- Δεν δικαιούμαστε να λέμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα.....
Όλοι παριστάνουν τους έκπληκτους. Όμως νομίζω ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό οι περισσότεροι πολίτες ήταν υποψιασμένοι. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήταν σε θέση να γνωρίζουν ή εν πάση περιπτώσει να υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά σ΄ αυτό το πολιτικό σύστημα.
Γιατί, η κυβέρνηση έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να λέει ότι κάνει καλά τη δουλειά της, ότι λειτουργεί για το συμφέρον του ελληνικού λαού και ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να την συκοφαντήσουν. Όταν όμως βγαίνουν ονόματα στη φόρα ονόματα και λογαριασμοί και αρχίζει και ξηλώνεται το πουλόβερ, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
Εκείνο όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι, κάποτε, όταν αυτές οι συμβάσεις υπογράφονταν, όταν είχαμε τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ κι όταν, πολύ πιο πρόσφατα, είχαμε, για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων -του μεγάλου αυτού εθνικού στόχου- τη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των αγώνων...
- Για το οποίο μάθαμε και το άλλο περίεργο, ότι εισπράχτηκε η αμοιβή προκαταβολικά πριν την παραλαβή του...
Και μετά δεν λειτουργούσε.... Μπορούσε να είχε παραδοθεί και να λειτουργούσε, αλλά δεν λειτούργησε κιόλας...
- Δεν λειτούργησε.. Μιλάμε για μη παραλαβή...
Θέλω να πω λοιπόν, ότι και τότε υπήρχαν φωνές, από το χώρο της Αριστεράς βεβαίως, και μας λοιδορούσαν και μάλιστα με περισσή αλαζονεία οι δυνάμεις εξουσίας. Μας αποκαλούσαν ανθέλληνες και έλεγαν ότι δεν θέλαμε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. Λέγανε μάλιστα ότι αντιδρούμε, είμαστε γκρινιάρηδες και δεν θέλουμε να προχωρήσει αυτός ο μεγάλος εθνικός στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων γι αυτό και γκρινιάζουμε γι αυτά τα συστήματα ασφαλείας ότι είναι πάρα πολύ ακριβά...
- Και το λέγανε και σε βάρος συναδέλφων μας που είχαν ενστάσεις ... και σε βάρος εφημερίδων...
Αυτό όμως που έχει σημασία για να καταλάβουμε την ακριβή διάσταση αυτής της ιστορίας, είναι ότι αυτά τα χρήματα για τα οποία ακούμε, που δίνονταν δεξιά και αριστερά, αυτό το 10% των συμφωνιών, όπως δήλωσε στο γερμανικό δικαστήριο ταμίας της Siemens συνίστατο από 2% πολιτικό χρήμα και 8% προκειμένου να λαδωθούν αξιωματούχοι και οι παράγοντες. Αυτά τα χρήματα δεν ήταν χρήματα της Siemens τα οποία έδινε για δημόσιες σχέσεις. Ήταν χρήματα που έπρεπε να μπουν στα Ταμεία του ελληνικού δημοσίου, που έπρεπε να ανήκουν στους έλληνες φορολογούμενους. Διότι όταν η Siemens έκλεινε φθηνές συμφωνίες τις έκλεινε πολύ πιο ευνοϊκά απ΄ όσο θα έπρεπε να τις κλείσει γιατί δεν γινόταν διαγωνισμός. Υπήρχαν προμήθειες που δίνονταν κατ΄ ανάθεση στη Siemens...
- Και δεν γίνονταν καμία διαπραγμάτευση ...
Αυτά τα χρήματα ήταν χρήματα που έπρεπε να μπουν στα Ταμεία του ελληνικού δημοσίου και να γίνουν ανάπτυξη.
- Και πάντως δεν έπρεπε να βγουν...
Και αντί να μπουν στα Ταμεία του ελληνικού δημοσίου, πήγαν στα ταμεία, ενδεχομένως, κάποιων κομμάτων ή στις τσέπες κάποιων υπουργών ή αξιωματούχων.
Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός είναι ότι δεν πρόκειται για μία καλή πρόθεση μιας μεγάλης εταιρείας να κάνει δημόσιες σχέσεις και να κάνει δωράκια οκοσυσκευές, ταξιδάκια.
- Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι με το αζημίωτο έκανε....
Όχι. Αλλά μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι, εν πάση περιπτώσει, ήταν λεφτά της Siemens τα οποία έκανε ό,τι ήθελε.
- Επειδή η μόνιμη επωδός και πολιτικών της Ν.Δ. είναι για την εξεταστική. Ως την ώρα όμως .. απτές ευθύνες σε βάρος προσώπων, πρώην υπουργών, δεν έχουν προκύψει προς το παρόν .....
Η κυβέρνηση έχει μια πάγια τακτική την οποία δεν ακολουθεί μόνο στην υπόθεση Siemens. Σε πάρα πολλές υποθέσεις, όπου υπάρχει υποψία ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων -σας θυμίζω την υπόθεση των υποκλοπών, των απαγωγών με τους Πακιστανούς ή αργότερα με τους κουμπάρους.. ή αργότερα την υπόθεση του Ζαχόπουλου- σε όλες αυτές τις υποθέσεις η κυβέρνηση λέει, «δεν προχωράμε σε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή διότι μ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπούμε στα πόδια της δικαιοσύνης η οποία κάνει το έργο της».
Και κάποια στιγμή βεβαίως η δικαιοσύνη τα βάζει στο συρτάρι και η κυβέρνηση λέει, «τώρα δεν έχει νόημα να γίνει εξεταστική επιτροπή». Αυτή είναι μια δοκιμασμένη τακτική προκειμένου να αποφύγει την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή στη Βουλή διαδικασία η οποία είναι ενοχλητική.
- Εσείς με τα στοιχεία που υπάρχουν ως τώρα.... Πιστεύετε ότι έλληνες που είχαν δημόσια αξιώματα .. έχουν καταλήξει χρήματα σε υπουργικές τσέπες;....
Επειδή μιλάμε δημόσια, σωστό είναι να αναφερόμαστε στα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σαφείς υπόνοιες και ενδείξεις ότι αυτό το μαύρο πολιτικό χρήμα το βρήκαν πολλοί οι οποίοι το διοχέτευαν μαζικά και κινούνταν με μεγάλη ευχέρεια. Νομίζω ότι εκεί που πρέπει να παραμείνουμε ότι σ΄ αυτή τη χώρα τελικά η πολιτική εξουσία βρισκόταν και βρίσκεται σε απόλυτη διαπλοκή με την οικονομική εξουσία. Και εκεί που πρέπει να καταλήξουμε είναι ότι τελικά σ΄ αυτή τη χώρα δεν μπορεί να κάνει κανείς μια δουλειά, να είναι για παράδειγμα επιχειρηματίας, εάν δεν βάλει το χεράκι του στα ταμεία, αν δεν λαδώσει κρατικούς αξιωματούχους.
Μιλάμε για μια γενικευμένη διαφθορά την οποία την βλέπουμε και στα ανώτατα κλιμάκια του δημόσιου τομέα, τη βλέπουμε όμως και στα μεσαία κλιμάκια του δημόσιου τομέα. Δεν ζούμε σε γυάλα. Τέτοιου είδους συζητήσεις και υπόνοιες δεν έχουν γίνει μόνο για την υπόθεση Siemens. Ξέρουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου υπήρχαν νέες τεχνολογίες και προμήθειες ψηφιακού υλικού και σε άλλες περιπτώσεις, υπήρχαν υπόνοιες. Και μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι όπου υπήρχαν εξοπλιστικά προγράμματα κα κονδύλια υπήρχαν και καλοπληρωτές που δεν άφηναν κανένα παραπονεμένο.
- Η κα Παπαρήγα είπε ότι ούτε εσείς θέλετε τη συνεργασία.. Και ο ΣΥΝ, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την θέλει ...
Αυτή είναι η εκτίμηση της κας Παπαρήγα όχι η δική μας.
- Η δική σας εκτίμηση ποια είναι; ..
Η δικιά μας εκτίμηση είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια στη χώρα διαμορφώνονται δυνατότητες η Αριστερά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι απλά για να αυξήσει τα ποσοστά της, γιατί δεν έχει αυτό μεγάλη σημασία σήμερα. Σημασία έχει να αλλάξει αυτό το πολιτικό σκηνικό. Να ανατραπεί αυτό το σύστημα του συναινετικού δικομματισμού, της εναλλαγής στην εξουσία δύο κομμάτων.
- Γιατί δεν μπορείτε να βρείτε ένα δρόμο συνεννόησης;...
Έχω την αίσθηση ότι βασική ευθύνη σ αυτό φέρει η ηγεσία του ΚΚΕ. Από εκεί και πέρα όμως, ανεξαρτήτως αν θα βρούμε ή δεν θα βρούμε δρόμο συνεννόησης, διαμορφώνεται ένα κλίμα που ξεπερνάει τα δεδομένα. Ξεπερνάει και εμάς και το ΚΚΕ. Διαμορφώνεται, δηλαδή, μια βαθιά επιθυμία του κόσμου, της κοινωνίας για μια μεγάλη αλλαγή, για μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Όποιος μπορεί θα το δει αυτό το πράγμα, θα το αντιληφθεί εγκαίρως και θα το εκφράσει. Κι εμείς πιστεύουμε αυτό ακριβώς κάνουμε. Όποιος όμως δεν μπορεί να το δει και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κρατήσει το μαγαζάκι του υγιές και ανόθευτο και αμόλυντο, νομίζω ότι θα έχει προβλήματα στο μέλλον.
- Εκλογές.. βλέπετε
Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε εκλογές αυτοβούλως. Δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Καραμανλής να παίξει κορώνα-γράμματα την εξουσία του. Γίνεται φανερό πια ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση, από τις δημοσκοπήσεις και από όλες τις ενδείξεις. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει μια κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει με την ίδια ορμή αυτή τη συντηρητική πολιτική. Υπ΄ αυτή την έννοια, νομίζω ότι, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις που να ανατρέπουν τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει λόγο ο Πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές.
Θα υποστεί βεβαίως και το κυβερνητικό κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ηχηρότατο σοκ διότι θα έχουν μια εκλογική αναμέτρηση θέλουν-δεν θέλουν. Και είναι η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Εκεί λοιπόν -κατά τη δική μας εκτίμηση- θα έχουμε έναν ισχυρό πολιτικό σεισμό και μια αναδιάταξη της μορφολογίας του πολιτικού τοπίου. Και ενδεχομένως αυτό μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων, εξελίξεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο βεβαίως, έχουν τώρα αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για τη σήψη και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη όμως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι ζούμε σε μια περίοδο όπου η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και αυτός είναι ένας ανεξέλεγκτος παράγοντας.
To Γραφείο Τύπου