Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας και ο Σωτ. Σιώκος, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνος Τμ. Εργατικής Πολιτικής, συναντήθηκαν σήμερα με το Σωματείο Εργαζομένων στις εταιρείες RILKEN και HENKEL.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:
ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ ΣΤ. (Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στις εταιρείες RILKEN και HENKEL και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας της Βιομηχανίας Καλλυντικών και Φαρμάκων): Ο αγώνας του σωματείου για την προάσπιση της ζωής των εργαζομένων, ο αγώνας του σωματείου για να λάβει η επιχείρηση μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μετά από πέντε εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί σε ένα τμήμα μέσα σε δύο χρόνια, θα συνεχιστεί, παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική HENKEL απέναντι σε μένα προσωπικά και στο σωματείο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τη Siemens με τις μίζες, την Deutsche Telekom με την προσπάθεια να εξαγοράσει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, προχωρώντας στις επενδυτικές της δραστηριότητες. Τώρα γνωρίζουμε και μια άλλη γερμανική πολυεθνική την HENKEL RILKEN η οποία ακολουθεί τις παραδοσιακές μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας: απολύσεις, απειλές, παραβίαση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια, παραβίαση των στοιχειωδών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, του οκταώρου, του πενθημέρου, των αδειών.
Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όχι μονάχα σ΄ αυτή την πολυεθνική εταιρεία, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας, μια κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα. Και εδώ οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, διότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μονάχα στο δημόσιο τομέα, είναι και στον ιδιωτικό τομέα, όπου εκεί η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Υπό την απειλή της ανεργίας, της απόλυσης στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις απειλούνται και οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν μεσαίωνα που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και χειρότερος.
Καλούμε τις εταιρείες αυτές, και ιδιαίτερα την RILKEN και κάθε άλλη πολυεθνική η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη πρακτική των διώξεων και της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Καλούμε όμως και την κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας να αναλάβει δράση. Και, κυρίως, το συνδικαλιστικό κίνημα και τη ΓΣΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
To Γραφείο Τύπου