Στο Πικέρμι, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχουν ανακαλυφθεί ανυπολόγιστης αξίας παλαιοντολογικά ευρήματα που περιλαμβάνουν απολιθώματα περισσότερων από 40 διαφορετικά είδη ζώων τα οποία έζησαν στην περιοχή πριν από 5,5 - 9 εκατομμύρια χρόνια. Λόγω των ευρημάτων που έκρυβε, θεωρείται η ¨ακρόπολη της Παλαιοντολογίας¨ . Οι πρώτες ανακαλύψεις έγιναν το 1835, αλλά συστηματικότερες ανασκαφές ακολούθησαν πολύ αργότερα χωρίς όμως να ολοκληρωθούν, ούτε να έχει ερευνηθεί όλος ο χώρος. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1983 { ΥΠΠΟ/αρχ./Α1/Φ02/59935/1894/83 (ΦΕΚ 44/31-1-84) }ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Με ευθύνη των οργάνων της Πολιτείας ο χώρος αυτός παραμένει αφύλακτος. Παρά τις προσπάθειες της Κοινότητας Πικερμίου να παραμείνει καθαρός, πολλές φορές κατακλύζεται από μπάζα και σκουπίδια, που αλλοιώνουν το τοπίο και τη στρωματογραφία της περιοχής, προκαλώντας εκτός των άλλων και σοβαρά προβλήματα στην επιστημονική έρευνα. Στην ίδια απόφαση έχει γίνει σχετική πρόβλεψη για την κατασκευή παλαιοντολογικού μουσείου προκειμένου να φυλαχτούν και να εκτεθούν τα ευρήματα, μοναδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο και με τεράστιο το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Από την υπογραφή της απόφασης έχουν περάσει 25 χρόνια και καμία κίνηση από τα αρμόδια όργανα δεν έχει γίνει ακόμα για την υλοποίησή της.
Να σημειωθεί πως σε σχετική ερώτησή μας με αριθμό 8967/21/3/2005 μας απαντήσατε μεταξύ άλλων ότι: « Ο συνολικός αριθμός των ευρημάτων ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες, ενώ αξιόλογη συλλογή διαθέτει επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο διενήργησε ανασκαφές από ελληνικής πλευράς. Η θέση Κισδάρι όπου διενεργήθηκε η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει σε ιδιώτη που έχει μεταβληθεί σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προέβησαν σε έγγραφες διαμαρτυρίες στην Κοινότητα Πικερμίου και στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ εξετάζουν τη δυνατότητα ανέγερσης Παλαιοντολογικού Μουσείου στην περιοχή Πικερμίου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αναδειχθεί δημιουργικά η περιοχή».
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
• Να υλοποιηθεί η από 25ετίας ανενεργός απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προστατευθεί ο χώρος από την κακοποίηση και την καταστροφή;
• Να αναδειχθεί και να είναι επισκέψιμος για όλους τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες και επισκέπτες;
• Να ανεγερθεί Παλαιοντολογικό Μουσείο όπως χρόνια τώρα ζητάει η Επιστημονική Κοινότητα, η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ