Η επίσκεψη αυτή στο Ηράκλειο, είχε κεντρικό θέμα το Εφετείο στο Ηράκλειο και όλη τη συζήτηση που έγινε μετά την συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον κ. Λαμπρινό και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Εντοπίσαμε ότι έχουμε κοινό στόχο πάλης και βέβαια αντιμετωπίσαμε όχι μόνο τη δυνατότητα συνεννόησης αλλά και τη θερμή φιλοξενία τους χθές με το χθεσινό δείπνο και είπαμε ότι εμείς θα ανταποδώσουμε τη φιλοξενία με γεύμα στο εστιατόριο που θα είναι πιο κοντά στο χώρο που θα γίνει το νέο Εφετείο του Ηρακλείου.
Με βάση τις συζητήσεις που γίνανε και με βάση και τη συζήτηση στη Βουλή θέλω να πω τα εξής :
Η δικιά μας θέση σε σχέση με το Εφετείο διαμορφώνεται με βάση τρία όχι και ένα ναι.
Η δική μας θέση σχετικά με την προσπάθεια να γίνει το Εφετείο στο Ηράκλειο, το οποίο στηρίζεται σε οξύτατες λειτουργικές ανάγκες αλλά και στις τοποθετήσεις των φορέων συμπεριλαμβανομένης και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Το πρώτο όχι μας είναι όχι στους τοπικισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα αγώνα εναντίον των Χανίων και επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα αγώνα εναντίον του Ηρακλείου. Εμείς πιστεύουμε ότι ο τοπικισμός καλλιεργείται για να στηρίξει τελικά συγκεκριμένα συμφέροντα και καθηλώνει την Κρήτη με τις τεράστιες δυνατότητες σε καταστάσεις οπισθοδρόμησης, αναχρονισμού και έλλειψης αποτελεσματικότητας. Εγώ προσωπικά είμαι βουλευτής Ν. Ηρακλείου που αγαπάω το Ηράκλειο και αγαπάω επίσης και τα Χανιά. Και πιστεύω ότι τα Χανιά είναι μια πόλη με ιστορία αλλά το γόητρο και η ιστορία τους δεν θα αναδειχθεί μέσα από μια αντίσταση σε αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν. Τις φέρνουν οι εποχές, τις φέρνουν οι ανάγκες των πολιτών που δεν μπορούν να υφίστανται αρνησιδικία ή όλες αυτές τις δυσκολίες και το κόστος για να πηγαίνουν στο Εφετείο των Χανίων, αλλά μπορούμε να το στηρίξουμε και να το ανεβάσουμε αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της πόλης τους, που ίσως είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, αξιοποιώντας την δυνατότητες που τους δίνει η παρουσία του Πολυτεχνείου προκειμένου να ενταχθεί στην τοπική διαδικασία και όχι με μια άρνηση.
Εμείς πιστεύουμε ότι στα πλαίσια κιόλας του δεύτερου «Καποδίστρια» και της ενοποίησης όλης της Κρήτης σε ένα Νομό, πρέπει να υπάρχουν φιλικές σχέσεις και πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές που χρειάζονται με ταχύς ρυθμούς μετακίνησης ή ίδρυσης νέων υπηρεσιών. Εμείς πιστεύουμε, για παράδειγμα, ότι ένας αγώνας που αξίζει να γίνει στα Χανιά είναι να δημιουργηθεί Τμήμα Νεογνών στο Νοσοκομείο, να ενισχυθούν οι ογκολογικές κλινικές στα Χανιά, να υπάρχουν κι εκεί υπηρεσίες δασών κλπ.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επίσκεψή μου στο νομό Χανίων και συνάντησή μου με το Δικηγορικό Σύλλογο και θα τους εξηγήσω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και μάχεται για την ίδρυση του Εφετείου στο Ηράκλειο και ότι αυτό δεν είναι μια εχθρική κίνηση προς τα Χανιά. Και μια συνέντευξη Τύπου με βάση την οποία θα απευθυνθούμε στους πολίτες του νομού Χανιών. Θέλω να πω, βέβαια, ότι η ίδρυση νέων υπηρεσιών ή η αποκέντρωση δεν θα πρέπει η μια να μπαίνει ως όρος για να γίνει η άλλη. Δηλαδή, δεν μπορούμε να έχουμε ένα ολόκληρο πακέτο δημιουργίας υπηρεσιών προκειμένου να γίνουν αλλαγές και με αυτήν την έννοια εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να μπει όρος ή προϋπόθεση για το θέμα του Εφετείου. Όπως δεν μπορεί να μπει όρος για την ενίσχυση τμημάτων του Νοσοκομείου στα Χανιά, ώστε να μην αναγκάζονται σε οξύτατες μάλιστα περιπτώσεις να έρχονται στο Ηράκλειο.
Με αυτήν την έννοια θέλω να καταδικάσω αυστηρά τον όρο που χρησιμοποίησε ο Υπουργός δικαιοσύνης αξιοποιώντας αν θέλετε συμπεριφορές αλλά πηγαίνοντας στα άκρα και μιλώντας για ένα «αιματοκύλισμα» ανάμεσα σε δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και σε δύο μεγάλες και ιστορικές πόλεις της Κρήτης. Μια έκφραση η οποία δεν έχει καμιά βάση η οποία χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τις τοπικιστικές αντιπαραθέσεις που πάνε να δικαιολογήσουν την στάση της ΝΔ. Η οποία στάση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε παρεμβάσεις ισχυρών πολιτικών κυκλωμάτων και δυστυχώς, τώρα που ζούμε την κρίση των κομμάτων του δικομματισμού, βλέπουμε ότι τα κυκλώματα αυτά μπορεί να παίζουνε πολύ μεγάλο ρόλο και νομίζω ότι δεν μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία αγνοεί νομικά, δικαστικά κείμενα προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες, τις επιδιώξεις και τους μηχανισμούς που έχει στήσει ο οποιοσδήποτε ακόμα κι αν είναι τέως πρωθυπουργός της χώρας όπως ο κ. Μητσοτάκης.
Το πρώτο μας όχι επομένως είναι όχι στον τοπικισμό. Αγαπάμε τα Χανιά. Δεν θα δώσουμε ποτέ μάχη για το Εφετείο όπως έχει δοθεί από άλλες πολιτικές πλευρές ως μια μάχη μίσους ή αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο πόλεις και ανάμεσα σε δύο κομμάτια της κοινωνίας της Κρήτης. Ίσα ίσα εμείς τη βλέπουμε ως μια μάχη εξορθολογισμού και μια μάχη καλής συνεργασίας. Γι αυτό δεν θα μας βρείτε σε καμιά αντιχανιώτικη εκδήλωση. Θα μας βρείτε όμως σε πάρα πολλές πρωτοβουλίες δικές μας για το Εφετείο.
Το δεύτερο όχι είναι στα κόμματα εκείνα που δεν έχουν θέση. Ενώ η υπόθεση του Εφετείου συμπληρώνει τα είκοσι χρόνια, βλέπουμε με λύπη μας να εμφανίζεται το φαινόμενο στα δύο μεγάλα κόμματα να μην έχουν κεντρική επίσημη θέση. Και θα έλεγα ότι και αυτό είναι ένα στοιχείο της μεγάλης νοσηρότητας του δικομματικού συστήματος. Αντί τα κόμματα, και αυτός είναι τελικά ο ρόλος των κομμάτων, να κάνουν τις επιλογές με τα κριτήρια που αυτά νομίζουν που να εκφράζουν ολόκληρη την χώρα σε όλες τις περιφέρειες και να ενοποιούν τις διιστάμενες απόψεις που κάθε κόμμα μπορεί να βρεί ανάμεσα σε χώρους και διάφορες ομάδες. Εμείς θεωρούμε ότι είναι γελοία η εικόνα και επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει στη Βουλη, κομμάτων τα οποία παρουσιάζονται με τους πολιτικούς τους και τους βουλευτές τους στους δύο νομούς, το Ηράκλειο και τα Χανιά, με εντελώς διαφορετικές θέσεις. Και δεν υπάρχει μια κεντρική, επίσημη σε επίπεδο ηγεσίας του κόμματος ή ηγετικών οργάνων του κόμματος θέση σε αυτά τα ζητήματα. Και θεωρούμε ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, ξέροντας ότι θα υπάρχουν κάποιες τριβές και δυσκολίες κάνανε την επιλογή την οποία ανέφερα.
Οι μεγάλες ευθύνες βέβαια είναι στην ΝΔ η οποία κυβερνά και η οποία έχει δημιουργήσει αυτή την παράλυση σε σχέση με το Εφετείο. Ενώ ο Αρειος Πάγος μιλάει για τέσσερα Εφετεία τη Μυτιλήνης, Αγρινίου, Χαλκίδας και Ηρακλείου η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τις διαδικασίες μόνο για τα δύο του Αγρινίου και της Μυτιλήνης και έχει κρατήσεις το Ηράκλειο και έχει συμπαρασύρει προκειμένου να δημιουργήσει ένα άλλοθι και το Εφετείο της Χαλκίδας.
Βέβαια η σπασμωδικότητα των κινήσεων της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός ότι ούτε και τα άλλα δύο δεν προωθήθηκαν δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έστειλε πίσω τα σχετικά διατάγματα διότι δεν υπήρχε η αναγκαία μελέτη σε σχέση με την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού από τα βάρη που δημιουργούνται για τις υποδομές, κτίρια, κόστος λειτουργίας κλπ.
Εμείς ζητάμε και θα αγωνιστούμε σταθερά ώστε αφού η κυβέρνηση αναγκάζεται και είναι στη φάση που επαναπροτείνει τα δύο Εφετεία, διότι ο φάκελος ο οποίος έδωσε ήταν ανεπαρκής δηλ. του Αγρινίου και της Μυτιλήνης να προχωρήσει σύμφωνα και με την απόφαση του Αρείου Πάγου στην υποβολή αίτησης και για τα τέσσερα Εφετεία και με την αναγκαία μελέτη οικονομικών δαπανών.
Το τρίτο όχι που θα ήθελα να πω είναι το όχι στους διαδρόμους, όχι στις μυστικές συνεννοήσεις, όχι σε κάποιες επαφές όπου θα εκλιπαρεί κανείς τον υπουργό δικαιοσύνης που θα κάνει μια δήλωση όπου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι η ζυγαριά γέρνει λίγο προς τη δημιουργία του Εφετείου στο Ηράκλειο. Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν εξαντλήσει την όποια χρησιμότητα αν υπάρχει κάποια χρησιμότητα σε μυστικό επίπεδο των συνεννοήσεων. Εμείς θα προχωρήσουμε σε μια ανοιχτή παρέμβαση ώστε να φέρνουμε πιο συχνά το θέμα της ίδρυσης του Εφετείου στο Ηράκλειο στην πολιτική επικαιρότητα. Η πρώτη ερώτηση η οποία θα κατατεθεί από μέρους μου αμέσως μετά τη λήξη των διακοπών το Σεπτέμβρη στην ώρα του Πρωθυπουργού εφόσον δεν έχει ληθεί θα είναι για το Εφετείο Ηρακλείου. Και θα καλέσω τον κ. Καραμανλή να δώσει απάντηση γιατί γίνεται αυτός ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των πολιτών της Κρήτης και η προσπάθεια τα ξυστούν τοπικιστικές αντιπαραθέσεις κλπ. Από κει και πέρα εμείς στηρίζουμε όλες τις μη τοπικιστικές για να ληθεί αυτό το θέμα όπως τις πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Για μας ήταν εξαιρετικά χρήσιμη που μπορέσαμε να οι επαφές που είχαμε και αλλά πιστεύω ότι η κοινωνία του ηρακλείου μπορεί να καταλάβει και τις θέσεις της δικές μας που ξαναλέω στηρίζονται σε ορισμένες ανάγκες που επιβάλλουν οι εξελίξεις και δεν στηρίζονται ποτέ σε ένα εμφύλιο πόλεμο μέσα στην Κρήτη.
Να αναφέρω τις προσπάθειές μας για την δημιουργία παραρτήματος ΟΚΑΝΑ στο Ηράκλειο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση στη Βουλή εκφράζει δεσμεύσεις οι οποίες είναι στον αέρα. Έχουμε μια δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ απαντώντας σε Επίκαιρη ερώτησή μου το Μάιο του 2007 ότι θα είχε ολοκληρωθεί η δημιουργία παραρτήματος μέχρι το τέλος του 2007, σε νέα ερώτησή μου πάλι μας λένε ότι θα γίνει μέχρι το 2008. Δική μας προσπάθεια θα είναι να πιέζουμε την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Υπάρχουν δύο ζητήματα το «πώς» και το «που». Διότι πριν λυθεί το θέμα του «πως» αξιοποιούνται σωστά τα απορρίμματα δεν μπορεί να λυθεί το θέμα του «που». Και θέλω να πω ότι εμείς στο «πως» είμαστε εντελώς αντίθετοι με τον περιφερειακό σχεδιασμό. Δεν μπορεί όταν εγκαταλείπονται σε όλη την Ευρώπη τα εργοστάσια καύσης και όταν προωθούνται διαδικασίες οι οποίες στηρίζονται στην ανάκτηση στην πηγή, στην ανακύκλωση, στην μείωση των υλικών που καταλήγουν ως απορρίμματα, στην αξιοποίηση των οργανικών υλών με κομποστοποίηση και στην ελαχιστοποίηση της ύλης η οποία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς, δεν μπορεί να προχωράμε σε εργοστάσιο καύσης.
Με αυτήν την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά αντίθετος στο να γίνει το εργοστάσιο καύσης είτε στην Επισκοπή, είτε στο Ηράκλειο, είτε στη Μεσσαρά είτε οπουδήποτε αλλού. Πιστεύουμε ότι θέλει άλλο προγραμματισμό, ότι θέλει αυτό που γίνεται για την Κρήτη, η οποία είναι ένα σημείο της Ευρώπης αλλά και ένα σημείο συνάντησης Ευρωπαίων από όλες της χώρες, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με μεθόδους οι οποίες ήδη έχουν ξεπεραστεί. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε τη λογική ότι θα πληρώσει ο νομός Ηρακλείου ή η Επισκοπή τα σπασμένα της κυβερνητικής ανικανότητας. Δηλαδή θα χάσουμε θα κονδύλια της ΕΕ μέσα από την ίδια αυτή λογική έχουμε όλη αυτή την κατάσταση στη Λευκίμη της Κέρκυρας που είχαμε και μια νεκρή από τις αντιπαραθέσεις αυτές. Με αυτήν την έννοια εμείς θα αγωνιστούμε προκειμένου να υπάρχει άλλος τρόπος αξιοποίησης και μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων, εναλλακτικός από αυτόν που προτείνει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Έχει ήδη κτιστεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του συγκροτήματος άθλησης και έχει εγκαταλειφθεί και είναι ένα κτίριο - φάντασμα. Το 2004 αξιοποιηθήκαν ως μια καλή ευκαιρία για πελατειακές σχέσεις σε διάφορες περιοχές και μέσα στα πλαίσια του Ελλάδα 2004 πολλά έργα είτε ξεκίνησαν, κάποια έμειναν στη μέση. Είχα μια επικοινωνία χτες με τον Υφυπουργό κ. Παπαθανασίου, του οποίου είχα θέσει το θέμα και ο οποίος δεσμεύθηκε ότι ήδη έχουν προωθηθεί τα κονδύλια τα οποία είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων. Αυτή ήταν η δέσμευση του Υφυπουργού από πλευρά μας θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση στο θέμα.
Ολοκληρώνοντας τη Συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Αλαβάνος εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους τρεις αστυνομικούς που έπεσαν θύματα της επίθεσης στους Μαλάδες Ηρακλείου και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.
To Γραφείο Τύπου