Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Oικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, καθημερινά καταναλώνονται στην Ελλάδα, σε τεμάχια, περίπου 6 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες. H παραγωγή του πλαστικού γίνεται από πετρέλαιο και η χρήση του επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και η διάσπαση στη θάλασσα απαιτεί δέκα με είκοσι χρόνια. Tην ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 πλαστικές σακούλες και μπουκάλια ανευρίσκονται ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Mεσόγειο, ενώ χιλιάδες θαλασσοπούλια μπλέκονται με πλαστικές σακούλες και πνίγονται από αυτές. Περίπου 200 θαλάσσια είδη, φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και χελώνες, πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί καταπίνουν πλαστικές σακούλες. (WWF Report 2005)
Λιγότερο από το 1% από τις πλαστικές σακούλες πηγαίνει για ανακύκλωση. Κοστίζει περισσότερο να ανακυκλώσεις μια πλαστική σακούλα, παρά να παράξεις καινούργια. (Εφημερίδα Christian Science Monitor)
Μελέτη του 1975 έδειξε ότι τα μεγάλα ποντοπόρα πλοία πετάνε κάθε χρόνο στη θάλασσα περίπου 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σακουλών. (US National Academy of Sciences)
Άλλα 5 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στη θάλασσα παρασυρμένα από τον αέρα. Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το 15% όλων των «σκουπιδιών» που εκβράζονται κάθε χρόνο στις παραλίες. (US National Marine Debris Monitoring Programme).
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν περισσότερο οι κινήσεις και οι φωνές για την απαγόρευση ή τον περιορισμό στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Πρώτη η Ιρλανδία προχώρησε από το 2002, στην επιβολή φόρου για την αγορά της πλαστικής σακούλας, με τη μείωση στην κατανάλωσή της να αγγίζει το 90%. Έκτοτε την ακολούθησε η Σκωτία, η Δανία, ενώ στη Γερμανία και την Ελβετία χρεώνεται η χρήση της στα σούπερ μάρκετ και στις αγορές, στο Λονδίνο έχει ανακοινωθεί η χρέωση της πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου του 2009, ενώ ολοκληρωτική απαγόρευση ισχύει από τις αρχές του χρόνου στο Παρίσι, μέτρο που αναμένεται να ισχύσει σε όλη τη Γαλλία έως και το 2010. Η Κίνα έχει απαγορεύσει τη δωρεάν διάθεσή τους -όποιος θέλει να βάλει τα ψώνια του σε πλαστική σακούλα την πληρώνει επιπλέον και τα χρήματα αυτά, σαν έξτρα φόρος, πάνε σε ειδικό ταμείο για να χρησιμοποιηθούν σε έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης