Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας σε σύσκεψη παραγωγών και διακινητών πουλερικών της περιοχής Μεγάρων, που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου στις 13.2.06, τόνισε ότι «η κυβέρνηση βραδυπορεί στη λήψη προληπτικών μέτρων, για τη θωράκιση της χώρας από τον κίνδυνο της γρίπης των πουλερικών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μπει στη «μαύρη λίστα», με ανυπολόγιστες συνέπειες στην πτηνοτροφία, στον τουρισμό και πάνω απ όλα στη δημόσια υγεία. Ειδικότερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών που υφίστανται ήδη σοβαρά πλήγματα από τον κίνδυνο της «γρίπης», ενώ υπάρχουν σύμφωνα καταγγελίες της ΕΝΑΕ, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιών, στην εκπαίδευση προσωπικού, καθώς στην προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού απολύμανσης χώρων, κά. Επίσης πολύ μεγάλες είναι σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΙΝΑΠ, οι υστερήσεις στην υγειονομική προετοιμασία (εμβολιασμό ευπαθών ομάδων, πρόσληψη υγειονομικών, δημιουργία υποδομών, κλπ). Το σχέδιο «Περσέας» παραμένει σε γενικό επίπεδο και δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δράσεις αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.
Α) Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της «γρίπης» στους παραγωγούς, να δοθούν άμεσα πιστωτικές διευκολύνσεις (ευνοϊκός δανεισμός, πάγωμα οφειλών, πιστωτικές εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης, κά), αυξημένη επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό νόμο για σχέδια βελτίωσης (από 50% σε 65%) και χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης λόγω «κρίσης επιζωοτίας» από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, σε όλους τους παραγωγούς χωρίς αποκλεισμούς.
Β) Να επιστραφεί ο πιστωτικός Φ.Π.Α. στους παραγωγούς και να χορηγηθούν επιδόματα ανεργίας σε όλους τους απολυόμενους, όσο κρατάει η κρίση. Η κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ε.Ε. έκτατη επιχορήγηση, για αντιμετώπισης του κόστους και των συνεπειών της «γρίπης».
Γ) Να ληφθούν εξειδικευμένες δράσεις ανάλογα με τα προβλήματα κάθε περιοχής και αυστηρά μέτρα ελέγχου για περιορισμό της οικόσιτης πτηνοτροφίας σε καλυμμένους χώρου και απαγόρευσης του κυνηγίου άγριων πουλιών.
Δ) Όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, να προσληφθούν κτηνίατροι στις Νομαρχίες (μόνιμοι και όχι έκτακτοι) και υγειονομικό προσωπικό σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, να δοθεί επαρκής έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις Νομαρχίες για την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού (ψεκαστήρες, απολυμαντικά υλικά, αυτοκίνητα, κά), να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων (παραγωγών, κτηνιάτρων, υγειονομικού προσωπικού, ευπαθών ομάδων) και η προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων φαρμάκων (εμβόλια και ειδικά φάρμακα).
Ε) Τέλος να εξασφαλιστεί ο ουσιαστικός συντονισμός των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των κινδύνων και να καθιερωθεί ημερήσιο ενημερωτικό πρόγραμμα του κοινού από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με ευθύνη των φορέων αντιμετώπισης της νόσου (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Υπ. Υγείας, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κά).
To Γραφείο Τύπου