Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/07/2008

Επικίνδυνα ορυχεία χρυσού στην Τουρκία

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται τα σχεδιαζόμενα ορυχεία χρυσού στη Βορειοδυτική Τουρκία, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος κ. Rehn σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ανέδειξε το θέμα της εξόρυξης χρυσού σύμφωνα και  με τις καταγγελίες του συντονιστικού οργάνου περισσότερων από 60 τουρκικών και ελληνικών νομαρχιών και δήμων, στην περιοχή του Ιδαίου Όρους, που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Τουρκία. Στην περιοχή αυτή εκδόθηκαν 181 άδειες για εξόρυξη χρυσού και ασημιού καθώς και 13 άδειες λειτουργίας μεταλλείων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των κατοίκων, περίπου 2.600.000 στρέμματα δάσους θα εξαφανιστούν, ενώ θα καταστραφούν περίπου 10.000.000 ελαιόδεντρα

O Επίτροπος κ. Rehn στην απάντηση του αναφέρει:

«Στην Επιτροπή έχει επισημανθεί η έκδοση αδειών για την εξόρυξη χρυσού στην Τουρκία. Στην πρόσφατη σύσκεψη της υπο-επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας για το περιβάλλον, στις 26 Φεβρουαρίου 2008, η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες για την υπόθεση της Bergama (στην περιοχή της Περγάμου). Η Τουρκία απάντησε ότι έχει αναληφθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ).»

Επισημαίνει μάλιστα ότι: « Η οδηγία ΕΠΕ  προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης μετά από συμπεφωνημένες διαδικασίες και ορίζει ότι εξετάζονται όλες οι επιπτώσεις πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Απαιτείται επίσης από τον κύριο του έργου να παράσχει σχέδιο των κυριότερων εναλλακτικών λύσεών του. Πάντως, το κεκτημένο δεν προδικάζει τις εξελίξεις μετά από μια ΕΠΕ.»

O κ. Ρεν υπογραμμίζει επιπλέον ότι " Η Τουρκία δεν δεσμεύεται από το κεκτημένο ως προς μια ΕΠΕ.  Ως υποψήφια προς ένταξη χώρα όμως, αναμένεται από την Τουρκία να ευθυγραμμίσει σταδιακά τη νομοθεσία της. Η Τουρκία έχει σε μεγάλο βαθμό μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία ΕΠΕ, αν και παραμένουν κάποιες συγκεκριμένες ελλείψεις. Ειδικότερα, η διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης είναι πολύ μικρή για σύνθετες περιπτώσεις, και οι διασυνοριακές διαβουλεύσεις δεν περιλαμβάνονται στην τουρκική νομοθεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Επιτροπής, η σημερινή τουρκική ρύθμιση για τις ΕΠΕ θα τροποποιηθεί εντός του 2008 ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την οδηγία ΕΠΕ."

Kαταλήγοντας, ο Φιλανδός Επίτροπος τονίζει ότι: "Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το εν λόγω θέμα."

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έκανε τη σχετική δήλωση:

"Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπάρχουσες πρακτικές, την επόμενη δεκαετία στην περιοχή υπολογίζεται να χρησιμοποιηθούν περίπου 400.000 τόνοι κυανίου, το 30% του οποίου εξαερώνεται και διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία ως υποψήφια χώρα οφείλει το συντομότερο να εναρμονιστεί πλήρως με την κοινοτική νομοθεσία. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία και την Ελλάδα, θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, για την αποτροπή μιας τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης."

To Γραφείο Τύπου