ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δεν είμαστε εισηγητές της αναχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε εισηγητές της φυγής από αυτό το υπό διαμόρφωση πολιτικό και οικονομικό ολοκλήρωμα. Θεωρούμε, όμως, ότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι ένα καινούργιο πεδίο πάλης, όπου εκεί μέσα πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι το δικό τους αγώνα, να δώσουν τον αγώνα τους οι λαοί της Ευρώπης, ακριβώς για να επαναπροσδιοριστούν και να ανακαθοριστούν οι συσχετισμού προς όφελος του Ευρωπαίου λαού και όχι προς όφελος της ασύδοτης αγοράς και του μεγάλου κεφαλαίου.
Γνωρίζουμε ότι τέμνονται οι απόψεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μια διαρκής διαπάλη απόψεων, ιδεών, αλλά και συμφερόντων. Κι εμείς από υπεύθυνη θέση καλούμε τον ελληνικό λαό να δώσει τη μάχη ακριβώς για να μπορέσει δημοκρατικά να ανακαθορίσει τους συσχετισμούς. Να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάει πού, όταν τα μεγάλα ολοκληρώματα είναι εκείνα τα οποία διαμορφώνουν τις νέες δυνατότητες ακριβώς για τους δημοκρατικούς αγώνες, με στόχο τη μετατόπιση της πολιτικής ζωής προς ουσιαστικά προοδευτικές κατευθύνσεις;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, το έχουμε πει επανειλημμένα, δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση, δεν προέκυψε από συντακτική συνέλευση. Κατά συνέπεια, ψευδεπίγραφα θα ονομαστεί όπως ονομάστηκε και η προηγούμενη Συνθήκη, Ευρωσύνταγμα. Γιʼ αυτό και απεφεύχθη στην περίπτωση αυτή η επαναφορά του όρου «Ευρωσύνταγμα».
Κι εμείς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση, δεν είναι το αποτέλεσμα συντακτικής συνέλευσης αυτή η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό με ένα πρωτογενή όσο και κυρίαρχο τρόπο να εκφράσει την άποψή του στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος γιʼ αυτή τη Συνθήκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούω με φόβο τον ισχυρισμό -έτσι έχει πει η Νέα Δημοκρατία και κυβερνητικά στελέχη- ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Ο ελληνικός λαός σε άλλες περιπτώσεις για τη Νέα Δημοκρατία είναι ευφυής και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η προκείμενη, για να επιλέξω έναν επιεική όρο, είναι αδαής, για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση.
Και είναι προφανές ότι προκειμένου ενός δημοψηφίσματος προηγείται η ουσιαστική ενημέρωση, προηγείται η διαπάλη των ιδεών, των πληροφοριών, των απόψεων σε σχέση με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος.
Δεν εμπιστεύεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον ελληνικό λαό να έχει την ικανότητα, αφού ακούσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συμπεράνει και απλούστατα συνυπολογίζοντας και αξιολογώντας το σύνολο των θεμάτων, που πράγματι είναι πολλά, που θέτει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, να αποφανθεί με έναν εξαιρετικά επίσης απλό τρόπο, με ένα «ναι» ή με ένα «όχι».
Διότι το ισοζύγιο των θεμάτων που προκύπτει μέσα από την αξιολόγηση είναι εκείνο που τίθεται ως ερώτημα στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος. Τι βλάσφημος λόγος είναι αυτός από τη μεριά της Κυβέρνησης και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να καταλάβει ο ελληνικός λαός; Διότι περί αυτού πρόκειται, έστω και αν αποφεύγεται ο καθαρός λόγος από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας για το πώς θεωρεί αυτή τον ελληνικό λαό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πορεία προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ασθμαίνει και θα αγκομαχά, εάν δεν δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία όχι γενικά και αόριστα, αλλά με την έκφραση πρωτογενούς άποψης και θέσης για τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν προκειμένω για το μεγάλο ζήτημα της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.
Πιστεύει κανείς, όποια θέση και αν έχει και όπως αυτή έχει εκφραστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, ότι αισθάνεται ικανοποιημένος ο έλληνας πολίτης ή και οι άλλοι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο σημαντικό θεσμικό κείμενο είναι το αποτέλεσμα μιας απόφασης σε επίπεδο κορυφής;
Και είναι μια απόφαση την οποία δεν εμπιστεύεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν την εμπιστεύονται και οι ηγεσίες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τεθεί στην κρίση του πολίτη, προκειμένου αυτός, όπως λίγο πριν είπα, να εκφραστεί με έναν πρωτογενή και κυρίαρχο τρόπο.
Θα αγκομαχά λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία της προς την ολοκλήρωσή της – εάν αυτή κάποτε γίνει – και θα δημιουργεί και φυγόκεντρες τάσεις, από την ώρα που θέλει τον πολίτη να είναι ένα παρατηρητής, ένας θεατής, να έχει μια παρακολουθηματική σχέση προς εκείνα που κάποια κορυφή αποφασίζει κάθε φορά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η συγκεκριμένη Συνθήκη, η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη δεν προωθεί θετικά την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την παρωθεί σε στρατιωτικοποίηση, διαμορφώνει πλειοψηφίες και μειοψηφίες, συνταγματοποιεί τον οικονομικό φιλελευθερισμό και θέτει ως αξιακό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εμπόριο. Και δανείζομαι εκφράσεις και διατυπώσεις τις ίδιας της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.
Απουσιάζει η κοινωνική Ευρώπη και τα δημόσια αγαθά αντιμετωπίζονται όπως το κάθε άλλο εμπορευματικό είδος και δεν διαμορφώνεται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υποχρέωση για τη διάχυση των δημόσιων αγαθών μέσα στην κοινωνία της Ευρώπης.
Αυτά πιστεύετε, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν είναι στοιχεία που μπορεί να τα αντιληφθεί, να τα θεωρήσει και να τα αξιολογήσει ο έλληνας πολίτης στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος; Προφανώς και είναι ικανός ο έλληνας πολίτης.
Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, όπως διαπιστώσατε, εδώ μέσα στην Αίθουσα, στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχετε επαρκή πλειοψηφία υπέρ της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης. Και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με διαφορετικό ενδεχομένως σκεπτικό σε επιμέρους θέματα, έχετε ψηφίσει την κύρωση αυτής της Συνθήκης.
Τι φοβάστε, λοιπόν, και δεν θέτετε αυτήν την κατά πλειοψηφία, τη με μεγάλη πλειοψηφία απόφασή σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, στην κρίση του ελληνικού λαού; Φοβάστε ότι μπορεί να ανατραπεί; Ενδεχομένως ναι, ενδεχομένως όχι. Όμως, το ζητούμενο, πέρα από την πιθανολόγηση του όποιου αποτελέσματος, είναι να μπορέσει ο ελληνικός λαός να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του και να εκφρασθεί για αυτό το μεγάλο ζήτημα, που έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα προσδιορίσει αρνητικά την πορεία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι από το 1974 μέχρι σήμερα, το 2008, δεν έχει γίνει ούτε ένα δημοψήφισμα -εκτός από εκείνο που αφορούσε το λεγόμενο «πολιτειακό»- και παραμένει η σχετική συνταγματική διάταξη κενή περιεχόμενου. Και παραμένει κενή περιεχομένου με ευθύνη μίας πλειοψηφίας, η οποία κάθε φορά καθορίζει μία αρνητική θέση απέναντι σε ένα μεγάλο ζήτημα, όπως είναι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αυτό το θεσμικό έλλειμμα θα το δείτε. Θα γίνει παραγωγός έντονα αρνητικών στοιχείων.
Δεν βλέπετε, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τους ανακαθορισμούς, τις ρευστότητες που συμβαίνουν και στο παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς πιστεύετε ότι μπορούν αυτές οι ρευστότητες, οι ανισότητες, αυτά τα στοιχεία που ταράσσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστούν, όταν δεν εμπιστεύεστε τον ίδιο τον Ευρωπαίο πολίτη και, εν προκειμένω, τον Έλληνα πολίτη;
Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα, διότι θα είναι μία επί της ουσίας δημοκρατική πολιτική πράξη, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή συνδέεται με ένα εξαιρετικά σημαντικό όσο και δυναμικό στοιχείο που αναφέρεται στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας ευχαριστώ.