«Ασπιρίνες» για την ακρίβεια και αμνησία για τα δημοψηφίσματα αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αδιαφορούν για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Όμως η Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει.
Μπροστά στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αντί να προστατεύσει τους καταναλωτές από την κερδοσκοπία, αγωνιά για την ελεύθερη αγορά και προστατεύει τους κερδοσκόπους. Δεν ενδιαφέρεται για την ακρίβεια και τη φτώχεια, αλλά ενδιαφέρεται για τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Αποφάσισαν λοιπόν… ως παρατηρητές, να παρακολουθεί η Κομισιόν την αύξηση των τιμών και να υποβάλει έκθεση τον Δεκέμβριο! Για τα όποια μικρά ευκαιριακά επιδόματα προς τα φτωχά νοικοκυριά ανησυχούν μήπως τυχόν οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών! Όσο για τις τιμές των καυσίμων, ακόμα και οι προτάσεις του δεξιού κ. Σαρκοζί για μείωση του Φ.Π.Α. αντιμετωπίζονται ως ύποπτες και επικίνδυνες για την αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες με την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία και το 65ωρο, υπονομεύουν το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.
Ιδιαίτερα ο κ. Καραμανλής κάνει πως ξεχνά ότι τα προβλήματα στη χώρα μας είναι ακόμη χειρότερα. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών και ουραγός στους μισθούς και τις συντάξεις στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα και η Ε.Ε. χρειάζονται ριζική αλλαγή πολιτικών, μακριά από το νεοφιλελευθερισμό. Είναι αναγκαία μια δημοκρατική και κοινωνική αναθεμελίωση της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, με την ανικανότητα να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να παρακάμψουν την απόρριψη με δημοψήφισμα της Συνθήκης της Λισαβόνας, κερδίζοντας χρόνο. Και βεβαίως δεν τολμούν να θέσουν σε δημοψήφισμα τη Συνθήκη, σε όλα τα κράτη-μέλη.
Η Συνθήκη αυτή αποτελεί μια σύντομη εκδοχή της επίσης απορριφθείσας από δημοψηφίσματα Συνταγματικής Συνθήκης, που δέσμευε την Ε.Ε. στο νεοφιλελευθερισμό, απέρριπτε την κοινωνική Ευρώπη, καλλιεργούσε τη στρατιωτικοποίηση και τους εξοπλισμούς και συντηρούσε το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της Ε.Ε.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για περισσότερο κοινωνική, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες το ξέρουν και γι αυτό φοβούνται τα δημοψηφίσματα.
Ο ΣΥΝ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς λένε «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας και ζητάνε δημοψήφισμα την ίδια ημέρα σε όλα τα κράτη-μέλη.
Η Ε.Ε. χρειάζεται Σύνταγμα συνώνυμο με τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της ειρήνης, που θα υιοθετηθεί δημοκρατικά.
Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής