εξαγωγικές δραστηριότητες και στην απώλεια τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η Κυβέρνηση και φορείς της Πολιτείας έχουν εξαγγείλει τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.
Επειδή ο ρόλος της Siemens το τελευταίο διάστημα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας .
Επειδή η εταιρεία έχει πρόσφατα επιδοτηθεί με δημόσιο χρήμα για τις αναπτυξιακές της επενδύσεις
Επειδή στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας συμμετέχει με 30% και η Εθνική Τράπεζα, στην οποία έχει ακόμη λόγο το δημόσιο.
Επειδή τα εργοστάσια του κλάδου στη Γερμανία και στη Βραζιλία, μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις απέφυγαν τη διακοπή της λειτουργίας τους.
Επειδή δεν πρέπει να επαναληφθεί η αντίστοιχη περίπτωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας της ίδιας εταιρίας (Mobile Siemens-BQ ), μετά τη συγχώνευση δήλωσε πτώχευση.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναστάσιος Κουράκης
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Παναγιώτης Λαφαζάνης