Υπό την απειλή της Κομισιόν για νέα δημοσιονομική επιτήρηση βρίσκεται η Ελλάδα όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου κ. Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια αφήνει να εννοηθεί ότι η Eurostat αναμένει από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις προκειμένου να καταλήξει εάν η Ελλάδα έχει ξεπεράσει για το 2007 το όριο του 3% στο δημόσιο έλλειμμα, που την οδηγεί αυτόματα υπό την κοινοτική επιτήρηση και κηδεμονία.
Ο κ. Αλμούνια αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα και το γενικό δημόσιο χρέος που χρειάζονται περεταίρω διασαφήνιση κάνει λόγο για «ορισμένα θεμάτα σχετικά με την καταγραφή επιχορηγήσεων της ΕΕ το 2006 και το 2007, την ύπαρξη ουσιαστικής στατιστικής αναντιστοιχίας το 2007 ύψους 0,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) και την ανεπαρκή κάλυψη σε βασικά στοιχεία για εξωδημοσιονομικά κονδύλια, κονδύλια τοπικών αρχών και κονδύλια κοινωνικής ασφάλισης που καθορίστηκαν για την πρώτη εκτίμηση του ισοζυγίου του 2007»
Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια έχει ως εξής:
«Κατά την κοινοποίηση του Απριλίου 2008, η Eurostat διαπίστωσε ορισμένα προβλήματα όσον αφορά τα στοιχεία σχετικά με το γενικό δημόσιο έλλειμμα και το γενικό δημόσιο χρέος που ανέφεραν οι ελληνικές στατιστικές αρχές. Όπως αναφέρεται ρητώς στο ανακοινωθέν τύπου της 18ης Απριλίου 2008, «η Eurostat ευρίσκεται στη διαδικασία της διασαφήνισης, σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές, ορισμένων θεμάτων σχετικά με την καταγραφή επιχορηγήσεων της ΕΕ το 2006 και το 2007, την ύπαρξη ουσιαστικής στατιστικής αναντιστοιχίας το 2007 ύψους 0,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) και την ανεπαρκή κάλυψη σε βασικά στοιχεία για εξωδημοσιονομικά κονδύλια, κονδύλια τοπικών αρχών και κονδύλια κοινωνικής ασφάλισης που καθορίστηκαν για την πρώτη εκτίμηση του ισοζυγίου του 2007.
Ο ακριβής απώτερος αντίκτυπος στο μέγεθος του ελλείμματος του 2007 θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω πληροφοριών και διευκρινίσεων που πρέπει να απευθύνουν στη Eurostat οι ελληνικές στατιστικές αρχές. Η Eurostat εξέφρασε ήδη την πρόθεσή της να διευκρινίσει τα εν λόγω θέματα σε συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές πριν από την κοινοποίηση του Οκτωβρίου 2008.»
Aναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:
"H απάντηση της Κομισιόν έρχεται σε μια στιγμή που η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008 βρίσκεται κυριολεκτικά "στον αέρα", με σημαντικές υστερήσεις εσόδων και αδυναμία ελέγχου των δαπανών. O κ. Aλμούνια, με την απάντησή του, καθιστά σαφές ότι έχει θέσει στο μικροσκόπιο του ελέγχου ορισμένα κρίσιμα στοιχεία της "δημιουργικής λογιστικής", που ο κ. Aλογοσκούφης κατήγγειλε στο παρελθόν και τώρα χρησιμοποιεί, για λόγους προπαγάνδας, κατά κόρον.
H κυβέρνηση της NΔ αντί να εξωραΐζει τα στοιχεία του προϋπολογισμού παζαρεύοντας με την Kομισιόν, οφείλει να αντιμετωπίσει τη σημαντική επιδείνωση όχι μόνο των δημόσιων οικονομικών αλλά και της πραγματικής οικονομίας που πλήττει με σφοδρότητα, με κορυφαίο πρόβλημα την ακρίβεια, τα φτωχότερα νοικοκυριά."
To Γραφείο Τύπου