Κάτω από την πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων αλλά και της γενικότερης κοινωνικής κατακραυγής η Κομισιόν αποφάσισε να ασχοληθεί με την ακρίβεια.
Για άλλη μια φορά όμως απέδειξε η Κομισιόν ότι αποτελεί το σκληρό πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την Ευρώπη μια και πέρα από γενικόλογες ευχές και ξόρκια κατά της ακρίβειας, επέστησε την προσοχή των κυβερνήσεων για όποια μέτρα τυχόν θα πάρουν να μην θίγουν την «Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα ανταγωνισμού και τις υποχρεώσεις των κρατών – μελών σε ότι αφορά τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους».
Είναι ξεκάθαρο ότι μια άλλη πολιτική για την ακρίβεια, την οικονομία και την Ευρώπη γενικότερα προϋποθέτει την ήττα της λογικής του Συμφώνου Σταθερότητας και του νοεφιλελευθερισμού. Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανατροπή των συσχετισμών στα πλαίσια της Ευρώπης.
Ένα πρώτο βήμα είναι η απόρριψη της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Λισσαβόνας, που προωθεί την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρότασή του για την λήψη πέντε άμεσων μέτρων για την ακρίβεια.
- Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τιμολόγηση σε ενδοεπιχειρησιακό επίπεδο στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. Αυτό που γίνεται, τα σούπερ-μάρκετ στη Γερμανία να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές από τα ίδια σούπερ-μάρκετ στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και αν ξεπεράσουν ένα ελάχιστο όριο διαφορών, να επιβάλλονται ποινές, μέχρι και το κλείσιμο των καταστημάτων εκείνων των σούπερ-μάρκετ, τα οποία επιδίδονται σε ανοιχτή κερδοσκοπία.
- Να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός σχετικά με την κοστολόγηση των προϊόντων των εισαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες και αυτές παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικές τιμές σε κάθε χώρα της Ε.Ε. ανάλογα με το πόσο εφεκτική και πόσο δεμένη με τα μεγάλα συμφέροντα βρίσκουν την κυβέρνησή της, όπως την Ελλάδα για παράδειγμα. Κι εκεί, πέρα από ένα ελάχιστο περιθώριο διαφορών, που θα μπορούσαν να οφείλονται σε μεταφορικό κόστος κ.λπ., δεδομένου ότι έχουμε το ίδιο νόμισμα, να επιβάλλονται τιμές μέχρι και το κλείσιμο των σχετικών επιχειρήσεων.
- Να σταματήσει πλέον η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. που επιβάλει την εναρμόνιση του ΦΠΑ και των άλλων φορολογικών συντελεστών προς ενιαίους συντελεστές. Με την έννοια ότι σήμερα πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα μειώσουν το βάρος της ακρίβειας στα λαϊκά εισοδήματα.
- Άμεσα μέτρα σε σχέση με το καζίνο το οποίο υπάρχει στο θέμα του χρηματιστηρίου των τροφίμων, όπου παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι από μεγάλες ομάδες κεφαλαίων, το οποίο οδηγεί σε μια εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω.
Εμείς ζητάμε μέτρα ελέγχου του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων μέχρι και την απαγόρευση λειτουργίας του στα τρόφιμα, όπως έγινε στην Ινδία και διεκδίκηση της Ε..Ε. για διεθνή μέτρα σ΄ αυτόν τον τομέα και άμεσα να καταργηθούν ή να ανασταλούν τα options, δηλαδή τα δικαιώματα προαίρεσης που επιτρέπουν σε κάποιο κεφάλαιο να δηλώσει την επιθυμία αγοράς σε μελλοντικό χρόνο, αλλά δικαιούται να αγοράσει ή να μην αγοράσει στο μέλλον. Εδώ συμπεριλαμβάνονται τα παράγωγα σε άλλα συμβόλαια, οι αγορές index κ.λπ. , δηλαδή όλες αυτές οι κινήσεις, οι οποίες είναι κερδοσκοπικές κινήσεις, που δημιουργούν μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα, πέραν από τα προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλη ζήτηση.
Να υποχρεώνονται σε προκαταβολή έως 50% οποιοδήποτε κεφάλαιο θέλει να επενδύσει σε παράγωγο προϊόν ή σε option στο μέλλον σε σχέση με τα τρόφιμα. Και, ξαναλέω, μέτρα ελέγχου μέχρι μέτρα απαγόρευσης.
- Και, τέλος, το πέμπτο μέτρο που υπογραμμίζουμε ότι προτείνουμε εμείς, ειδικές χρηματοδοτήσεις από το Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
To Γραφείο Τύπου