Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/07/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Δράμας

Εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση της με αριθμό 9/3-7-2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου - Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Δράμας κ.λπ.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ. Έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Θα απαντήσω, κυρία συνάδελφε, στην ερώτησή σας, επαναλαμβάνοντας αυτά που πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες, όταν ξανασυζητήσαμε το ίδιο θέμα σε αυτήν την Αίθουσα, ότι το Νοσοκομείο της Δράμας είναι ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο, που προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και από πλευράς ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και εξοπλισμού βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Θα πω ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 270 νοσηλευτές. Από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ ήδη διορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επτά νέοι. Άλλοι δέκα είναι στην εξέλιξη δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Υπάρχουν και ορισμένες κενές θέσεις οι οποίες θα πληρωθούν με μετατάξεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Επομένως, παραμένει ένα κενό οργανικών θέσεων στις διακόσιες ογδόντα περίπου δέκα ή δώδεκα θέσεων. Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό κάλυψης νοσηλευτικού προσωπικού δεν παρατηρείται εύκολα σε νοσοκομεία της χώρας μας.

Επίσης και στο ιατρικό προσωπικό, θα έλεγα, υπάρχει μία κάλυψη αρκετά ικανοποιητική. Στις ενενήντα εννιά, αν δεν κάνω λάθος, οργανικές θέσεις υπάρχουν περίπου εξήντα μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ. Είναι στην τελική φάση η διαδικασία κρίσης για άλλους εννέα ή δέκα. Και έχουμε επιπλέον εννέα επικουρικούς γιατρούς και πενήντα δύο θέσεις για πενήντα τρεις ειδικευόμενους γιατρούς.

Δεν παρατηρείται κανένα απολύτως πρόβλημα. Παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας, όπως λέω, πάρα πολύ καλά, σε υψηλό επίπεδο και εξυπηρετείται η ευρύτερη περιοχή.

Για τα συγκεκριμένα θέματα, απάντησα την προηγούμενη φορά για τις αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου Γεωργίου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα νοσοκομείο επτακοσίων πενήντα κλινών, με τρεις φαρμακοποιούς εκ των οποίων ο ένας, ο διευθυντής, χειρουργημένος πρόσφατα για σοβαρό καρδιοαγγειακό πρόβλημα, που κάνει χρήση των αναρρωτικών του αδειών. Δεν μπορούσαν δύο φαρμακοποιοί να τον καλύψουν. Υπηρετούσαν δύο φαρμακοποιοί στο Νοσοκομείο της Δράμας εκ των οποίων ο ένας με κοινή απόφαση των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών αποσπάστηκε για τρεις μήνες στο Νοσοκομείο προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες και να ξαναεπανέλθει αφού υπήρχε φαρμακοποιός δεύτερος στο Νοσοκομείο της Δράμας. Επιπλέον ήταν στην τελική φάση ο διορισμός και τρίτου, που αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει πάρει φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από την προηγούμενη εβδομάδα και αναλαμβάνει υπηρεσία.

Αυτή, λοιπόν, είναι η εικόνα του φαρμακείου. Έδωσα και τις εξηγήσεις για την αντικατάσταση του φαρμακοποιού. Είπα ότι αν χρειαστεί να υπογραφεί πρωτόκολλο παραλαβής, μόνο σε περίπτωση οριστικής μετακίνησης, όχι προσωρινής και αναρρωτικής ή άλλης άδειας. Διότι οι υπόλοιποι θεωρούνται ότι υπηρετούν στο φαρμακείο και άρα είναι υπό τις εντολές και τις οδηγίες του προϊσταμένου φαρμακοποιού. Επομένως, δεν χρειάζεται.

Προέκυψε το θέμα μετά τη μετακίνηση για τρίμηνο μόνο της φαρμακοποιού και δεν είναι αυθαίρετη αφού είκοσι μέρες πριν είχε στα χέρια της την υπογεγραμμένη διαταγή μετακίνησης από τους διοικητές των δύο υγειονομικών περιφερειών. Άλλο λοιπόν αυθαιρεσία και άλλο εντολή με την οποία συμφωνούσε απόλυτα. Θα έβλεπα να διαφωνείτε και να εκφράζετε, αν θέλετε, μια αντίθεση αν παρά τη θέληση έστω και για την αντιμετώπιση εκτάκτων και σοβαρών αναγκών, μετακινούνταν εκεί κάποιος φαρμακοποιός. Τέτοιο πράγμα δεν συνέβη και επομένως, δεν προκύπτει κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, επανέφερα την επίκαιρη ερώτηση μέσα σε δώδεκα μέρες, γιατί είναι η τρίτη εβδομάδα που δεν λειτουργεί το φαρμακείο της Δράμας, όπως υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα στη μονάδα τεχνητού νεφρού.

Τα προβλήματα παραμένουν όσο κι αν εσείς θέλετε να τα καλύψετε λέγοντάς μου την προηγούμενη φορά, αν θυμάστε, ότι η ενημέρωση που έχω με εκθέτει. Νομίζω ότι το Υπουργείο εκτίθεται και όχι εγώ. Διότι το φαρμακείο υπολειτουργεί. Ο γιατρός που αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ανάγκες ενός φαρμακοποιού, είναι ένας γιατρός της βʼ παθολογικής. Άρα μένει και μία θέση κενή σε μια άλλη κλινική.

Νομίζω ότι και για τρεις μήνες θα χρειαζόταν ένα πρωτόκολλο παραλαβής διότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο στην τελευταία απογραφή που έγινε, υπάρχει μία αναντιστοιχία. Δεν συμφωνούν τα βιβλία κλεισίματος με τα υπάρχοντα φάρμακα στα ράφια. Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Οπότε ήταν ένας επιπλέον λόγος ο φαρμακοποιός να παραιτηθεί. Με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αυτή τη στιγμή δεν αναλαμβάνει κανένας να κάνει νέες παραγγελίες φαρμάκων με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι ελλείψεις στις κλινικές του νοσοκομείου.

Έχω εδώ και θα την καταθέσω, μια καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόφασης μετακίνησης, την άμεση ανάκληση μετακίνησης νοσηλευτριών σε άλλες υπηρεσίες και την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

Υπάρχουν και άλλα θέματα, αλλά ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να σας τα πω.

Όσον αφορά για τον τεχνητό νεφρό, από 1-11-2007 υπάρχει μια ακόμη αίτηση του Συλλόγου Νεφροπαθών Δράμας για την άμεση αντικατάσταση οκτώ μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, όπως και από 11-7-2007 άλλο ένα έγγραφο αγωνίας του νεφρολόγου Διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας για την προμήθεια μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και μάλιστα on line αιμοδιαδιήθησης, όπως είναι στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού,και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επειδή η on line αιμοδιαδιήθηση συμπεριλήφθηκε στο διαγωνισμό του επόμενου έτους και όχι σε αυτόν που ήδη τρέχει και επειδή το κόστος των δυο μεθόδων είναι παρόμοιο, σας παρακαλώ να φροντίσετε να εφαρμοστεί από φέτος η on line έστω και με πρόχειρο διαγωνισμό».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.

Και μου είχατε απαντήσει ότι θα συμβάλλει και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όσον αφορά την αγορά των συγκεκριμένων μηχανημάτων.

Απʼ όσα εγώ γνωρίζω, αυτή τη στιγμή πιέζεται η Ιερά Μητρόπολη Δράμας να συμβάλλει ώστε να φύγουμε από το μεγάλο πρόβλημα και να αγοράσει αυτή πέντε μηχανήματα, τα οποία ήταν υποχρέωση, αν μη τι άλλο, του Υπουργείου.

Καταθέτω στα Πρακτικά αυτά τα τρία έγγραφα που ανέφερα.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ.Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε την κυρία συνάδελφο.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δυο λεπτά.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Εγώ πάντως, κυρία συνάδελφε, θα σας επαναλάβω αυτό που είπα την άλλη φορά καλοπροαίρετα: εκτίθεστε, διότι τα στοιχεία που σας δίνουν είναι πέρα για πέρα ανακριβή και θα αναφερθώ σε ένα προς ένα, διότι θίγετε και προσβάλετε τρίτους με αυτά που λέτε, γιατί είναι εντελώς αντίθετα από αυτά που ισχύουν.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ποιους εννοείτε, κύριε Υφυπουργέ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης –θα την καταθέσω- επιχορηγείται η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η οποία με το δικό της τρόπο συμβάλλει και αυτή στην αγορά μηχανημάτων αιμοκάθαρσης σύγχρονων και δεν πιέζεται. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης σε ανοικτή επικοινωνία περίμενε και αυτό, όπου μαζί με τη δική του προσφορά να εξοπλίσει τη μονάδα με έξι σύγχρονα μηχανήματα, έτσι ώστε αυτά τα πέντε παλαιάς τεχνολογίας, όχι απλώς να εγκατασταθούν, αλλά να έχουμε και ένα επιπλέον. Διότι από τα δεκαπέντε υπάρχοντα, τα πέντε αγοράστηκαν το 2004-2005, είναι τελευταίας τεχνολογίας, τα τρία είναι μετά το 2001, δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα. Θα καταθέσω και το χειρόγραφο με την υπογραφή και τη σφραγίδα του Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου μιλάει για τα πέντε που συχνά χρειάζονται και η εταιρία αποκαθιστά τη ζημιά. Όμως, με την αγορά των νέων μέσω της Μητροπόλεως, την οποία ευχαριστούμε, λύνεται οριστικά το πρόβλημα.

Επιπλέον, το φαρμακείο λειτουργεί άψογα, έχει γίνει και η καταγραφή και των φαρμάκων και των ναρκωτικών ουσιών. Θα καταθέσω και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου όπου ομόφωνα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όρισαν τον Επιμελητή Παθολογίας -διότι και αυτό δεν το δέχεστε- Σεμερτζίδη Χρήστο ως επιστημονικά υπεύθυνο. Δεν κάνει αυτός τη διαχείριση των φαρμάκων –δεν το ξέρετε- έχει τρεις βοηθούς φαρμακοποιούς στο φαρμακείο της Δράμας όπου κάνουν άριστα τη δουλειά τους και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Δεν είναι στη θέση του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ δεν σας διέκοψα όταν μιλούσατε. Θα κατατεθεί και αυτό στα Πρακτικά, για να προστεθεί σε όλα τα στοιχεία που σας είπα ότι σας εκθέτουν. Και επιπλέον, αν θέλετε, θα καταθέσω το έγγραφο της διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης -γιατί και αυτό δεν το δέχεστε- για την αντιμετώπιση των αναγκών του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να πειστείτε και για αυτό το πράγμα, όπως και το έγγραφο για τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, διότι και αυτό δεν το δέχεστε, ότι υπάρχει φαρμακοποιός τρίτος, ο οποίος διορίζεται, το όνομα της οποίας είναι Ηλιοπούλου Δέσποινα Π.Ε. Φαρμακοποιών για το φαρμακείο του Νοσοκομείου της Δράμας, ημερομηνία δημοσίευσης 4-7-2008 όπως σας είπα την επομένη εβδομάδα από εκείνη που συζητούσαμε.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)