Στο κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής προσφύγων στη Παγανή Μυτιλήνης κρατούνται 60 ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί πρόσφυγες εδώ και 20 ημέρες. Ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με το Π.Δ 220/2007, να αφεθούν ελεύθεροι μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιατρικών εξετάσεων και την καταγραφή τους, οι ανήλικοι παραμένουν έγκλειστοι χωρίς προαυλισμό και σε τριτοκοσμικές συνθήκες που προκαλούνται από τη στενότητα χώρου, τη δυσοσμία και τις υψηλές, αυτή την εποχή, θερμοκρασίες.
Για τους παραπάνω λόγους οι ανήλικοι κρατούμενοι έχουν εξεγερθεί, έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, ενώ πολλοί απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν. Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Υγείας δεν έχουν μέχρι σήμερα ενεργήσει προκειμένου να βρεθεί λύση και να φιλοξενηθούν οι ανήλικοι σε χώρο έξω από το κέντρο υποδοχής σε ανθρώπινες συνθήκες.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αναιρεί στην πράξη τις εξωραϊσμένες απαντήσεις του υπουργείου Εσωτερικών στις αλλεπάλληλες σχετικές μας ερωτήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση από τη χώρα μας των αιτούντων άσυλο και των κρατουμένων ανηλίκων. Η Ελλάδα δικαίως έχει μπει στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών, οργανώσεων και κυβερνήσεων εξαιτίας των συνεχών παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και της χαρακτηριστικής αδιαφορίας που επιδεικνύει για τις τύχες ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Με δυσκολία θα πειστεί η διεθνής κοινότητα από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου σας ότι η «η χώρα μας παρέχει φιλόξενο καταφύγιο σε όλους όσους το έχουν ανάγκη, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τους ανηλίκους, ιδιαίτερα τους ασυνόδευτους», όπως μας απαντήσατε σε σχετική πρόσφατη ερώτησή μας σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κλιμάκιο της οποία επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης της Παγανής, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προώθηση των εγκλείστων ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας και κοινωνικής μέριμνας. Αναγνωρίζεται ότι έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα έκρυθμη κατάσταση, ενώ γίνεται λόγος για σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, που αφορούν τις συνθήκες κράτησης στη Λέσβο, όπως είναι ο μη τακτικός προαυλισμός των κρατουμένων, η μη εξασφάλιση του δικαιώματος για τηλεφωνική επικοινωνία, και οι ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες υγιεινής στους θαλάμους.
Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να κρατούνται και υπενθυμίζει ότι πρέπει να διασφαλίζεται στην πράξη ότι, τουλάχιστον, η υποβολή αιτημάτων ασύλου στα σημεία εισόδου δεν συνεπάγεται μακρύτερο χρόνο κράτησης.
Με βάση τα προαναφερθέντα,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Για ποιους λόγους κρατούνται οι ανήλικοι αλλοδαποί στο κέντρο υποδοχής Παγανής και μάλιστα σε άθλιες συνθήκες; Συνιστά αυτό εφαρμογή της «σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, αντάξιας της ιστορίας και του πολιτισμού μας, βασισμένης στις αρχές προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θεμελιωμένης στον πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του», όπως απαντήσατε στην ερώτησή μας υπ. αριθ. 13124/29.5.2008;
• Για ποιους λόγους δεν έχει εξευρεθεί χώρος φιλοξενίας, κατάλληλος να στεγάσει τους ανηλίκους, παρά τη διατύπωση σχετικών προτάσεων του Νομάρχη Λέσβου και το έμπρακτο ενδιαφέρον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης;
• Τι θα πράξει η κυβέρνηση για να αντικατασταθούν τα κέντρα κράτησης τύπου Παγανής Μυτιλήνης με άλλες δομές που θα πληρούν τις ελάχιστες διεθνείς προδιαγραφές κράτησης;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης